Auguszta
-3 °C
2 °C

Ezért fütyülte a Barcelonát saját közönsége

2014.11.03. 12:31

A Barcelona váratlan hazai vereségével lecsúszott a dobogóról, amire legutóbb 2011-ben, a negyedik fordulóban volt példa. Luis Enrique hiába indult jól, és nyolc fordulón keresztül veretlenül gólt sem kapott, egyre nyilvánvalóbb, ha nem nyúl hozzá a csapathoz, veszélybe kerülhet még talán a BL-indulás is.

A Marca a legfőbb pontokat összeszedte, mi vezetett odáig, hogy a Celta Vigo legyőzze a katalánokat hazai pályán 1-0-ra. (Az előző fordulóban hiába vezettek, Madridban 3-1-re kaptak ki.) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eredmény csalóka valamelyest, mert négy kapufát is lőttek Messiék, de ettől még tény: a Barca idén fontosabb meccset még nem nyert, és ha már a Celtától is kikap, az egy igen komoly figyelmeztető jel.

Az elismert madridi szaklap szerint a Barca szombaton nem tudta, hogy labdával vagy anélkül játszik. Ezzel azt akarták érzékeltetni, hogy teljes bizonytalanság volt a középpályán, így hiába a három klasszis csatár, nincs akitől labdát kapjanak.

Kiemelik, hogy a horvát Rakiticnek nagyobb szerepet kell kapnia az összjátékban. Csodálatosan csatlakozott ugyanis a csapathoz, úgy látszott, hogy az edző Iniestával és Busquetscel együtt épít rá. Októberben aztán váratlanul egyre inkább háttérbe szorult, egyszer sem kezdett, a Clasicón például az utolsó 20 percre állt be a padról. A Vigo ellen ott volt a kezdőben, de nem érezte a játékot, a helyére a hamarosan 35 éves Xavi állt, aki végülis októberre kiszorította a kezdőből, de a Real-meccsen az ő formája is visszaesett. Xavi januárban 35 lesz, nem a jövő embere.

Busquets nincs jó fizikai állapotban, egyértelműen nem száz százalékos, állapítja meg az újság. De talán még ennél is nagyobb gond Dani Alves gyenge formája. Olyan, mintha oda lenne láncolva a kezdőhöz, de a teljesítménye – sem védekezésben, sem támadásban – nem megfelelő. A Marca szerint lyukas azon a poszton a Barca, jobbhátvédben.

És még lehet fokozni: elköltött úgy 57 millió eurót a klub védelemre (Mathieu és Vermaelen, valamint a két kapus), hogy még mindig Mascheranónak kell középhátvédet játszania, akinek nem feltétlen ez a posztja, erre utalt a legutóbbi világbajnokság is, ahol középpályásként sokkal több kijött belőle.

Összességében: a klubvezetés nem segítette úgy a csapatot, ahogy elvárható lett volna, hiszen ugyan most még igazolhattak, a FIFA-tiltás miatt majd sem télen sem a jövő nyáron nem lesz erre lehetőség. Vagyis ebből a keretből kell kihozni a maximumot, egy stabil védelmet, jól működő középpályás védekezéssel.

Piqué sérülése nyilván a legrosszabbkor jött, de ha játszana is, ő sem találja mindig a helyét, sokkal többször hibázik, mint mikor még Puyol volt mellette. A volt kapitánnyal mintha Piquéből is visszavonult volna 30 százalék.

Luis Enrique taktikai meglátásai nem hozták a várt eredményt – Suarez beépítése sem zökkenőmentes -, ezáltal kezdi elveszíteni a szurkolók és valamelyest a csapat előtt is a hitelességét. Suarez a szélen játszik, pedig ő egy klasszikus középcsatár. Cserélgetik a helyüket ugyan Messivel, de probléma, hogy Neymarral együtt egy vonalban helyezkednek legelöl, túlságosan fent játszanak, a brazilnak és az argentinnek áldozatot kellene hoznia, és visszább jönni, nekik kellene támogatniuk a klasszikus 9-eshez legközelebb álló Suarezt.

A közönség a lassúság és körülményesség miatt olykor már fütyülte a játékosokat a hajrában, amikor ötlettelenül vergődtek, csak tologatták a labdát.