Piroska
-1 °C
5 °C

9 milliárdnyi állami pénzből, 2016 végére lesz új Videoton-stadion

2014.11.12. 13:45

Két év múlva készülhet el az új, 14 250 fő befogadására alkalmas, UEFA IV-es besorolású Sóstói Stadion Székesfehérváron - jelentették be a Videoton FC stadionjában tartott sajtótájékoztatón.

Vígh László, a beruházásért felelős miniszteri biztos elmondta, a többfunkciós létesítmény a jelenlegi stadion helyén épül meg, és minden szempontból illeszkedik majd környezetébe. A kilencmilliárd forint összköltségű beruházás elől minden akadály elhárult: rövidesen elkészülnek a kiviteli, koncepció- és engedélyes tervek, majd 2015 szeptemberében elkezdődhet az építkezés, amely várhatóan 12-13 hónapig tart, és 2016 végére lehet kész az új stadion, írja az MTI.

A jelenlegi földlelátó bontása az eredeti tervekkel ellentétben nem kezdődik el idén, csak közvetlenül az építési munkák előtt. A mostani főépület szerkezete megmarad, viszont felújítják, bővítik. A nézőtér 100 százalékban fedett lesz. A hazai ultrák szektora 3300, a vendégszurkolóké 1450, a családi szektorok 2900 és 4200, míg a főlelátó 2400 fő befogadására lesz alkalmas.

A főlelátón a VIP-lelátó mellett VIP-skyboxokat is kialakítanak, helyet kap a stadionban a sóstói természetvédelmi területet bemutató látogatóközpont, egy klubmúzeum és egy ajándékbolt is.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy nem önmagában stadionfejlesztésről van szó, hanem egyfajta városrészi rehabilitációról. Reméli, hogy a "Vidiváros" igazi közösségi tér lesz, ahol a sport mellett helyet kaphat a kultúra, az oktatás és a természetvédelem.

Fejlesztik a környék közlekedését, megfelelő számú parkolót létesítenek, és a stadion közvetlen környezetében fekvő természetvédelmi terület évtizedes problémáit is megoldják. A fejlesztés keretében mederkotrást végeznek, illetve megoldják a terület vízpótlását is. A bontás nem kezdődik el januárban, hanem a város kérésére a Sóstó rehabilitációjával egybekötve folyik majd. Így a Videoton FC hazai pályán játszhat a mostani szezon végéig.

Balogh Attila, a Videoton FC-t működtető Fehérvár FC Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tervezéskor a sportszakmai szempontokat figyelembe vették, a szurkolói élmény fokozására kiemelt hangsúlyt helyeztek. Ha sikerül folytatni a jó bajnoki szereplést, akkor a nemzetközi kupameccseket a felcsúti Pancho Arénában fogják lejátszani, amíg azt az előírások lehetővé teszik. Kérdésre elmondta: nem zárható ki az új stadion nevének értékesítése sem.