Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Dárdaié lehet a szervezettség válogatottja

2014.11.14. 20:19
Pénteken este sorsdöntő mérkőzést játszik a magyar futballválogatott. Igaz, megszokhattuk már, hogy válogatottunk rendre sorsdöntő meccseket játszik, most a finnek elleni sem különb a többinél. Annyi a különbség, hogy Dárdai mentalitásával, győzni akarásával, hitelével visszajött a remény, hogy az eddigi négy pont mellé meglegyen még három. Osztjuk a kapitány álláspontját, a mai nem lesz egy szép meccs, de lefocizni amúgy is csak kevés csapatot tudunk, de a győzelem még így is elérhető.

Dárdai Pál szeptember óta vezeti a magyar válogatottat, azóta két mérkőzést játszottunk. Ha pusztán ezen két selejtező végeredményét nézzük, rosszul nem járhatunk (1+3 pont), de vegyük figyelembe: pénteken este Finnország ellen kisebb győzelmi kényszerben játszik a csapat.

Szerencsére egy olyan válogatott ellen, amelyik jegyzettebb csapattal szemben, idegenben nyolc éve nem nyert. Akkor a lengyeleket verték. Meg kell jegyeznünk, csoportellenfeleink közül az északírek is emberemlékezet óta nem nyertek, aztán találkoztak a magyarokkal. Igaz, azóta nagyot fordult a világ.

Ugyanebben az elmúlt tíz évben a finnek a grúzokat, Azerbajdzsánt, Macedóniát viszont idegenben legyőzték. Az említettek inkább hozzánk hasonlíthatóak.

Magyarországot hová kell sorolni?

A 2016-os Európa-bajnokság selejtezősoroztatára a második kalapból sorsoltak bennünket, tehát a hat országból, papíron, a második legerősebbek voltunk a sorsoláskor, de hogy a valós erőnk valójában megegyezne-e egy mindenkori második kalaposéval, már könnyen vitatható.

Az előző évek eredményei alapján persze ide kellett sorolni bennünket, ami nem csekélység, de hogy még mindig felfelé ívelő pályán állunk-e, arra is választ fog adni a pénteki selejtező. Negyedik kalapos vagy még szerényebb riválisokat amúgy Egervári Sándor vezetésével, vagy Erwin Koemannal sem sikerült mindig megnyugtatóan verni Magyarországon, ezért most is van félnivalónk.

Kivált, ha a márciusi, a finnekkel játszott budapesti barátságos meccset vesszük figyelembe, mert akkor az előnyét nem tudta megtartani Pintér csapata, a jobb klubcsapatokból érkező finnek fordítottak. Akkor még Pintér Attila volt a kapitány, azóta viszont szinte a teljes szakmai stáb lecserélődött.

Mindenképp előny, hogy Dárdai Pál került a kispadra, aki mentálisan és taktikailag is jobban felkészíti a csapatát arra, mit kell tennie, ha már megvan a vezetés.

A magyar válogatott ideiglenes szövetségi kapitánya szerint például a finnek elleni pénteki Eb-selejtezőn a két előző meccsen – a bukaresti döntetlen és a feröeri kínlódós győzelem - látottaknak a keverékét láthatjuk majd. A taktika és a kezdőcsapat lesz vegyes.

Mit kezd a taktikával?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy Gera Zoltán a csatár mögött játszik-e, mint régebben, illetve hogy a jobb oldali középpályán Lovrencsics Gergővel vagy Simon Krisztiánnal támad-e.

Bennük megvan az a sebesség, amivel a védelem mögé lehet kerülni, és be lehet játszani a labdákat. Az Elek Ákos-Tőzsér Dániel-szűrőpárost még nem vetette be kezdőként, most ez is megtörténhet, ami szintén keveréke lenne az eddigi meccseknek, ők Bukarestben, a hajrában csak negyedórát kaptak.

Dárdai újoncot is avathat, ha balbekkben az újpesti Forró Gyulát jelöli. Ha nem őt, és Kádár Tamás marad a balhátvéd, akkor Lang Ádám vagy Poór Patrik lehet Juhász Roland párja a védelemben, ami megint csak egyvelegmegoldást jelent.

Dárdaival eddig kétszer is egy gólt lőtt a válogatott, és ezzel négy pontot szerzett. Ha most megszerezné a vezetés, nagy az esély arra, hogy minimum az egyik pontot bebiztosítsa, de jó eséllyel a siker, azaz a három pont is elérhető.

Dárdai szerette volna elkerülni kinevezésekor azt, hogy a csapat nevéhez bármilyen jelző is társuljon, amilyen volt például a szerethető Egervári esetében. A szervezettséget azonban egy taktikus, nem szép győzelemmel akár már most kiérdemelhetné.

Mit is jelent ez a szervezettség?

Elsősorban azt, a csapatrészek együtt mozognak. Ha a pályát zónákra osztjuk, mindenkinek meglesz a feladata, és ha valaki hibázik, egy másik kisegíti. A játékosok bíznak egymásban, mert egy előre eltervezett stratégia mentén építi fel a játékot Dárdai. Ez messze nem a német megkomponáltság, de annak az alapjait nyomokban jó lenne látni.

Az angol Steven Gerrard a vb-n kifejtette, Brazíliának van Neymarja, Argentínának Messije, Portugáliának Ronaldója, de Németországnak van csapata. Ez utóbbinak a nyomait szeretnénk magunk is felfedezni péntek este.

Olyan szinte magától értedődő apróságra gondolunk, hogy a védekező középpályás ne idegen testként szaladgáljon a védelem előtt, hanem ütközzön. Hogy a védelemből felelőtlenül ne támadjon ki senki, és a védekezők tudják és érezzék, hogy mit kell csinálni, ha a legveszélyesebb ellenfél, Eremenko meglódul.

A sok videózásból már biztosan kiderült, milyen passzra számíthatunk tőle, és hogyan kell ezt levédekezni. Mindeközben a támadók is tudják, Dzsudzsák Balázs vagy a jobb szélső elfutása után merre jöhet a labda. A Szalai mögött állók ismerik a center mozgását, és felmérik, nekik hová kell helyezkedniük.

Ha így lesz, és nem az esetlegesség uralkodik, a támadások is összejöhetnek, és összejöhet egy győzelem is.

Ha a megtervezett alapjátékban az improvizáció jön, akkor Dárdai eléri azt, amit ilyen rövid idő alatt lehet, és elérte azt is, amiről Szalai Ádám beszélt már rögtön az első meccs után, hogy ég és föld a különbség Egervári és közte.

Egy győzelemmel pedig a válogatott átmeneti nyugalommal várhatja a következő selejtezős meccset, a csoport harmadik helyéről, pontelőnnyel, a görögöket a március végén.

A románok megfékeznék az északíreket 

A görögök feladata elvileg a legkönnyebb, a tökutolsó Feröert fogadják az eddig csalódást jelentő kapitánnyal, Claudio Ranierivel. A csoport másik meccsén pénteken a románok 10 pontosak lehetnek, egyszersmind megfékezhetik az eddig száguldó északíreket, akik egy mostani vereséggel kilenc ponton maradhatnának.
Kiszámoltuk már, mennyire fontos, hogy ők nyerjenek, de mindenféle számolásnak csak akkor van értelme, ha a magyarok a finneket legyőzik. És nemcsak az Üllői úton, hanem idegenben, júniusban is. Akkor 18 ponttal, egy bravúrral a második, közvetlen kijutást jelentő második hely is meglehet. 

Többször írtuk már, nem valószínű, hogy van még egy olyan ország a kontinensen, amelynek szurkolói ennyire óhajtják a sikert. Hiszen a tavalyi csúfos 1-8-as vereség után egy évvel telt házas meccseket játszunk, mint ahogy ma is a lehető legtöbb néző lesz ott a Fradi-pályán.

Más sportág komoly eredmények nélkül képtelen lenne ennyi nézőt mozgósítani, és talán elképzelni sem nehéz, egy győztes hazai meccs után mi várna a csapatra márciusban.

Dárdai Pál hitelessége Bukarestben csak erősödött, és most még inkább megerősödhet. Ezért is bízni kell benne, hogy ha látja, egy-két játékos túlpörgött, tudni fogja kezelni, és hogy úgy térképezte fel a finneket, hogy megtalálta a hibapontokat, ahol át lehet törni a masszív védekezésüket. Ha pedig nem járna a sikerrel a terv, még mindig jöhet egy szabadrúgás.

Az elmúlt négy meccsből háromszor szerencsénk volt velük szemben, most nem szabadna erre építeni. A mérkőzés 20.45-kor kezdődik, az Indexen online követheti.

Várható kezdők és zárójelben a klubok

Magyarország: Bogdán (Bolton) – Varga (Debrecen), Juhász (Videoton), Kádár (Diósgyőr), Forró (Újpest) – Tőzsér (Watford), Elek (Diósgyőr) – Lovrencsics (Poznan), Gera (Ferencváros), Dzsudzsák (Dinamo Moszkva) – Szalai (Hoffenheim)

Finnország: Hradecky (Bröndby) – Hurme (Odd Grenland), Toivio (), Moisander (Ajax), Arkivuo (Hacken) – Hämäläinen (Poznan), Sparv (Midtjylland), Eremenko (CSZKA Moszkva), Riski (Rosenborg), Hetemaj (CHievo) - Pukki (Bröndby)