Alfréd
-3 °C
3 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Dárdai az első vereségével búcsúzhatott

2014.11.18. 22:46
Az oroszok 2-1-re nyertek, a végén Nikolics szépített. Dárdai még nem erősítette meg, hogy távozik, de minden erre utal.

Dárdai Pál kedd esti meccs előtt kijött nyilatkozatából nagyon úgy tűnt, hogy eldőlt, visszamegy a Herthához, úgyhogy az 5 ezer néző előtt rendezett, oroszok elleni barátságos mérkőzés lehetett neki az utolsó a magyar futballválogatott szövetségi kapitányaként. 

Az első komolyabb lehetőség a miénk volt, Kalmár Zsolt kapott labdát az orosz tizenhatos előtt, eleresztett egy erős lövést, a vendégek kapusának kellett nagyot védenie. A folytatásban volt az oroszoknak néhány veszélyes megindulása, de összességében a magyar csapat uralta a mérkőzést.

A vendégek középpályáján simán átment a válogatottunk, a gond az ellenfél tizenhatosánál jött általában, ahova nem ért fel elegendő játékosunk, hogy folytatni lehessen a támadást. 

A hajrára rákapcsoltak az oroszok, rövid időn belül két helyzetük is volt, előbb Dibusznak kellett nagyot védenie, majd egy tizenegyesgyanús helyzetet úsztunk meg. A végére beszorult a magyar csapat, de sikerült kapott gól nélkül kihúzni a szünet előtti utolsó perceket, úgyhogy 0-0 volt az állás a félidőben. 

A szünetben négyet cserélt a szövetségi kapitány, Lovrencsics Gergő, Szalai Ádám, Kalmár Zsolt és Kovács István ment le, az ő helyükre, Stieber Zoltán, Simon Ádám, Priskin Tamás és Nikolics Nemanja érkezett, támadásban változtatott főleg Dárdai. 

De a második félidőt az oroszok kezdték veszélyesebben, és egy szöglet után meg is lett a vezetés. A középre ívelt labdáról lemaradt a védelem, Ignasevics pedig hat méterről befejelte. Dzsudzsák majdnem rögtön válaszolt, a szélről befelé cselezett, majd tizenöt méterről ballal a rövid sarok mellé bombázott. Tőzsér is eleresztett egy nagy lövést, majd egy szöglet után Priskin került helyzetbe, azonban nem tudott elég jól kapura fordulni. Feléledt a magyar csapat, át is vették a kezdeményezést. 

Az 56. percben Tőzsér végezhetett el szabadrúgást az orosz kaputól tizennyolc méterre, fölé tekerte a labdát. Jöttek a magyar támadások, azonban a tizenhatosnál rendre elfogyott a lendület. 

A 78. percben majdnem jött még egy orosz gól, Kerzsakov látványos tekerése a lécről pattant ki egy szabadrúgás után, Dibusz nem ért volna oda. Két perccel később viszont már tényleg meglett a második: Kerzsakovot kiugratták a leshatáron, Kádár nem érte utol, az orosz pedig a kifutó Dibusz lába között a kapuba pöckölt. 

A 85. percben viszont Nikolics megszerezte a magyar válogatott szépítő gólját, a szünetben csereként beállt Videoton-csatárt ugratták ki, helyzetét pedig higgadtan kihasználta, és a rövid alsóba helyezett.

A végén még mentünk az egyenlítésért, komoly helyzetet viszont már nem sikerült kialakítani. Maradt a 2-1 az oroszoknak. A magyar csapat 36 éve nyeretlen az oroszok ellen, legutóbb 1978-ban a jogelőd Szovjetuniót győzte le.

A meccs után az M1-nek nyilatkozó Dzsudzsák Balázs szerint nem volt miért szégyenkezni, helyt álltak. Elmondta, próbálták visszahozni a meccset, de kicsit jobban kellett volna koncentrálniuk. "Látszik a bátorság a csapaton, ez egy jó lépés előre" - tette hozzá. 

Dárdai arról beszélt, hogy túl sok következtetést nem kell levonni a meccsből. "Nem fogok mellébeszélni, azért volt jó ez a meccs, hogy stresszhelyzetben megismerjek pár embert. Sajnos nem játszottuk ki a kontrákat. Az orosz csapat jobban váltott a labdaszerzésekből, de nekünk is voltak lehetőségeink, nagy konzekvenciákat nem kell levonni ebből a meccsből. Látni akartam többen, hogy teljesítenek nemzetközi szinten". 

Arról is megkérdezték, mi lesz most vele. "Kicsit korai még erről beszélni. Hét ponttal ott vagyunk, ahol kell, látjuk, ki az, aki be tud szállni, akire építeni lehet. Az ilyen meccsek kicsit talán megmozgatják az embereket. A többi majd eldől." A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, néhány hét kell, hogy a végleges döntés megszülessen, de ha elmegy, akkor sírni fog, mert nagyon nehéz lesz elhagyni a társaságot. 

Dárdai Pál tehát vereséggel búcsúzhatott a magyar válogatottól, de az Eb-selejtezőkön megszerezte a korábban beígért hét pontot, ilyen pedig már nagyon rég volt. A románok ellen 1-1-re végeztünk idegenben, aztán Feröert és Finnországot is 1-0-ra vertük, úgyhogy sikerült valamit visszahozni a Pintér Attilával hazai pályán az északírek ellen elbukott három pontból. 

Magyarország-Oroszország 1-2 (0-0)

Groupama Aréna, 5000 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)

gólszerzők: Nikolics (86.), illetve Ignasevics (49.), Kerzsakov (80.)

További eredmények:

Írország-Egyesült Államok 4-1 (1-1)   

Lengyelország-Svájc 2-2 (1-1)

Olaszország-Albánia 1-0 (0-0)

Portugália-Argentína 1-0 (0-0)

Spanyolország-Németország 0-1 (0-0)    

Franciaország-Svédország 1-0 (0-0)

Skócia-Anglia 1-3 (0-1)

Magyarország-Oroszország 1-2 (0-0)

Ausztria-Brazília 1-2 (0-0)

Észtország-Jordánia 1-0 (1-0)

Románia-Dánia 2-0 (0-0)

Ukrajna-Litvánia 0-0

Görögország-Szerbia 0-2 (0-0)

Szlovénia-Kolumbia 0-1 (0-1)

Fehéroroszország-Mexikó 3-2 (0-0)

Szlovákia-Finnország 2-1 (2-1)

Japán-Ausztrália 2-1 (0-0)