Auguszta
-4 °C
2 °C

Mitől tud a 35 éves Gera még ilyen jó állapotban lenni?

2014.11.18. 15:16

A magyar válogatott Gera Zoltán fejesgóljával nyert a finnek ellen, a Fradi csatára volt az egyik legjobb magyar az Eb-selejtezőn. Dárdai Pál a meccs után elmondta, megbeszélte Gerával, mennyit bír. „Ő magától soha nem jönne, de nem akart becsapni, jól érezte, hogy még bírni fogja. Pedig előzetesen 60 percet beszéltünk meg. Hát bírta, a 84. percben eldöntötte a meccset" -  mondta a szövetségi kapitány.

A 35 éves Gera remek állapotban van, húzóember, ő a válogatott legidősebb mezőnyjátékosa, mégis ő futotta a legtöbbet pénteken, 11 919 métert.

A fradi.hu megszólaltatta a klub fizioterapeutáját, Peter Friart, aki Premier League-csapatoknál szerzett tapasztalatait hasznosítja a Fradinál.

„Engem is lenyűgözött a finnek elleni játéka, de ez természetesen nem a véletlen műve. Rengeteget dolgozik azért, hogy minél erősebb legyen, sokat edz a konditeremben, folyamatosan erősíti magát. Hogy miért lett ő a legjobb? Mert ő dolgozik a legtöbbet."

A Fradiban minden játékosnak személyre szabott edzésterve van. Ez kiterjed arra, miként kell tréningezni a mindennapokban, hogyan kell edzeni egy-egy sérülés után.

„Természetesen Gerával is mindig megbeszéljük, hogy az adott napon hogyan érzi magát. A fáradtság egy fontos szempont, amelyet figyelembe kell vennünk. Főként Gera esetében, akinek korábban térdsérülése is volt. Egy ilyen sérülés attól is megismétlődhet, hogy a futballistát fáradtan játszatják. Amikor a Fradihoz került, folyamatosan erősítettük a lábát, a térdszalagjait, az ő esetében ez a legfontosabb, amire oda kell figyelni. Következetesen, pontról pontra felépített edzésterv kellett ahhoz, hogy ma ilyen erős legyen."

Egy 35 éves játékos nem attól válik erősebbé, hogy naponta két kemény edzése van. Előfordul, hogy Gera külön készül.

„Van úgy, hogy a csapat számára két edzés a napi program, Zoli azonban úgy érzi, nehezebben mozog. Ilyenkor külön foglalkozom vele, speciális gyakorlatokkal erősítjük a térdét. Thomas Doll is külön figyel arra, az edzéseken Gera egyéni térdgyakorlatokat is végezzen. Igazi profi, tudja, hogy szüksége van erre, akárcsak a jégfürdőre, vagy a többi kezelésre. Nem kell meggyőzni arról, hogy ez a helyes a testének. Tisztában van vele, mire miként reagál a szervezete, ezért képes a maximumot kihozni magából."

„Briliáns játékos, a felfogása tökéletes, nem fél a kemény munkától, teljes mértékben megbízhatunk abban, hogy pontosan leírja a teste állapotát. Ez nagyon fontos mindenki esetében, hiszen csak önmagunk tudhatjuk, milyen energiaszinten vagyunk. Bízom benne, hogy három-négy évig még mindenképpen itt láthatom" - mondta a Peter Friar, aki a West Hamnél olyan játékosokkal dolgozott együtt, mint Frank Lampard, Rio Ferdinand, Michael Carrick, Jermaine Defoe, vagy Glen Johnson.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft