Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Maradt még egyáltalán rekord Messinek?

2014.11.27. 09:20

Pár nap alatt Messi a spanyol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is a legjobb góllövő lett, 252-nél tart a ligában, és 74-nél a nemzetközi kupasorozatban, és az utóbbi években szinte az összes létező klubrekordot megdöntött a Barcelonánál, úgyhogy már alig maradt olyan csúcs, amit nem ő tart.

Vagy mégis? 

Messi egyedül az argentin válogatottal nem érte el még a csúcsot, a világbajnoki címet, és elsősorban a nemzeti csapathoz, valamint a válogatottsághoz kapcsolódó rekordokat dönthet még meg, ezekhez azért eléggé rá kell kapcsolnia. 

Ott van például az egy világbajnokságon szerzett gólok száma. A rekordot már 1958 óta a francia Just Fontaine tartja, aki a tornán az elődöntőig jutott a válogatottal, és közben berámolt tizenhárom gólt.  Ezt Gerd Müller is csak megközelíteni tudta tíz góllal 1970-ben, Messinek a most nyári volt a legjobb vb-teljesítménye, négy gólnál állt meg az ezüstérmes Argentína játékosaként. 

Ennek a rekordnak a megdöntésében segítene, ha Oleg Szalenko egy vb-meccsen szerzett gólrekordját felül tudná múlni. Az orosz az 1994-es amerikai világbajnokságon egymaga lőtt ötöt Kamerunnak, ezt azóta sem sikerült beállítani sem senkinek.

Messiben még két világbajnokság simán benne van, eddig a vb-ken összesen öt gólnál jár, tizeneggyel elmaradva Miroslav Klosétól, aki a nyári brazil világbajnokságon állította fel a 16 gólos új összcsúcsot. A következő két vb-n tehát nagyon bele kellene húznia a gólgyártásba, ha le akarja körözni a német csatárt, persze az is lehet, hogy addigra Thomas Müller már új rekordot állít fel, a német játékos két vb után, 25 évesen nyolcnál tart. 

A Copa Americán is elég messze van a rekorddöntéstől, mindössze két gólt szerzett eddig a dél-amerikai tornán az argentin válogatottban, a 2007-es és a 2011-es tornán szerepelt. Az összesített csúcsot elég régóta egy argentin és egy brazil játékos őrzi, Norberto Mendez és Zizinho is tizenhét gólig jutott a tornák történetében.  

Amire szintén nem sok esélye van, hogy ő legyen minden idők legeredményesebb válogatott futballistája. A csúcs az iráni Ali Daeié, ő 149 meccsén 109 gólig jutott. Messi ettől elég messze van, az argentin nemzeti csapatban 45-nél jár.  

De hogy a spanyol bajnokságból is hozzunk egy rekordot, Messinek az egy meccsen szerzett gólok számában is van még hova fejlődnie. A Barcelona korábbi magyar játékosa, Kubala László és az Athletic Bilbao támadója, Bata hét-hét találattal tartja az egymeccses gólrekordot. Messinek eddig négy gól volt a legtöbb egy bajnokin, legutóbb tavaly januárban az Osasuna ellen rámolt be ennyit. A magyar legendának egyébként 1952-ben egy Sporting Gijon elleni mérkőzésen jött össze a hét.

És a végére egy olyan, ami talán a legnehezebb. A keddi BL-rekordja után megjelent egy térkép azokról az városokról, ahol az argentin sztár betalált. Lisszabontól Moszkváig, Glasgow-n át sok városban volt már eredményes a Barcelonával a Bajnokok Ligájában, viszont Magyarországon még nem rúgott gólt. Klubcsapataink utóbbi években produkált nemzetközi szereplését tekintve ez egy darabig így is lesz.