Picasso-festménnyel bundáztak vb-t az oroszok?

2014.11.30. 13:21

Az angol képviselőház sportért és kultúráért felelős bizottsága újabb információkat hozott nyilvánosságra a 2018-as és a 2022-es világbajnokság gyanús pályázatairól, ezek nemcsak az oroszokra és a katariakra, hanem az angolokra nézve is kínosak, értesült a BBC.

Az ügyben korábban több fényfeltáró riportot is közölt a Sunday Times lap, a bizottsághoz is ők juttatták el az újabb információkat, melyeket eddig senkinek nem mutattak meg. Ezek alapján a 2018-as vb-re pályázó angol szervezők nagyjából kémkedtek a többi pályázó ellen, a nagykövetségeik segítségével gyűjtöttek információkat a riválisokról. 

Részletesen bemutatták azt is, hogy a két világbajnokság házigazdájáról döntő 2010-es szavazás előtt a FIFA-szabályokat könnyedén kijátszva hogyan adták-vették a szavazatokat a pályázók. A lap szerint Vlagyimir Putyin személyesen lobbizott a vb-ért, sikerült maga mellé állítania a FIFA-elnök Sepp Blattert, az UEFA-t irányító francia Michel Platininek meg állítólag egy eredeti Picasso-festményt adtak, hogy meggyőzzék az orosz pályázatról. A katariak geopolitikai és üzleti érdekeltségeiket kihasználva szereztek szavazatokat a FIFA-n belül. 

A lap információit azóta az angol futballszövetség megerősítette, közleményükben azt állították, hogy néhány nemzetközi céggel együttműködve gyűjtöttek információkat a riválisokról, de erről beszámoltak a FIFA belső vizsgálatát elkészítő Michael Garcia ügyvédnek is.

A vizsgálatot nem hozta nyilvánosságra a FIFA, majd előbb azt közölték, hogy egyik pályázó sem vétkes, ezután mégis büntetőfeljelentést tettek, ám ez véleményük szerint nem veszélyezteti a kijelölt házigazdákat. 

A 2018-as orosz vb-t és a 2022-es katari vb-t rendezők is minden vádat tagadtak eddig, szerintük a szabályoknak megfelelően pályáztak. 

Semmi nem fog változni

 "2022 Kataré. Hölgyeim és uraim, higgyenek nekem! Sok mindent mondtak világszerte az elmúlt időszakban, de mégis kik? Nekik nincs ráhatásuk arra, mi történik a labdarúgásban" - mondta vasárnap a svájci sportvezető az ázsiai szövetség tagjai előtt Manilában, hozzátéve, hogy teljes a FIFA bizalma az arab világban, amit az is alátámaszt, hogy a 2016-os U17-es női vb-t Jordániában rendezik, olvasható az MTI hírében.   • Hírek
  • Bankszámla