Viola
-5 °C
-2 °C

2018-tól indul a Nemzetek Ligája

2014.12.04. 22:21

A márciusi kongresszusi jóváhagyás után az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának döntése értelmében 2018 szeptemberében indul a Nemzetek Ligája-sorozat, adta hírül az MTI.

A barátságos mérkőzések nagy részét kiváltó szériában négy osztály négy-négy csoportjában küzdenek majd a kontinens csapatai, és az osztályok legjobbjai egy rájátszás után részt vehetnek a 2020-as Európa-bajnokságon.
    "Ezzel a formátummal nő az érdeklődés az európai nemzetek közötti mérkőzések iránt" - indokolta az újítást Gianni Infantino, az UEFA főtitkára a szervezet vezető testületének nyoni ülése után.
    A válogatottakat az UEFA-együtthatójuk alapján, azaz erősorrendben sorolják be az A, B, C és D osztályba. Ezekből fel lehet jutni, illetve ki lehet majd esni. Az osztályokon belüli csoportokban - melyekben három-négy csapat fog szerepelni - 2018 szeptember és november között lejátsszák a körmérkőzéseket. 
    A hagyományos Eb-selejtezőket 2019 márciusa és novembere között bonyolítják le tíz csoportban, tíz fordulóban. Az első és a második helyezettek lesznek Eb-résztvevők és hozzájuk jön négy csapat a Nemzetek Ligájából. Mégpedig úgy, hogy az egyes osztályokon belül a csoportok első helyezettjei, illetve ha azok már részvételi jogot szereztek, akkor az utánuk következők elődöntőben, majd a győztesek döntőben csapnak össze 2020 tavaszán és az első helyezettek vehetnek részt az Eb-n.
    A 2020-as kontinensviadal mérkőzéseit 13 városban - köztük Budapesten - rendezik. 
    A Nemzetek Ligája sorozatára kétévente kerül sor, így a világbajnoki selejtezőben is szerepet kap majd, ennek részleteit azonban még nem dolgozták ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!