Valér
-2 °C
0 °C

A FIFA mégis kiadja a korrupciós jelentést

2014.12.19. 13:50

Bár a FIFA eddig többször kijelentette, hogy nem hozza nyilvánosságra a 2018-as és 2022-es világbajnoki pályázatokat vizsgáló jelentést, mert a szabályaik nem engedik ezt, de a héten lemondott az anyagot összeállító Michael Garcia emiatt, úgyhogy pénteken meggondolták magukat.

A 430 oldalas jelentés akkor lesz publikus, amikor a vb-pályázatok miatt gyanúba keveredett öt személy ellen lezárul a nyomozás. Ebbe állítólag egyhangúan egyeztek bele a FIFA vezetői.

A Michael Garcia által összeállított anyagból azt hozta ki a FIFA, hogy nem tartalmaz olyan horderejű információkat, ami miatt meg kellene változtatni a 2018-as orosz és a 2022-es katari világbajnokság helyszínét. Ezzel nem teljesen értett egyet Garcia, aki már az elejétől kezdve nyilvánossá tette volna a jelentést. 

Az orosz és főleg a katari vb-pályázattal kapcsolatban rengeteg vád érte a FIFA-t, több angol és francia lap is nyomozott már az ügyben, szerintük a katariak lényegében kilóra megvették a döntéshozókat, vagy azokat, akiknek lehet befolyása az ügyben. 

A héten lemondott Garcia szerint nincs az a független vizsgálat, ami megváltoztatná a FIFA-n belüli állapotokat, és az igazi vezetés amúgy is hiányzik a szervezetből. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!