Árpád
-2 °C
3 °C

Messi jobbja végre kevésbé ügyes

2014.12.22. 11:42

12 gólt lőtt utóbbi hét Barca-meccsén Lionel Messi, ami tőle nem különösebben szokatlan, az viszont már az, hogy ebből tízet nem ballal, hanem jobbal szerzett. A világ legjobb futballistája teljesen ballábas, legalábbis az volt eddig, egészen hihetetlenül lő ballal, szinte annyira, ahogy mondjuk egy kézilabdás a jobbik kezét tudja használni.

Messi lassan kezdte a szezont, az új Barca-edző, Luis Enrique kissé eltérő pozícióban játszatta, mint eddig, ez sok asszisztot eredményezett tőle, és nagyjából annyi gólt, ahányszor pályára lépett, nem pedig másfélszer annyit, amint az utóbbi években megszokhattuk tőle.

Nem csak az enyhe pozícióváltás miatt kezdtek apadni az argentin góljai, hanem szemmel láthatóan rájöttek a védők vagy az ellenfelek edzői, hogy Messi mindig balra cselez, és jobbal közel sem olyan magabiztos, mint a másik lábával. A szezon elején rengeteg olyan szituáció volt, ami azért halt el, mert a végén jobbal kellett elvállalnia, és a lövés vagy el sem találta a kaput, vagy simán védhető lett, vagy el sem lőtte Messi, mert a baljára akart visszacselezni.

Rosszabbik láb nincs, csak kevésbé ügyes

Pár hónapja Zlatan Ibrahimovic visszaszólt egy riporternek, amikor az azt találta mondani, a gyengébbik lábával is gólt tudott lőni. "Nekem nincs rosszabbik lábam" - replikázott a svéd. Lényegtelennek tűnhet a kifejezés, pedig nem az, ahogy Ibra példájából is látszik, és a futballistanevelésben is fontos, hogy a fiatalok a rosszabbik vagy a gyengébbik vagy másfajta negatív kifejezéssel ne találkozzanak. A tökéletes megnevezés erre, amint azt a Veres Pálné Gimnázium egykori testnevelőtanára, Pál tanár úr is mondta, "a kevésbé ügyes láb".

A jobblábas gólokat a Sevilla ellen kezdte Messi, az első épp az új spanyol bajnoki gólrekordot jelentő találat volt, igaz közelről, becsúszva.

Pár nappal később Cipruson rúgott mesterhármast, az APOEL-nek, mindet jobbal. Ilyen előtte még sosem fordult elő vele, hogy kevésbé ügyes lábával háromszor is a kapuba találjon egy meccsen.

A Valenciának nem lőtt, utána az Espanyolnak megint hármat vágott, kettőt jobbal, mindkettőt szépen eltette a hosszúba.

A PSG-nek újra egy közeli, becsúszós jobbos jött, majd a hétvégén kettő a Cordobának.

Az első talán eddigi legszebb jobblábas lövése, a második meg azért érdekes, mert ballal átvette, majd jobbal, minden állítás nélkül kapura is küldte a labdát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?