Árpád
-2 °C
4 °C

Több a néző a brazil stadionokban, de félnek a lepusztulástól

2014.12.26. 09:38

A nyári futballvilágbajnokság hatására növekedett az átlagnézőszám a brazíliai meccseken, ez jórészt az új vagy átépített stadionoknak köszönhető, de attól még mindig lehet tartani, hogy az első osztályú csapat nélküli arénákat képtelenség fenntartani, azok szépen lassan lepusztulnak.

Brazília a vb-re hét új stadiont adot át, ötöt pedig felújított. Néhányról már ekkor tudni lehetett, hogy nem nagyon lesz, aki használja, a korrupcióval alaposan átszőtt tervezést és építkezést azonban ez nem befolyásolta.

Az új stadionok építésénél itthon is gyakran hangoztatott érv, hogy már maguk a megszépült létesítmények nézőszámnövekedést generálnak. Hogy Brazíliában ez érvényesült-e, azt nem tudni, de többen járnak ki a meccsekre, 16 562-es átlagról 18 300-ra emelkedett a nézőszám.

Az már más kérdés, hogy a 40 ezres stadionokban ez még félházat sem jelent. A 12 egykori vb-helyszín közül csak Sao Paulóban, Belo Horizontéban és Manausban lehet úgy, ahogy sikert elkönyvelni. Itt rendszerint túllépik a félházat, de volt olyan kupameccs Recifében, ahol még MTK-nyi szurkoló sem jött össze, csak 354 fizető néző volt. Ez persze szélsőérték, de Salvadorban, Recifében és Natalban az átlagnézőszám 10 ezer alatt marad.

„A nézőszám nőtt, ez tagadhatatlan, de a nagy kérdés az, mi lesz a jövőben. Fognak elég pénzt behozni csak a nézők? Minden jel arra utal, hogy a válasz: nem" – idézte a Reuters Fernando Ferreirát, egy brazil sportmarketing cég vezetőjét.

A brazil kormány úgy véli, el lehet kerülni, hogy mint annyi olimpia létesítmény, a stadionok is az enyészetéi legyenek. A recept náluk is ugyanaz, mint máshol. Egy stadionnak nemcsak sportfunkciója lehet, koncertekkel, tömeges esküvőkkel, kereskedelmi funkciókkal próbálják meg életben tartani. Ez nem lesz könnyű, és hogy a kormánynak mégis vannak kétségei, azt jól jelzi, hogy két arénát állami tulajdonból máris magánkézbe adnának. Az egyik a cuiabai lesz, amiről a már a kezdetektől tudni lehetett, hogy nagy bukást hozhat. A városnak nincs is élvonalbeli csapata, ezért a vb után rögtön leszereltek tízezer széket a 40 ezres arénában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?