Szilárda
-4 °C
2 °C

Suarez nem ok nélkül harap

2014.06.25. 13:34 Módosítva: 2014-06-25 15:07:09

"Egy sorozatgyőztes portréja" címmel egészen fantasztikus, és most gyorsan újra aktuálissá váló cikket jelentetett meg Luis Suarezről május végén az ESPN. A portré szerzője hetekig utazott Uruguay kisvárosai és focipályái között, hogy kiderítse: igaz-e a történet, hogy Suarez már 15 évesen megvert egy bírót, és hogy mi az oka annak, hogy az Uruguayban istenített focistát ennyire gyűlölik Európában.

A történetből kiderül, hogy mi motiválhatja Suarez pályán mutatott mérhetetlen agresszivitását, milyen körülmények közül jön, sőt, még egy egészen súlyos bűnügyi történet körvonalai is felsejlenek. A cikket már csak az elején lévő illusztrációk miatt is érdemes átpörgetni, de akinek nincs ideje végigolvasni, összefoglaljuk a lényeget:

  • Suarez tényleg lefejelt, majd ellökött egy bírót 16 évesen, amikor az kiállította egy fordulóval a bajnokság vége előtt, és így nem tudta megdönteni a klubja ifjúsági gólrekordját.
  • Suarez a brazil határ mellett, elég nyomorúságos körülmények között nőtt fel, és ismerősei szerint a visszacsúszástól való félelem motiválta, hogy keményebben eddzen. És talán a néha előtörő, kompromisszum nélküli sunyisággal kevert brutalitását is ez magyarázza.
  • Tinédzserkori szerelme Európába ment, ami miatt még jobban ráment a focira, hogy utána tudjon menni. Utána is ment, feleségül vette, gyerekeik vannak, és mindenki szerint kifogástalan családi ember.
  • Amikor 16 évesen megverte a bírót, a menedzsere el akarta sikálni az ügyet. Nem sikerült, ráadásul egy újságíró utánament az ügynek, akit a maffiózó-menedzser meg akart öletni. A gyilkossági kísérlet sem sikerült, a bérgyilkos inkább lábon lőtte csak az újságírót.

A legszebb idézet a cikkből:

Egy ember nem egyszerűen azért harap meg valakit, mert őrült. Azért harap, mert ragaszkodik az élethez, amit megszerzett, és mert retteg attól, hogy visszacsúszik abba az életbe, amit maga mögött hagyott.

Már megint a kannibál

Gúnyos és felháborodott írásokban reagált a nemzetközi sajtó arra, hogy Luis Suárez beleharapott Giorgio Chiellini vállába

    Olaszország:
    La Gazzetta dello Sport:
"Már megint a kannibál."

    Corriere dello Sport:
"Már harmadszor. Ez már pszichiátriai eset, Suárezt legalább hét meccsre el kéne tiltani."
    
    Tuttosport:
"Egy pillanatnyi szégyenteljes őrülettel Suárez kockára tette a szereplését a vb hátralévő részében."
    
    Uruguay:
    El Observador:
"A feltételezett harapásra az olasz Suárezt szemüregen ütötte, amely rögtön bedagadt."
    
    El País:
"A világsajtó és főleg annak angliai része nagyobb hangsúlyt fektetett a feltételezett agresszióra, mint Uruguay győzelmére, amellyel bejutottunk a nyolcaddöntőbe."
    
    La República:
"Suárez jövője a FIFA kezében van. A játékos és az uruguayi szövetség abban bizakodhat, hogy a 2010-ben bevezetett 77b paragrafust még sosem alkalmazták."
    
    Svájc:
    Blick:
"A vicces piros lap és a harapás után elszálltak az olaszok."
    
    Neue Zürcher Zeitung:
"Suárez ismét odaharapott."
    
    Ausztria:
    Kurier:
"Uruguay egy harapásnyival jobb volt."
    
    Der Standard:
"Ciao, fognyomokkal."
    
    Kronen Zeitung:
"A vámpír! Az uruk továbbmentek, de túlságosan haraptak kedden."
    
    Hollandia:
    Algemeen Dagblad:
"Az a legszörnyűbb, hogy Suárez saját magát törli bűnös módon a vb-ről. Ronaldo holnap valószínűleg csomagolhat, Iniesta már otthon, Pirlo befejezte, Rooney pedig ma távozik. Csak Robben marad a csúcson."
    
    De Volkskrant:
"Ismét az őrület győzött Suárez fejében. Az utóbbi időben már keveset beszéltek róla, mivel a jelek szerint a zseninek sikerült úrrá lennie rajta. Kedden aztán jött az újabb rövidzárlat."
    
    Franciaország:
    L,Equipe:
"Suárez tovább harapdál. Szerencséje, hogy a bíró nem látta az esetet, de a büntetés nem maradhat el."
    
    Belgium:
    Le Soir:
"Nyomakodnak, lökdösődnek, aztán Suárez nekiesik ellenfele vállának, mint sas a zsákmányának. És már harap is."
    
    Het Laatste Nieuws:
"Isten foga."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!