Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Neymarral, a bíróval megnyerték a brazilok

2014.06.13. 00:18
A futball világbajnokság első meccsén Brazília 3-1-re legyőzte Horvátországot. A horvát kapitány szégyenletes bírói teljesítményről beszélt.

A brazilokat 2002-ben világbajnoki címig vezető kapitány, Luiz Felipe Scolari a világbajnokság nyitómeccse előtt kijelentette, a hatodik csillagot szeretnék a mezre, nem is lehet más a céljuk. Ennek megfelelően elképesztő áhítattal énekelték a himnuszukat, ahogy a nézők is.

Sao Paulo legnépszerűbb csapatának, a Corinthiansnak épített stadiont még a mérkőzés előtt is szépítgették, nem is készült el a kezdésre, így akadtak olyanok is, akik az ülőhelyre szóló jegyük ellenére a lépcsőn voltak kénytelenek végignézni a brazil és a horvát csapat találkozóját (3-1).

A horvátokat vezető Niko Kovac arról beszélt a meccs előtt, hogy reméli, annyira jók, amennyire dicsérte őket brazil kollégája. A legfontosabb szerinte a magabiztos labdatartás.

A mérkőzés után azonban már teljesen mást emelt ki.

Az első helyzet a horvátok előtt maradt ki, Olic fejese kevéssel kerülte el a kaput a nyolcadik percben, Alves maradt le róla.

Négy perc múlva viszont már vezettek a horvátok. Dani Alves elől maradt egy brazil akció után, Olic a helyén, vagyis a bal oldalon előretört, középre lőtte a labdát, a berobbanó Jelavic rosszul találta el, a mögötte helyezkedő Marcelóról viszont a kapuba pattant a labda. Öngól.

A sokk és húsz perces passzív játék után Hulk betört a tizenhatoson belülre, helyezni azonban nem tudta a labdát, ami középre tartott, Pletikosa így könnyen ki tudta ütni.

Sokkal nagyobb bravúr kellett a már 98-ban is vb-harmadik horvát kapustól, amikor Neymar futott el a szélen, a vonalról középre adott, a kipattanót Oscar lőtte rá húsz méterről, a kapus repülve ütötte ki. A 29. percben Pletikosa már hiába vetődött, nem tudott hárítani, Neymar 23 méterre a kaputól lőtt kapura, a védők lábai között utat talált a labda, a bal oldali kapufa pedig besegítette az egyenlítő gólt.

Neymarnak az első félidőben volt még egy szabadrúgása veszélyes helyről.

2. félidő

A második félidőben érezhetően visszavett az amúgy sem komoly tempóból mindkét csapat. Úgy csordogált a játék húsz percen át, mint általában a nyitómeccseken szokott. Kockázatmentes, mégis rossz passzok, Oscar labdakezelési hibája sem volt szükségszerű.

A 65. percben Corluka könnyelműsködött a felezővonalnál, Neymar megszerezte, de nem tudott jól passzolni, mert a védő visszahúzta. A szabadrúgást Dani Alves kevéssel lőtte fölé.

Öt perc múlva Nisimura játékvezető hihetetlen jóindulatával tizenegyest kapott Brazília. A kapunak háttal álló Fredhez ugyan hozzáért Lovren, de látványosan nagyot esett a csatár, aki meg sem akarta játszani a labdát. Nisimura még sárgát is adott a Southampton védőjének.

Neymar állt a labda mögé, táncolt, megtorpant, Pletikosa az utolsó pillanatig kivárt, eltalálta az irányt, mindkét kezét érintette a labda, de nem tudta kiütni.

Statisztika

  • Kapuralövések: 14-10
  • Szögletek: 7-3
  • Les: 1-0
  • Szabálytalanságok: 5-21
  • Sárgalapok: 2-2
  • Passzok: 565-411
  • Labdabirtoklás: 59-41

A 77. percig kellett várni a következő nagy helyzetre, Oscar lőtte be a jobb oldalról a labdát, az előrehúzódó Luiz négy méterről fejelt, kevéssel fölé.

A horvátok egyre nagyobb erővel harcoltak az egyenlítésért - gólt is lőttek, ami a kapus támadása miatt érvénytelenített Nisimura -, Modricnak volt egy pattogós távoli lövése, amit Julio Cesar kiütött, Perisicé sokkal veszélyesebb volt 12 méterről, ehhez már hatalmas bravúr kellett.

A helyzet után a 91. percben kontráztak egyet a brazilok, Oscar 20 méterről, középről, két védő között spiccel lőtte meg a labdát, ami a kapu jobb oldalában kötött ki. Ez volt a meccs legszebb jelenete.

A horvát szövetségi kapitány, Nico Kovac a meccs után megdöbbenését fejezte ki, szerinte méltatlan volt a bíráskodás. Felháborodott, mert szerinte a bíró nem kiegyenlítetten vezette a mérkőzést, főleg, amikor a 71. percben Fred lerántásáért büntetőt adott. „Ha ez büntető volt,talán inkább kosárlabdát kellene játszanunk, nem futballt” - mondta. Szégyen, az ilyen bíráskoás a világbajnokságon, mondta, ugyanakkor megdicsérte csapatát, amely szerinte bejut a legjobb 16-ba, és optimista a következő két meccset illetően Kamerun és Mexikó ellen.

A meccs embere: Neymar

Brazília hozta a kötelezőt, a legfontosabb pillanatban a játékvezető is velük volt, ezzel vezetik az A csoportot Horvátország és a pénteken pályára lépő Mexikó és Kamerun előtt, amely mérkőzést 18.00 órától az Indexen is követhetnek.