Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Milliárdokat elszórtak feleslegesen két nem használt brazil stadionra

2014.06.27. 15:11 Módosítva: 2014-06-27 23:07:34

Kilenc és fél millió euróból (körülbelül 3 milliárd forint - Javítva 30 milliárdról és a címben is) építettek fel Manausban két, FIFA-előírásoknak megfelelő edzőstadiont, de egyetlen válogatott sem használta azokat a futball-világbajnokság alatt, írja a Goal.com.

Az Amazonas mellett fekvő Manausban nem volt túl egyszerű stadiont építeni, az őserdőn keresztül nehéz közúton megoldani a szállítást, így leginkább légi és vízi úton vitték az aréna szerkezeti elemeit. Az Amazónia Aréna mellett még két kisebb stadiont is felhúztak, de úgy tűnik, hiába.

A Carlos Zamith Stadion Manausban
A Carlos Zamith Stadion Manausban

Az Ismael Begnino és a Carlos Zamith Stadionra kilenc és fél millió eurót költöttek, hogy legyen megfelelő minőségű edzőpálya, de hiába várták, a német, az angol, az olasz és az amerikai válogatott sem használta.

„Nagyszerű lehetőség lett volna, hogy a világ legjobb csapatai itt eddzenek, és a helyieknek, hogy megnézzék őket" – mondta Sidniz Filho, a stadion igazgatója.

Hogy ez nem így történt, azt a helyi szervezők és a FIFA közötti hiányos kommunikácóra vezetik vissza. A FIFA képviselői csak a vb rajtja után tartottak szemlét. Sokáig úgy tudták a helyiek, hogy az amerikaiak jönni fognak, de hiába készültek fel rájuk, és állt őrt a katonaság órákon keresztül, nem érkeztek meg Klinsmannék.

Manausban egy másik, az ötezer férőhelyes Carlos Zamith stadion is edzőpályának épült, de oda sem ment senki. Ott legalább szétnézett a svájci és az olasz válogatott képviselője, de az arénát ők sem akarták használni. Az ottani vezető azt mondta, úgy érezték, hogy még nincsenek készen a stadionok, és hogy megszervezve a gyors közlekedés.

A stadionok azonban nem maradnak örökké üresen, brazil negyedosztályú csapatok otthonai lehetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!