Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliárdokat elszórtak feleslegesen két nem használt brazil stadionra

2014.06.27. 15:11 Módosítva: 2014-06-27 23:07:34

Kilenc és fél millió euróból (körülbelül 3 milliárd forint - Javítva 30 milliárdról és a címben is) építettek fel Manausban két, FIFA-előírásoknak megfelelő edzőstadiont, de egyetlen válogatott sem használta azokat a futball-világbajnokság alatt, írja a Goal.com.

Az Amazonas mellett fekvő Manausban nem volt túl egyszerű stadiont építeni, az őserdőn keresztül nehéz közúton megoldani a szállítást, így leginkább légi és vízi úton vitték az aréna szerkezeti elemeit. Az Amazónia Aréna mellett még két kisebb stadiont is felhúztak, de úgy tűnik, hiába.

A Carlos Zamith Stadion Manausban
A Carlos Zamith Stadion Manausban

Az Ismael Begnino és a Carlos Zamith Stadionra kilenc és fél millió eurót költöttek, hogy legyen megfelelő minőségű edzőpálya, de hiába várták, a német, az angol, az olasz és az amerikai válogatott sem használta.

„Nagyszerű lehetőség lett volna, hogy a világ legjobb csapatai itt eddzenek, és a helyieknek, hogy megnézzék őket" – mondta Sidniz Filho, a stadion igazgatója.

Hogy ez nem így történt, azt a helyi szervezők és a FIFA közötti hiányos kommunikácóra vezetik vissza. A FIFA képviselői csak a vb rajtja után tartottak szemlét. Sokáig úgy tudták a helyiek, hogy az amerikaiak jönni fognak, de hiába készültek fel rájuk, és állt őrt a katonaság órákon keresztül, nem érkeztek meg Klinsmannék.

Manausban egy másik, az ötezer férőhelyes Carlos Zamith stadion is edzőpályának épült, de oda sem ment senki. Ott legalább szétnézett a svájci és az olasz válogatott képviselője, de az arénát ők sem akarták használni. Az ottani vezető azt mondta, úgy érezték, hogy még nincsenek készen a stadionok, és hogy megszervezve a gyors közlekedés.

A stadionok azonban nem maradnak örökké üresen, brazil negyedosztályú csapatok otthonai lehetnek.