István, Vajk
19 °C
33 °C

Lesz-e Neymarból vagy Messiből megváltó?

2014.06.28. 14:50
A 2014-es világbajnokságra már most biztos, hogy az egyik legjobbként emlékezünk, hiszen a csoportkör is elképesztő dolgokat hozott. Gólrekord született az első 48 meccsen, már a második napon volt óriási dráma a spanyolok széthullásával, majd sorra jöttek a meglepetések, Suárez harapása pedig csak tetézte az egészet.

A csoportkör után viszont teljesen új élet kezdődik a világbajnokságon. Itt már nem fér bele egy pihenős vereség, egy elnézett szöglet, egy vakon befújt les, vagy egy jóindulatból megítélt tizenegyes. De vajon mennybe megy Neymar? Meddig tart a tündérmese? És ki menti meg Európa becsületét? Ezeket is megvizsgáljuk a nyolcaddöntők kezdése előtt.

Megbírkózik-e Neymar és Messi a megváltószereppel?

A statisztikai mutatók alapján Brazília-Argentína döntőre van a legnagyobb esély (vagy Brazília-Hollandiára), ám ehhez az kellene, hogy Neymar és Lionel Messi elbírja azt az elképesztő nyomást, ami alatt játszaniuk kell. Persze a nyolcaddöntőtől kezdve már senkinek sem lesz könnyű - és eddig sem volt az -, ám esetükben minden labdaérintésükből nemcsak simán gólt, de csodát vár a közönség. Ha eljutnak a döntőig és nyer egyikük, örökre halhatatlan lesz hazájában - előbbi Pelé, utóbbi pedig Diego Maradona mellett, vagy előtt kerül majd említésre onnantól.

Ha kikapnak? Egy egész ország gyűlölete várja majd őket minden bizonnyal és a döntő, vagy az előtte elbukott meccs minden megmozdulását szétszedik majd, hogy ott miért önzőzött, ott miért nem lőtt, mert semmi nem lesz elég.

A csoportkörben eddig persze remekeltek, a német Thomas Müllerhez hasonlóan négy gólnál járnak három meccsen, Neymar egymaga jelentette jóformán a brazil továbbjutást, és Argentína is komoly gondban lenne Messi jelenlegi formája nélkül - főleg, hogy Sergio Agüero játéka sérülés miatt kérdésessé vált.

A brazil-argentin pedig az egyik lehetséges álomdöntő, a futball két talán legnagyobb riválisával, ahol a két vezéralak egyébként egymás klubtársa az év döntő többségében. De pont az választja el a halhatatlanokat a nagyoktól, hogy elviselik ezt a figyelmet, nyomást és kényszert, és a világbajnokság tulajdonképpen pont ezért létezik, hogy a nagy játékosokból halhatatlanok váljanak.

Most miért nem mondja senki, hogy a FIFA csal a brazilok javára?

A csoportkör harmadik fordulója előtt Louis van Gaal, Hollandia szövetségi kapitánya szabályosan kifakadt, amiért a B csoportnak kellett délután játszania, ezzel pedig az A csoportban szereplő Brazília már tudhatta, hogy ki lesz az ellenfele a nyolcaddöntőben.

Nos, azóta valahogy senki sem bírálta nyilvánosan az egyenes kieséses szakasz lebonyolítását, ahol Hollandia - és a brazilok csoportjában második helyen végző Mexikó is - olyan ágra került, ahol ha szigorúan nézzük, Arjen Robbenék mellett egyetlen komoly esélyes van: Argentína. A másik ágon viszont? Brazília, Kolumbia, Franciaország és Németország is - ez a hat legtöbb gólt szerző csapatból rögtön négy.

Ráadásul a braziloknak egyből az a Chile jutott, amely könnyedén verte a címvédő spanyolokat és Hollandia ellen is csak a hajrában zuhantak meg, sokaknál pedig az egyik titkos esélyesnek számítanak. Így annak ellenére, hogy szinte minden statisztikai oldalon 50 százalék fölött van annak az esélye, hogy Brazília döntős lesz, elképesztően kemény útjuk lesz odáig, ha sikerül.

Ki menti meg Európa becsületét?

A 2014-es világbajnokság talán legnagyobb felismerése az volt, hogy az európai foci mögött nem hogy nincs szakadék, de talán még hátrányban is vannak az innen érkező válogatottak. Európa 13 csapatot küldött a vb-re, de a nyolcaddöntőt még a felük sem érte meg - összesen hatan jutottak be. Ráadásul a nyolc csoportból hatban a FIFA-világranglista alapján két legelőrébb sorolt csapat közül egy nem jutott tovább, és mind a hat európai volt ezek közül.

Így Franciaországra, Németországra, Hollandiára, Görögországra, Svájcra vagy Belgiumra marad a becsület helyreállítása. De hogy ehhez mi kellene? Egy győzelem? Vagy elég csak a döntőig eljutni?

A nagyon tehetséges, de még nagyon fiatal belgáktól mindkettő nagy elvárás lenne, akárcsak Svájctól, ami rögtön Argentínával kezd. A görögök már annak is örülnek, hogy eljutottak a legjobb 16 közé, és bár Costa Rica ellen van esélyük a továbbjutásra, az, hogy a csoportból is csak egy utolsó utáni másodpercben befújt tizenegyes lőtte őket tovább, jelezte, nincsenek bombaformában.

A hollandok viszont abban vannak, az útjuk is könnyű lehet, az elődöntő innen szinte a minimum Robbenéktől. A másik ágon viszont Franciaország és Németország már a negyeddöntőben találkozhat. Ez persze azt jelenti, hogy ebben az esetben a legjobb négy között az egyikük ott lesz, ugyanakkor az elődöntő előtt lefáraszthatják egymást. Ennek ellenére ennek a három csapatnak van a legnagyobb esélye az elődöntőig jutásra, onnan pedig már bármi megtörténhet, korai még tehát az európai focit temetni.

Ázsiát viszont el lehet felejteni az idei teljesítmény után - négy csapatot adtak a vb-re (Irán, Japán, Dél-Korea és az átsorolt Ausztrália), de összesen három pontot szereztek, együttes gólarányuk pedig -16 volt a 12 meccsen.

Afrika viszont feljövőben, hiszen először jutott két csapat a nyolcaddöntőbe erről a kontinensről, igaz, sem Nigériának (Franciaország), sem Algériának (Németország) nincs sok esélye a további szereplésre - bár ha nyernének hatalmas csodával, az azt jelentené, hogy egyikük biztosan ott lesz az elődöntőben. Dél-Amerika hat csapatából pedig mindössze egy, Ecuador bukott el a csoportjában.

Meddig tarthat a tündérmese?

Ki gondolta volna a világbajnokság előtt, hogy az egyik legnehezebb csoportnak talált Anglia, Olaszország, Uruguay, Costa Rica négyest az utóbbi nemcsak túléli, de meg is nyeri? Vagy hogy Chile megy tovább a B csoportól, és nem a spanyolok?

Kettejük közül Costa Rica járt talán jobban, ők Görögországgal meccselnek a negyeddöntőért, míg Chilére a házigazda brazil csapat vár, de ahogy Spanyolország ellen játszottak Alexis Sánchezék, bármire képesek lehetnek. Mindkét válogatott - ahogy Mexikó is - 3-5-2-es és 5-3-2-es felállás keverékére épít, ez lehet a királyölő taktika idén, hiszen nagyon nehezen tudták őket feltörni.

Mexikó a brazilok ellen már hozott egy 0-0-t, de hasonló jó teljesítmény kellene Hollandia ellen tőlük. Chile nem bírt el Louis van Gaal csapatával, de tanulhattak belőle, és a két csapat hasonló taktikája kapóra jöhet nekik a két erősebb ellenféllel szemben.

Costa Rica pedig könnyebb helyzetben, mert a rendkívül defenzív Görögország lesz az ellenfelük. Óriási rohamokra nem annyira kell majd számítaniuk, de azért a csoportkörben látszott, hogy a 2004-es Európa-bajnok nem adja könnyen magát. Ha Costa Rica tovább is jutna, vagy Hollandia, vagy Mexikó következne, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy valamelyikük akár az elődöntőig jut, pedig a vb előtt erre semmi jel nem utalt.

Idén már nem volt 8-0-s Németország-Szaúd-Arábia mérkőzés, az egyik leggyengébb Irán csak az utolsó percben kapott ki Messiéktől, mind a 32 válogatott szerzett egy gólt és három csapat kivételével mindenki volt legalább egy percig előnyben egy mérkőzésen. A nagy esélyesek persze azért megmaradtak, de idén már egy csapat sem csak a hangulatért érkezett a világbajnokságra.

Na de ki nyerhet?

Saját jósdánkban Németország-Argentína döntő jött ki, a fogadóirodák és a statisztikai elemzések ugyanakkor brazil-argentin párost jósolnak a végére. Mindhárom csapat jó formában van - bár Messiék csak 1-1 góllal nyerték a három meccsüket, Németországnak pedig becsúszott egy Ghána elleni 2-2, a braziloknak pedig egy 0-0 Mexikóval szemben. De ott vannak a hollandok, a franciák, vagy épp Kolumbia is.

A jelenlegi, nyolcaddöntős formátum 1986-os bevezetése óta hétből hat világbajnok veretlenül jutott tovább a csoportjából - ez idén Argentínának, Belgiumnak, Kolumbiának és Hollandiának három, Brazíliának, Costa Ricának, Mexikónak, Németországnak és Franciaországnak két győzelemmel sikerült, velük érdemes tehát komolyabban számolni, de persze meglepetés bármikor lehet.

Közülük talán Belgium, Costa Rica és Mexikó vehető külön körbe a mutatott forma és a keret ereje alapján, így marad az egyik ágon Brazília, Kolumbia, Németország és Franciaország, a másikon pedig Argentína és Hollandia. Négy esélyes kettővel szemben, nem lenne tehát meglepő, ha a papíron könnyebb úton továbbjutó csapaté lenne a világbajnokság, hiszen mire a brazilok, Kolumbia, a németek vagy a franciák elverekszik magukat a döntőig, elképesztően lefáradhatnak.

Európai csapat egyébként még sosem nyert Dél-Amerikában vb-t, a két kontinens válogatottján kívül pedig másik föderáció csapata sosem jutott el a döntőbe. 1930 óta pedig mindössze két döntőt rendeztek európai nélkül, azok is dél-amerikai rendezésűek voltak.