Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Egy MU-Bayernt le lehetne játszani a vb-n

2014.06.12. 14:29

A futball-vb-n 32 válogatott 736 futballistája szórakoztat minket az elkövetkezendő közel öt hétben. A Brazíliába utazó résztvevő nemzetek 51 különböző nemzeti ligából válogatták össze csapatukat, akik összesen 24 447 válogatott meccsel és 3282 góllal a hátuk mögött vágnak neki a tornának, derül ki a Guardian összeállításából.

A három 33 éves játékost is felvonultató Argentínáé lesz legidősebb csapat, 28,5 évvel, míg Ghánáé a legfiatalabb, ők átlagosan csak 24,9 évesek. A tornán a 43 éves kolumbiai kapus, Faryd Mondragon a legidősebb, a 18 éves kameruni Fabrice Olinga a legfiatalabb. A vb-játékosok átlagéletkora 26,9 év.

A legrutinosabb csapat a spanyoloké, játékosaik összesen 1375 válogatott meccsen szerepeltek, ennek a listának a végén Algéria kullog, mindössze 364 válogatott meccsel. A legtöbbször a spanyol Iker Casillas kapott szerepet, 153 meccsen védett, míg több mint két csapatra való olyan futballista akad, aki a vb-n fog debütálni, vagy éppen közvetlenül előtte tette meg.

A német játékosok 219 gólt lőttek, kettővel verik a spanyolokat, a legjobb tízben a legkevesebb válogatott góljuk a japánoknak van, 115-tel.

A világ talán két legjobb egyesülete, a Bayern München és Manchester United adta a legtöbb futballistát a vb-re, 14-14-et, de 11 olyan klub is van, ahonnan tízen, vagy annál többen érkeztek Brazíliába. 

Ha az angol bajnokságokat nézzük - az itt szereplő két walesi klubot, a Swansea-t és a Cardiffot is ideszámítva - onnan 119 futballista érkezett. Az olasz bajnokság a második 81, míg a német a harmadik, 78 futballistával.

 

Az orosz az egyetlen olyan válogatott a világbajnokságon, amelyben nincs idegenlégiós, valamennyi játékos a hazai bajnokságban szerepel. Az angol is majdnem makulátlan lenne, náluk a Celticben védő Fraser Forster számít külföldinek. A ghánai, az elefántcsontparti, az uruguayi és a bosnyák az a válogatott, amelynek mindössze 1-1 játékosa érkezett saját hazájából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!