Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Pesten mondta 3 éve: német évtized jön

2014.07.14. 19:35

2011. februárjának végén Magyarországon járt Gines Melendez, a spanyol utánpótlásképzés atyja, kitalálója és felügyelője. A Magyar Futball Fórumán adott elő, élvezetes dolgokat mondott.

A legfontosabbat egy vacsorán mesélte el. "Ez az évtized a német futballról fog szólni" - mondta rendkívül hatásosan, hiszen akkor még mindenki a spanyolokat csodálta, de ő már előre látta, hogy a soron következő korosztályok nem annyira jók, nem épülnek annyira egymásra, mint a régebbiek.

Három pontban foglalta össze, miért fogják a németek a világfutballt dominálni.

Egy: a németek nagy mértékben adoptáltak minden újítást a földrész bármelyik pontjáról, nem volt olyan új elképzelés, amit ne hasznosítottak volna a saját munkájukban. A második: beérik a vendégmunkások gyerekeinek generációja, ez a vérfrissítés előnyös lesz. Harmadik: Matthias Sammer, a Bayern keletnémet származású igazgatója, 1996 aranylabdása kiváló viszonyban van a kancellár Angela Merkellel. Az ő befolyásolásával szilárdult meg az iskolai futballoktatás, nemcsak bekerült az órarendbe, hozzáértő edzők tanították a fiúkat és lányokat.

Ennyinél nem álltak meg, az akadémiai rendszerben a belga Double Pass irányelveinek segítségével egységesítették a képzést. Amit a korábbi értelemben vett, hatos számú poszton szereplő játékosnak - Xavi, Iniesta a legjobb példák - tudnia kell, azt kapja az edzőktől Bielefeldben, Rostockban és Dortmundban, vagy a Bayernnél is. László Csaba így beszélt erről.

A már említett DP világította át a magyar rendszert és riasztó jeleket talált, pedig a receptet számunkra is nyilvánvalóvá tette. Igaz, Melendez előadása után azt mondta az egyik magyar válogatott edző: nem sok újat hallott.