Máté, Mirella
14 °C
30 °C

A vébére készül? Most vegyen füldugót!

2014.06.02. 11:21 Módosítva: 2014-06-03 11:21:42

Kevesebb, mint egy hónap múlva, június 12-én kezdődik a focivébé, az ÁNTSZ közzétette az Országos Epidemiológiai Központ tanácsait, hogy a Brazíliába utazókra milyen veszélyek leselkednek, azokat hogyan lehet megelőzni, hiszen „az ország járványügyi helyzetén kívül figyelembe kell venni a tömeges eseményekkel járó további kockázatokat."

Brazíliában előforduló betegségek, megelőzésük

- sárgaláz: szúnyog terjeszti, az ország jelentős hányada fertőzött. Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel az indulás előtt). A sárgaláz elleni oltást és annak igazolását kérheti a fogadó ország a beutazáskor, ha az utazó 90 napon belül sárgalázzal érintett területen járt.

- hepatitis A: étellel, vízzel és kontakt úton terjedő fertőző májgyulladás. Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel az indulás előtt). Fontos figyelni arra, hogy csak jól átsült vagy átfőtt, melegen tálalt ételeket fogyasszunk. Javasolt a palackozott víz használata, fogmosáshoz is.

- hepatitis B: orvosi beavatkozással, illetve szexuális úton terjedő fertőző májgyulladás. Megelőzés: védőoltással (legalább 6 héttel az indulás előtt, 2 oltás szükséges 1 hónap különbséggel). Fontos a biztonságos szex (óvszer használata), a közös tű, fecskendő használatának kerülése (pl. tetoválás).

- tetanusz: földdel szennyezett bőrsérülésen keresztül terjed. Megelőzés: emlékeztető tetanuszoltással, ha az előző oltás 10 évnél régebben történt.

- meningococcus meningitis (fertőző agyhártyagyulladás): tömegrendezvényeken a cseppfertőzéssel terjedő betegségek járványosan fordulhatnak elő. Megelőzés: 4 komponensű meningococcus elleni oltással.

- kanyaró: cseppfertőzéssel terjedő betegség. Megelőzés: védőoltással (legalább 2 héttel az indulás előtt).

- malária: szúnyog által terjesztett megbetegedés. A malária megelőzéséről konzultáljon szakemberrel (háziorvos, szakorvos), mert megfelelő malária elleni védelemben kell részesülnie (szúnyogriasztó, malária elleni tabletta).

- Dengue-láz: szúnyog által terjesztett megbetegedés, főleg tengerparti területeken. Megelőzés: szúnyogriasztó.

- hasmenés: a leggyakrabban előforduló bakteriális vagy vírusos betegség. Megelőzés: figyelni kell arra, hogy csak megfelelően átsütött, átfőtt ételeket fogyasszunk. A nyers zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosni, illetve lehetőség szerint meghámozni. Ajánlott a palackozott víz fogyasztása, a jégkocka mellőzése, továbbá a rendszeres kézmosás, a fertőtlenítő kéztörlő, gél használata.

- szexuális úton terjedő betegségek megelőzése: alkalmi szexuális kontaktusok elkerülése, óvszer használata.

Egyéb tanácsok

- a zajártalom elkerülésére javasolt füldugót használni a mérkőzések alatt, mely a halláskárosító erős zajt és az ennek következtében kialakuló pszichés és idegrendszeri tüneteket is megelőzi

- rablótámadások: éjszaka, a kihalt utcákon, magányosan közlekedő turisták gyakori célpontjai a rablóknak. Autóval sem tanácsos éjszaka közlekedni. Az előforduló tiltakozó megmozdulások, zavargások miatt kerülni kell az utcai tüntetéseket.

- az erős napsütés okozta UVA/UVB hatást legalább 30-as faktorú fényvédővel, napszemüveggel, kalappal, megfelelő ruházat viselésével lehet csökkenteni.

- a túlhevülés és a kiszáradás napi 2-3 liter (palackozott) víz fogyasztásával elkerülhető.