Cecília
4 °C
6 °C

Lötyögésnek indult, a vb meccse lett

2014.06.18. 20:09
Ötgólos meccsen nyerte második mérkőzését a holland válogatott, de nem ők rúgták a világbajnokság eddig legszebb gólját.

A hollandok az első mérkőzésükön 5-1-re verték a címvédő spanyolokat, az ausztrálok ugyan kikaptak Chilétől, de benne volt a pontszerzés az első mérkőzésükben. Hollandia ellen nem tűnt valószínűnek, hogy esélyük lehet, aztán mégis meglepték Robbenéket.

A hollandoknál nem voltak változások az első meccshez képest, az ausztráloknak is a kezdőben volt ismét a rutinos Cahill és Bresciano, ők okozták a legnagyobb gondot Chilének pár napja.

Várható volt, hogy Hollandia nem töri majd össze magát, az ötödik percben is csak úgy került helyzetbe Robben, hogy az ausztrál védelem eladta a labdát. A folytatásban is maradt a lötyögés, de a huszadik perc környékén végre felpörgött a meccs. Előbb az első komolyabb helyzet az ausztáloké lett, egy eladott labda után Bresciano lőtt, a labda az egyik hollandról pattant szögletre.

Aztán amikor egy kicsit is kinyíltak az ausztrálok, azonnal büntetett Robben. A Bayern-klasszis a félpályánál megindult, senki nem tudta befogni, végigvitte, és nyolc méterről a hosszúba gurított, vezettek a 19. percben a hollandok.

De nem sokáig. Rögtön a középkezdés után egy félpályás ívelést Cahill tizenkét méterről, kapásból bevágott, a labda a lécről pattant be. Hatalmas gól, a torna eddigi legszebbje, és olyan gyorsan történt az egész, hogy még a kamerák is lemaradtak róla. 

Az egyenlítés meghozta az ausztrálok önbizalmát, kijöttek, már fent letámadták a hollandokat. Érkezett is majdnem a második, Bresciano egy visszagurított labdára startolt rá a tizenhatoson belül, belsővel rögtön lőtt, egy méterrel fölé. Egy percre rá már megint nagy helyzetük akadt, egy beívelt szabadrúgás után Spiranovic tök egyedül maradt a holland ötös előtt, kapura kotorta a labdát, Cilnesse fogta. Az első félóra után már az ausztrálok uralták a meccset, bátran támadtak, néhány akciójuk kifejezetten látványos volt, igaz Robbenék nem tették magukat oda különösebben. 

A szünet után kis híján sokkolták a hollandokat, Leckie kapott egy labdát a tizenhatoson belül, ellökte védőjét, majd begurította, de a játékvezető nem adta meg az egyértelmű szabálytalansága miatt. Az 54. percben már nem úszták meg Robbenék, tizenegyest kaptak az az ausztrálok: a percekkel korábban beállt Bozanic lőtte Janmaat kezére a labdát. A büntetőt Jedinak bevágta, itt volt az újabb fordítás a világbajnokságon. 

Mentek tovább az ausztrálok, nem sokkal később látszámfölényben támadhattak, ám Cahill túl hosszan passzolt csapattársához. A hollandokon volt a sor, most ők jöttek hamar vissza a meccsbe: az 58. percben Van Persie kapott labdát a leshatáron, ziccerben volt, nem is hibázott, belőtte a rövidbe, 2-2. 

Nyolc perc kellett, hogy megint majdnem megforduljon az egész. Addig szerencsétlenkedtek hátul a hollandok, amíg eladták a labdát a tizenhatoson belül, Oar egy az egyben volt a kapussal az ötösnél, nem vállalta el jobbal, inkább középre rúgta bivalyerősen, jött is Leckie, de fejes helyett mellel tette kapura a labdát - valójában mellbe rúgta teljesen egylábas csapattársa, a holland kapus simán fogta.

Klasszikus: az ellentámadásból gólt kaptak az ausztrálok, Depay harminc méterről elvállalt egy lövést, a labda kifelé csavarodott, le is pattant Ryan előtt, aki mellé nyúlt, a kezéről pattant be, benne volt a gólban a kapus.

A meccs embere: Arjen Robben

A vezetőgól után már a hollandok simán lehozták a meccset, egymás után jöttek a helyzeteik. Az ausztrálok még a 80. percben jó helyről kaptak szabadot, Jedinak szépen tekerte el a sorfal fölött, De Jong vetődve fejelte ki. Cahillék mentek előre a végén, komolyabban veszélyeztetni már nem tudtak, maradt a 3-2 a végéig.   

A hollandok mégsem hozták annyira könnyen a találkozót, mint azt szerették volna, az ausztrálok pedig ismét végig meccsben voltak, a pontszerzés most se jött össze. Hollandia az utolsó csoportmeccsét Chilével játssza majd, a két sárgája miatt eltiltott Van Persie-re nem számíthatnak, a védelemből pedig valószínűleg Martins Indi is kidőlt sérülés miatt. Az ausztráloktól eddig két gólt lőtt a vb-n Cahill, aki talán a torna legszebb találatát jegyzi, ő is kétsárgás, a spanyolok ellen nem léphet pályára. De ők már csak a csodában bízhatnak.

A hollandok eddig mindkét meccsüket hozták, nyolc gólt rúgtak, matematikailag viszont még ők sem mentek tovább, sok függ a spanyol-chileitől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?