Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Blatter az orosz maffiának adhatta a 2018-as orosz világbajnokságot

2014.06.15. 11:39

A német Bild exkluzív képes beszámolót közölt egy 2005-ös moszkvai klubból, ahol eldőlhetett, hogy az oroszok kapják meg a 2018-as futball világbajnokságot.

A képek tanúsága szerint a FIFA elnöke, Sepp Blatter Alimszan Tocstacsunovval a helyi Kína Klubban találkozott 2005 januárjában. A férfi közismert orosz bűnöző, az Interpol és az FBI is csalással, sportesemények manipulálásával is vádolja.

Maga az találkozó a Független Államok Közössége XIII. futballkupájának alkalmából rendezett fogadáson történt. Blatter ma úgy magyarázza, hogy több száz olyan kép is készülhetett ott, amelyen viszont nincs rajta, és arra sem emlékszik, hogy ki ez az úriember, akivel iszogatott.

Egy hat évvel ezelőtti beszámolóban is elővették már az ügyet, amelyben idézik, a klub hogyan pozicionálja magát:

Az étterem a felső tízezer gyűjtőhelye és a klasszikus luxus szimbóluma. Egy hely, ahol hatalmas vagyonok és korlátlan hatalom koncentrálódnak. Milliós üzletek köttetnek és sorsok döntetnek el.

Ez persze semmit sem bizonyít, de Tocstacsunovról egész sor akta van a német titkosszolgálatoknál, közte ez a kép is, valamint az FBI is számon tartja az üzbég-ujgur férfit, aki természetesen a külvilág számára adakozó és megnyerő oldaláról ismerhető, futballalapítványain keresztül támogatja a sportot, és ő volt egy időben az orosz teniszcsapat kapitánya is.

Az FBI szerint viszont "Alik" az orosz maffia egyik vezetője, és a 2002-es Salt Lake City téli olimpia legnagyobb botrányában, a műkorcsolyázóbírók megvásárlásában is benne volt a keze.

Ezért Olaszországban egy maffiaellenes akcióban le is tartóztatták, de aztán elengedték, többek között híres orosz sportolók közbenjárására. Moszkvába menekült, ahol ma is szabadon él.

Az Egyesült Államok többször is a kiadatását kérte, ahol 25 éves börtönbüntetéssel nézhetne szembe, már ha kiadnák nekik.

Az orosz sportvilággal kiterjedt kapcsolatot ápol, számos ismert, sőt világhírű sportoló - jégkorongozóktól kezdve teniszezőkön át futballistákig - tekint rá mecénásként, és még Borisz Jelcin is sokat köszönhet neki, hiszen a kilencvenes években a teniszedzője volt. 

Blatter nem most került kereszttűzbe, sőt, ez csak egy újabb adalék a magát újrajelöltetni készülő FIFA-elnök elleni kampányban. Blatter mögül kihátráltak az európai szövetségek is, és egyre többen szólították fel arra, hogy ne merje újrajelöltetni magát miután kiderült, hogy a 2022-es világbajnokságot a katariak több millió dollárért megvásároltak, amiben a FIFA-elnök nyakig benne lehetett.