Árpád
-2 °C
4 °C

Értéktelen, de szép bosnyák győzelem, iráni góllal

2014.06.25. 20:06
Az F-csoport utolsó csoportmeccsén Bosznia már nem juthatott tovább, míg a gól nélküli Irán még igen. A jobb képességű európai csapat 3-1-re nyerte meg a meccset, így legalább győzelemmel búcsúzott és a tudattal, hogy a továbbjutók (Argentína, Nigéria) csak egy gólt tudtak lőni Iránnak.

Bosznia-Hercegovina első világbajnokságára imponáló, plusz 24-es gólkülönbséggel jutott ki, de Brazíliában rögtön kiderültek a válogatott szerkezeti gondjai, a védelem súlytalansága és lassúsága.

A harciasan és keményen, többnyire kilenc emberrel védekező Irán ellen nem is rájuk volt szükség, hogy megnyerjék a meccset, hanem a csatárokra. 

Safet Susic kapitány nem véletlenül próbálta meg a kétcsatáros játékot, Ibisevic bekerült Dzeko mellé, és a középpályán is inkább a támadóbb felfogású játékosokat favorizálta. A még ferencvárosi Besic helye megkérdőjelezhetetlen volt ezúttal is, neki kellett labdákat szerezni, és gyorsan eljuttatni a csatárokhoz.

Dzeko az első tíz percben rögtön kétszer is helyzetbe került, de a lövése és a fejese sem volt igazán pontos.

Nem úgy, mint a 23. percben, amikor 23 méterről ballal, középről szánta el magát lövésre három védő között, és ennél jobban ki sem lehetett volna a bal sarkot, mert a kapufa segítette be a labdáját. A Manchester City csatárának ez volt az első vb-gólja. A betömörülő védelem ellen ez lehetett a legfontosabb fegyver, ahogy Messi is megmutatta szombaton.

Rögtön az ellentámadásból válaszolhatott volna Irán, de a felső kapufa mentett, mert már Begovic felett átszállt Tejmuran 12 méterről meglőtt labdája.

Statisztika

Kapuralövések: 13-7
Passzok: 524-255
Labdatartás: 62-38
Szögletek: 6-5
Lesek: 1-8
Sárga lap: 1-1
Szabálytalanságok: 20-17
A meccs embere: Edin Dzeko

A félidő hátralévő részében megpróbálta aktivizálni magát Irán, és megpróbálta elkerülni, hogy rúgott gól nélkül menjen haza. A kaput azonban 45 perc alatt nem sikerült eltalálniuk. A bosnyákok egyszer használták ki, hogy fellazult a védelem, a jobbhátvéd Vrsajevic elfutott a szélen, de lövésnek gyenge volt a kísérlete, beadásnak meg nagyon erős.

A második félidőben a bosnyákok az 59. percben vezettek először értékelhető támadást, be is fejezték. Susic labdát szerzett Irán térfelének közepén, Dzeko azonnal felgyorsított, tökéletes ütemben adta a labdát a bal oldalon előrehúzódó Pjanicnak, aki higgadtan elgurította a labdát Hagigi mellett, ami a bal sarokban kötött ki.

A 65. percben Irán először találta el a kaput, Begovic kényelmesen hasalt le, és vette mellre a labdát.

A bosnyákok nagy helyzeteket teremtettek, de Dzeko elvette a szélről jól belőtt labdát a berobbanó társa elől, aki nem tudott lőni. A balhátvéd Kolasinac elfutása után éles szögből a rövid kapufa mellé lőtte volna a labdát, Hagigi szögletre ütötte.

Besic a folytatásban kapott még egy sárgát, Begovicnak kellett egyet védenie, a 82. percben azonban már ő sem tudott, egy visszaemelt jól rajtolt Nekunam, középre tette, Reza pedig az üres kapuba passzolt három méterről.

Az ellentámadásból gól lett, Vrsajevic elhúzott a jobb szélen, és a hátvéd a kapufa segítségévél fejezte be a támadást, ennél pontosabban ő sem lőhetett.

Irán erőlködött még, gólig nem jutott, Bosznia pedig rutintalansága és egy végzetes játékvezetői hiba - nem adta meg O' Leary Dzeko szabályos gólját - miatt elköszönt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?