Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Értéktelen, de szép bosnyák győzelem, iráni góllal

2014.06.25. 20:06
Az F-csoport utolsó csoportmeccsén Bosznia már nem juthatott tovább, míg a gól nélküli Irán még igen. A jobb képességű európai csapat 3-1-re nyerte meg a meccset, így legalább győzelemmel búcsúzott és a tudattal, hogy a továbbjutók (Argentína, Nigéria) csak egy gólt tudtak lőni Iránnak.

Bosznia-Hercegovina első világbajnokságára imponáló, plusz 24-es gólkülönbséggel jutott ki, de Brazíliában rögtön kiderültek a válogatott szerkezeti gondjai, a védelem súlytalansága és lassúsága.

A harciasan és keményen, többnyire kilenc emberrel védekező Irán ellen nem is rájuk volt szükség, hogy megnyerjék a meccset, hanem a csatárokra. 

Safet Susic kapitány nem véletlenül próbálta meg a kétcsatáros játékot, Ibisevic bekerült Dzeko mellé, és a középpályán is inkább a támadóbb felfogású játékosokat favorizálta. A még ferencvárosi Besic helye megkérdőjelezhetetlen volt ezúttal is, neki kellett labdákat szerezni, és gyorsan eljuttatni a csatárokhoz.

Dzeko az első tíz percben rögtön kétszer is helyzetbe került, de a lövése és a fejese sem volt igazán pontos.

Nem úgy, mint a 23. percben, amikor 23 méterről ballal, középről szánta el magát lövésre három védő között, és ennél jobban ki sem lehetett volna a bal sarkot, mert a kapufa segítette be a labdáját. A Manchester City csatárának ez volt az első vb-gólja. A betömörülő védelem ellen ez lehetett a legfontosabb fegyver, ahogy Messi is megmutatta szombaton.

Rögtön az ellentámadásból válaszolhatott volna Irán, de a felső kapufa mentett, mert már Begovic felett átszállt Tejmuran 12 méterről meglőtt labdája.

Statisztika

Kapuralövések: 13-7
Passzok: 524-255
Labdatartás: 62-38
Szögletek: 6-5
Lesek: 1-8
Sárga lap: 1-1
Szabálytalanságok: 20-17
A meccs embere: Edin Dzeko

A félidő hátralévő részében megpróbálta aktivizálni magát Irán, és megpróbálta elkerülni, hogy rúgott gól nélkül menjen haza. A kaput azonban 45 perc alatt nem sikerült eltalálniuk. A bosnyákok egyszer használták ki, hogy fellazult a védelem, a jobbhátvéd Vrsajevic elfutott a szélen, de lövésnek gyenge volt a kísérlete, beadásnak meg nagyon erős.

A második félidőben a bosnyákok az 59. percben vezettek először értékelhető támadást, be is fejezték. Susic labdát szerzett Irán térfelének közepén, Dzeko azonnal felgyorsított, tökéletes ütemben adta a labdát a bal oldalon előrehúzódó Pjanicnak, aki higgadtan elgurította a labdát Hagigi mellett, ami a bal sarokban kötött ki.

A 65. percben Irán először találta el a kaput, Begovic kényelmesen hasalt le, és vette mellre a labdát.

A bosnyákok nagy helyzeteket teremtettek, de Dzeko elvette a szélről jól belőtt labdát a berobbanó társa elől, aki nem tudott lőni. A balhátvéd Kolasinac elfutása után éles szögből a rövid kapufa mellé lőtte volna a labdát, Hagigi szögletre ütötte.

Besic a folytatásban kapott még egy sárgát, Begovicnak kellett egyet védenie, a 82. percben azonban már ő sem tudott, egy visszaemelt jól rajtolt Nekunam, középre tette, Reza pedig az üres kapuba passzolt három méterről.

Az ellentámadásból gól lett, Vrsajevic elhúzott a jobb szélen, és a hátvéd a kapufa segítségévél fejezte be a támadást, ennél pontosabban ő sem lőhetett.

Irán erőlködött még, gólig nem jutott, Bosznia pedig rutintalansága és egy végzetes játékvezetői hiba - nem adta meg O' Leary Dzeko szabályos gólját - miatt elköszönt.