Árpád
-2 °C
4 °C

Kapushőssel újra csodát tett Costa Rica

2014.06.30. 01:14
Costa Rica története során először a futball-világbajnokság negyeddöntőjébe jutott. A 16 között a 91. percben egyenlítő Görögországot verte hosszabbítás után tizenegyesekkel. A 66. perctől kezdve Costa Rica tíz emberrel küzdött, a végén 11-est fogó Keylor Navas kapus bravúrjai mentették meg többször is.

Costa Rica Kolumbia mellett a világbajnoság egyik legnagyobb meglepetése volt a csoportkörben. Simán, csoportelsőként jutott tovább Olaszországot és Uruguayt verve, hogy aztán az angolokkal már egy 0-0 is elég legyen. A görögöknek nehezebb út jutott, egy döntetlen és egy Elefántcsontpart ellen összekapart győzelem segítette őket a legjobb 16-ba. Ebből azonban sokat meríthettek, egy 93. percben kiharcolt és belőtt büntető óriási mentális erőről tanúskodik.

A görögök meglepetésre offenzív futballal kezdtek az eddig összesen egy gólt kapó Costa Rica-iak ellen, az első lövés is az övék volt. Hrisztodulopulosz csapott le egy kicsorgó labdára, majd egyből a kapura küldte. Később is agresszívek maradtak, már a 16-osuknál megpróbálták megzavarni a Costa Rica-iakat.

A meglepetés ereje azonban nem működött sokáig, egyre könnyebben megkontrázták a görögöket, Campell és Ruíz összjátéka veszélyes volt rájuk. Karagunisz nem is tudott Campbellel mit kezdeni, a 20. percben centikkel a 16-os előtt rúgta fel.

Hátrébb is húzódott a görög csapat, és a megszokott kontrajátékra rendezkedtek be, egy-egy hosszú labdával próbálták helyzetbe hozni Szamaraszt. A következő helyzet azonban nem az övé, hanem a messziről vállalkozó Karaguniszé volt, megpattanó lövésén azonban rajta volt Navas kapus. A 35. percben megint Campbell okozott zavart, Manolasz fogta be a kezét és vitte földre a tizenhatoson belül, majd Szamarisz rúgta le sárgáért a félpályánál.

Három perccel később Görögország előtt volt óriási helyzet, Szalpingidisz elé pontosan érkezett egy hosszú átadás, de a kaputól pár méterre is ki tudta hagyni, Navas dobta magát, és sípcsontjáról kipattant a labda.

A görögök a második félidőt is helyzettel nyitották, Szamarasz fejelt Navas kezébe. A Costa Rica-iak nem találták a ritmust, még az 52. percben sem voltak  túl meggyőzöek, amikor egy nem túl lendületes támadás után középre passzolták a labdát. Az üresen hagyott Ruíz olyan furcsán tekerte meg a labdát, hogy az lassúsága ellenére a bal alsóba gurult a dermedt Kamezisz kapus mellett.

A gól után még nagyobb erővel mentek előre a Costa Rica-iak, de a játékvezető nem volt felkészülve a tempóváltásra, simán elnézte Toroszidisz kezezését. Fernando Santosnak reagálni kellett a hátrányra, Mitroglu beküldésével támadóbbá tette csapatát. Ez gyors változást nem hozott, de Duarte a 67. percben megkapta második sárga lapját is, így innentől emberfölényben futballozhatott Görögország.

Santos mutatta játékosainak, hogy innentől csak okosan, de ez nem nagyon ment, Manolasz mészárolta le Campbellt, de sárgával megúszta. A görögök újra és újra kapu elé kerültek, de az utolsó passzokat mindig elszúrták, vagy az egyetlen nagy helyezetüket Navas védte bravúrral. Hiába voltak emberelőnyben és gólhátrányban, a görögök nem mentek igazán előre mindent egy lapra feltéve, tanácstalanul passzolgattak a fegyelmezetten záró Costa Rica-i védők előtt. Egy-egy szélen megjátszott labdából és beadásból próbálkoztak, kevés sikerrel. Aztán, ahogy szokták, a legjobb pillanatban húzták a nyerőt. A 91. percben Gekasz fordult rá, ezt még Navas védeni tudta, de a kipattanót Papasztatopulosz könyörtelenül bevágta. (1–1). A görögök még nagy hajrába kezdtek, a 93. percben Mitroglu fejese csapódott veszélyesen, de Navas újabb bravúrral kipöckölte. Jöhetett a hosszabbítás.

A meccs embere: Keylor Navas

A görögök mintha csak ekkor hitték volna el, hogy emberelőnyben vannak és nyerhetnek, folyamatosan támadásban voltak, teljesen beszorították Costa Ricát, egymás után jöttek a helyzeteik, de mindig volt olyan védő, aki menteni tudott Mitroglu vagy Hrisztodulopulosz elől. A 104. percben aztán Costa Rica vezetett szép kontrát, Kacuranisznak kellett belecsúsznia Campbell beadásába, Brenes tisztán várta a kapu előtt. A görögök a 113. percben megint közel voltak a gólhoz, öten vitték rá két védőre a labdát, de sikerült elszórakozniuk, szélről Hrisztodulopulosz találta telibe Navast. A 121. percben Mitroglu dönthette volna el a meccset, de ki tudta hagyni négy méterről, passzolt labdájába Navas vetődött bele. Costa Rica ekkora már teljesen felörlődött, legtöbb játékosa görcsökkel küzdött, aki elesett, ott is maradt, de így is kihúzták a tizenegyesekig.

A büntetőket mind az öt Costa Rica-i játékos határozottan belőtte, míg a görögöknél a negyediknek rúgó Gekasz hibázott, Navas a jobb oldalra vetődve ki tudta ütni a lövését. Az utolsó Costa Ricai-i Uman is elbírta a terhet, a jobb felső sarokba küldte a labdát, és ezzel a legjobb nyolc közé rúgta csapatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?