Tekla
8 °C
20 °C

Már biztos: egy dél-amerikai lesz a 4 között

2014.06.25. 13:40

A kedden lejátszott Olaszország-Uruguay és Kolumbia-Japán csoportmeccsek után eldőlt, egy dél-amerikai válogatott már biztosan ott lesz a brazília világbajnokság elődöntőjében. 

Az egyenes kieséses szakasz felső ágán ugyanis úgy alakult, hogy Brazília-Chile és Uruguay-Kolumbia-nyolcaddöntők lesznek, a két mérkőzés győztese egymással meccsel majd a negyeddöntőben.

A brazilok két csoportmérkőzésüket nyerték, az utolsón, Kamerun ellen egészen látványosan játszottak, igaz, az afrikai csapat volt a leggyengébb ellenfelük a csoportban, Horvátország és Mexikó ellen voltak problémáik elöl.

Chilét sokan a torna egyik meglepetéscsapatának tartották a vb előtt, a csoportkörben bizonyítottak is, Ausztrália ellen még szenvedve nyertek, de aztán a széteső spanyolokat ők is elintézték két góllal, igaz a hollandokkal nem bírtak, kikaptak 2-0-ra. A chileieknek azonban eddig nem nagyon ment nekik a brazilok ellen, legutóbb 2000-ben verték meg őket, akkor egy vb-selejtezőn 3-0-ra nyertek, olyan legendák góljaival, mint Marcelo Salas és Ivan Zamorano. 

Chile 2-0-ra verte a spanyolokat a csoportban
Chile 2-0-ra verte a spanyolokat a csoportban

Az Uruguay-Kolumbia már azzal is eldőlhet, hogy eltiltják Luis Suarezt, aki az olaszok elleni csoportmérkőzésen megharapta Giorgio Chiellinit, ezért pedig akár az egész vb-ről kidobhatják. Azt pedig a Costa Rica elleni első meccsükön lehetett látni, hogy a hiánya mennyire meglátszik, az angolok ellen az ő két góljával nyertek, bár az olaszok ellen már ő sem tudott komolyabban veszélyeztetni.

A vb-titkos esélyese, Kolumbia három győzelemmel jutott tovább, kilenc gólt rúgtak, és csak kettőt kaptak a csoportkörben. A japánok elleni 4-1-re megnyert találkozón végre az eddig mellőzött Jackson Martinez is kezdett, rögtön két zseniális gólt vágott, a csapat egyre jobban kezd összeállni. A dél-amerikai selejtezőcsoportban többször játszott egymással a két válogatott, tavaly szeptemberben Cavani és Stuani góljával 2-0-ra nyert Uruguay, 2012 szeptemberében viszont néggyel győztek a kolumbiaiak. Elég valószínű, hogy most nem lesz ennyire egyoldalú a meccs, simán benne van, hogy egy izzadós, dél-amerikai rangadó lesz belőle, hosszabbításokkal és tizenegyesekkel.  

Kolumbia kilenc gólt rúgott a csoportkörben
Kolumbia kilenc gólt rúgott a csoportkörben

Ha szerda este Ecuadornak sikerülne pontot szereznie a franciák ellen, és Svájc nem nyerne Honduras ellen, akkor az összes dél-amerikai válogatott ott lenne a nyolcaddöntőben, ez már a legutóbbi világbajnokságon, Dél-Afrikában is sikerült nekik. Akkor a legjobban Uruguay szerepelt, a negyedik lett, Brazília, Argentína és Paraguay a negyeddöntőben esett ki, Chile a nyolcaddöntőben. 

Nemcsak Dél-Amerikának, hanem az egyre erősebb utánpótlásból építkező CONCACAF-zónának is jól megy, a vb-n indult négy csapatukból kettő, Mexikó és Costa Rica már nyolcaddöntős, az Egyesült Államoknak is jó esélye van, hogy továbbmenjen a vb legnehezebb csoportjából Portugála és Ghána előtt, egyedül Honduras nem fog továbbjutni. A masszív Costa Ricának még a negyeddöntő is meglehet, a tizenhatban Görögországgal találkoznak, Mexikónak Hollandia jutott.