Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elűzi-e Mexikó a holland átkot?

2014.06.29. 12:40

A holland válogatottba az eltiltása után visszatérő Robin van Persie az egyre nagyobb önbizalommal futballozó mexikói válogatott ellen lép pályára a nyolcaddöntők vasárnapi első meccsén. A legutóbbi ezüstérmes Hollandia eddig mindhárom vb-meccsét megnyerte, a közép-amerikai csapat sem kapott még ki, egyetlen döntetlenjét a házigazda Brazíliával játszotta.

Hollandiát legutóbb csak döntőben sikerült megállítani, Mexikó viszont a világbajnokságok történetében az egyetlen olyan csapat, amely öt egymást követő vb-n a legjobb 16 között esett ki. 1994-ben Bulgária, 1998-ban Németország, 2002-ben az Egyesült Államok, 2006-ban Argentína, legutóbb pedig ismét az argentin válogatott jelentette a végállomást az egyenes kiesés szakasz első körében.

Miguel Herrera csapata most fogadkozik, hogy ugyanez a csúfság idén nem ismétlődhet meg, ráadásul egy régi átok megtörésére is készül a csapat. 1961 óta először verné Hollandiát. A két csapat közös múltjában a legutóbbi négy meccsből hármat a hollandok nyertek, egyszer pedig döntetlen lett.

A játékosoknak nem csak egymással, de a hőséggel is meg kell majd küzdeniük. Fortalezában 30 celsius fok van árnyékban, helyi idő szerint ebédidőben nem lesz kellemes élmény futballozni.

Ennek ellenére látványos meccsre lehet számítani, a hollandok eddig 10, a mexikóiak ellenben csak 4 gólt lőttek a vb-n, de európai válogatottnak az utolsó 11 vb-meccsükön rendre betaláltak. Hollandia eddig szinte minden statisztikai mutatóban (passzok, kapura lövések, helyzetek) messze a vb átlaga felett teljesít.

A hollandoknál Bruno Martins Indi, Mexikóban Juan Vázquez sérült, előbbi kisebb agyrázkódást szenvedett, az ő szerepeltetése nem valószínű. Ugyanakkor először lehet kezdő a Manchester United csatára, Javier Hernández, aki a csoportmeccseken háromszor is csereként lépett a pályára.

A találkozó 18 órakor kezdődik, a portugál Pedro Proenca vezeti. A győztes a Costa Rica–Görögország meccs továbbjutójával játszik majd.