Ödön
2 °C
11 °C

Szamarasz a mennybe lőtte a görögöket

2014.06.24. 00:25
Görögország megérdemelten és harcosan nyerte meg az Elefántcsontpart elleni csoportmeccset, és a kolumbiai győzelem segítségével második helyen továbbjutott a C csoportból. A görögök széttüzelték az afrikaiak kapufáját, akik ugyan sokat támadtak, de mind elhalt a 16-os környékén. 1-1-nél úgy tűnt, lefutott a buli, az iksz a csontpartiaknak kedvezett volna, de ekkor a görögök váratlanul 11-est kaptak, Szamarasz pedig a mennybe lőtte őket.

A meccsnek úgy mentünk neki, hogy egyértelműnek látszott: a korrekt munkát végző afrikaiak behúzhatják, mivel európai ellenfelük olyan gyenge, hogy észre se lehetett venni őket az első két fordulóban. Sabri Lamouchi elefántcsontparti szövetségi kapitány a győzelemre fogadkozott, holott 3 pontjukkal elég kényelmesen álltak a második helyen. A keretén nem is változtatott, nagyjából ugyanazok kezdtek, mint korábban (a Touré-fivérek testvére a napokban elhunyt, de vállalták a szereplést). Ha a csapat továbbjut, dupla prémiumot kapnak – hangzott az ígéret. A görög csapatkapitány, Kosztasz Kacuranisz szerint kifejezetten javulófélben volt a játékuk, célként a nyolcaddöntőt nevezte meg.

Első félidő: sérülések sora

Rögtön a meccs elején résen kellett lennie az egyszeri szurkolónak, Elefántcsontpart a szokásos narancsszín helyett sötétzöld mezben virított, ráadásul Didier Drogbát a kezdőbe rakták. A görögök kerültek először az afrikai 11-es elé, de Boubacar Barry kapus fogta a zsenge lövést. A fortalezai stadion a kezdeti enyhe ürességből kezdett telivé válni, és a görögök megkapták az első szabadrúgást relatíve messze a kaputól, de pont egy beadásnyi távolságra. Drogba fejelte ki, nem lett veszélyes. Később ugyanő és Holebasz fejeltek össze, az utóbbi nem tudott talpra állni jó ideig. Miután folytatódott a játék, Gervinho szaladt el, de a védő 6 méterre a kaputól utolérte, szögletre tisztázott. A görögök kezdtek beszorulni, és valamiért elég ráérősen fociztak, pedig nekik volt fontosabb a győzelem.

Carlos Vera ecuadori bíró újra állóra fújta a játékot, Panagiotisz Kone sérült le, Andreasz Szamarisz váltotta őt. A kényszercsere után egy jó beadásra Drogba érkezett, de a görög kapus, Oresztisz Karnezisz összeszedte a labdát előle. A helyzet utána Dimitrisz Szalpingidisszel és Barryvel is megismétlődött a túloldalon, majd újra Elefántcsontpart kezdett nyomni. Be is jött a görögöknek az újabb sérülés, Karnezisz kapust kellett ápolni percekig, talán a csípője húzódhatott meg, a hátát masszírozta a több gyúró, de nagy nehezen folytatta a játékot, hiába melegített a tartalékkapus. Egy ideig aztán folyt a játék, majd Panagiotisz Glikosz mégis kénytelen volt beállni Karnezisz helyett, Görögországnak egy cseréje maradt az egész meccsre.

A meccs embere: Jorgosz Szamarasz (Görögország)

A percek ólomsúllyal hullottak a végzet örvényébe, de a pályán semmi értékelhető nem történt, a görögök ötlettelenül nyomtak, az elefántcsontpartiak könnyedén védekeztek. Sőt, Arthur Boka ment el a bal szélen, jól adott be, de a görögök szögletre mentettek. A szöglet utáni kontra mesteri volt, több passz után José Holebasz rúghatta rá, a felső léc mentette meg az afrikaiakat. Rögtön utána egy kis elefántcsontparti szabálytalanság után közeli szabadrúgáshoz jutottak (kb. 18 méterről). Karagunisz lövése átment a sorfal alatt, de Barry fogta a középre tartó labdát. Egy újabb görög beadást megint Barry öklözött ki, megnőtt a nyomás a csontparti kapu előtt.

Drogba kapta a meccs első sárgáját egy szabályosnak tűnő, bár taroló szerelésért. Percekkel később a bal szélen vezettek megint jó támadást az afrikaiak, de a lövéseik elakadtak a bekkekben. Megbosszulta magát a tökölésük, egy rövid passzt loptak el a görögök, Szamarisz pedig egy az egyben vihette rá Barryre, akinek nem volt esélye, 1-0-ra vezettek az európaiak a 42. percben.

Yaya Touré a túloldalon még szólózott egy nagyot, de addig cselezett, mire három görög védő tornyosult előtte, beléjük is lőtte, a félidő pedig véget ért.

Második félidő: görög ágyútűz

A második részt a görögök kezdték aktívabban, a Lazarosz Hrisztodulopulosz lövése megpattant egy védőn, szöglet lett a vége, aztán abból még egy szöglet jött. Ezután már úgy ment minden tovább, hogy a támadásoknak csak a felét vezették a görögök. Tioténak volt is egy átlövése, de Glikosz fogta a lapos löketet, a csontpartiak pedig átvették a kezdeményezést. Azért egy-egy veszélyes görög kontra összejött, az 54. percben megint Hrisztodulopulosz veszélyeztetett. Utána Barrynek kellett Szalpingidisz lövését vetődve hárítania. Eközben a görög védelem jobban teljesített, Tiotét pedig Wilfried Bony váltotta, hogy feltörjék azt.

Egy görög kontrát Salomon Kalou csak szabálytalanul tudott a 16-os előtt megállítani, zűrös helyről jött szabadrúgás. Az viszont a sorfalba csapódott, a kipattanót mellélőtték a görögök. Az elefántcsontpartiak visszaszorultak, egyenlőbb lett a meccs. Ez a befejezett helyzeteken nem tükröződött, a görögök bátrabban lőttek, Karagunisz bombája például kis híján kettétörte a kaput. Serey Die is megkapta a sárgáját egy görög támadó cibálásáért, a szabadot szokás szerint Hrisztodulopulosz szúrta rá, alig ment fölé. A görög átlövések mostmár konstans életveszélyt jelentettek a csontpartiaknak, hiába vezették a labdabirtoklási statisztikákat.

Statisztikák (GÖR-ELE)

Labdabirtoklás: 46-54%,

passzok: 258-374,

kapuralövések: 5-9,

védések: 2-3,

szögletek: 4-7,

lesek: 1-1,

szabálytalanságok: 13-23,

sárga lapok: 0-3.

A 74. percben végre góllá érett az afrikai erőlködés is, szépen átverték a görög védelmet, és a végén a csereként beállt Bony egyenlített. Most igény is nyílt a görög átlövésekre. Miközben Drogba ágyéktájon megsérült, Karaguniszt leszedték a görögök, Gekasz állt be a helyére. Drogba is lement, Ismael Diomande váltotta az elefántcsontparti vezért. Közben a görögök elkezdtek jobban nyomni, Toroszidisz nagyon éles szögből lőtt kapufát (ez már a harmadik volt a meccsen). Újabb csere jött, Gervinho helyett Giovanni Sio állt be, ami végzetesnek bizonyult. A cserét újabb veszélyes görög lövés követte, a meccsben benne volt az újabb görög gól. Végre egy szöglet után elefántcsontparti labda is ment a kapura, de Glikosz védett. Szalpingidisz a másik oldalon adta be, 30 centire ment el a labda a kapu előtt, de senki sem ért bele, óriási helyzet volt.

A végén nagy lehetőség adódott a görögök előtt, de a szabadrúgást kirúgták. A kontrát azonban a tökölő afrikaiak nem tudták értékesíteni, pedig ketten mentek két védőre.

A végére csak összehoztak egy 11-est az elefántcsontpartiak, Szamarasz lábait kocccantotta össze Sio, az afrikaiak gyakorlatilag összeomlottak ettől. Szamarasz nem tökölt, a jobb alsóba vágta a büntetőt, Barry hiába érezte. A görög győzelemmel kialakult újabb két páros a nyolcaddöntőben: Costa Rica-Görögország és Uruguay-Kolumbia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?