Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rohammunka kell a vb-ig, stadiont, sajtközpontot, utat kell építeni

2014.06.07. 09:23

Jövő héten, június 12-én kezdődik a brazíliai futball-világbajnokság, de a 12 stadion közül párat még mindig nem tudtak befejezni és a kiszolgáló létesítmények sincsenek még olyan állapotban, hogy arra lehetne következtetni, Brazília készen áll a rendezésre.

Bár a FIFA-elnök Sepp Blatter januárban még azt mondta, soha egyetlen egy ország sem állt még olyan jól a v-előkészületekkel, mint Brazília, a valóság azonban teljesen más képet mutatott. Négy stadionnál is jelentős csúszásban voltak az építkezések. És még most is vannak elmaradások.

A nyitómérkőzésnek otthont adó Sao Pauló-i stadionban még most is azon ügyködnek, hogy működőképessé tegyék a mobiltelefonhálózatot. De ez talán a kisebb gond. A stadiont nem sikerült tesztelni telt házzal, mert a hatóságok nem adtak rá ki engedély biztonsági okokból. A múlt hétvégén szerelték fel azokat a székeket, amelyeknek elvileg már decemberben a helyükre kellett volna kerülniük.

A vb egyik képtelen ötletének tűnt, hogy az őserdő közepén lévő Manausba is vigyenek meccseket. Az építkezéssekkel még itt sem végeztek, a parkolóházakon és a reptéren jelenleg is dolgoznak. A curitibai stadionnál pedig a sajtóközpont mutat még erősen kezdetleges formát. Még burkolatot sem kapott a könnyűszerkezetes létesítmény. Cuiabában a repteret és a stadiont összekötő utat aszafaltozzák az utolsó pillanatban. Ez legalább elkészülhet, nem úgy, mint a szintén a vb-re beígért villamosvonal. A vb-hez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseknek, alig több mint fele valósult vagy valósulhat meg a rajtig.