Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bármit is akarnak a belgák, eddig bejött

2014.06.23. 08:04

32 éve győzte le utoljára Oroszország – illetve akkor még a Szovjetunió – a belga válogatottat. Azóta - vasárnapig - két vb-meccsen kikaptak (1986-ban 4-3-ra, 2002-ben 3-2-re) és két barátságos mérkőzést játszottak: 1996-ban egy gól nélküli döntetlenre voltak jók, négy éve pedig Voronyezsben egy kétgólos vereségre. A hagyomány most sem tört meg: három perccel a vége előtt a belgák begyötörték a meccs egyetlen gólját, és ezzel bejutottak a 16 közé. A játék alatt csak a kétéves lányom égett lázban, egész pontosan 38,8 fokosban. 

A 230 millió eurónyi összértékű belga és 115 milliós összértékű orosz játékost felvonultató meccs emberének egyébként magamat választottam: a villogó gumilabdával jó ütemben ugrasztottam ki a szárnyas dinót, akinek önfeláldozó röptéjét látva Laura eltátotta a száját, mire én azonnal gólra váltottam a kanalas lázcsillapítót. A 22 focista a gyepen ehhez képest semmit sem tett a nem is tudom hánymillió néző figyelméért. 

Moszkvát egyébként a mostani belga meccs után nem verték szét a szurkolók, nem úgy, mint a 2002-es, kiesést jelentő vereség után. Ezúttal talán azért fogadták rezignáltan a hírt, mert a Dél-Koreával játszott döntetlen után már nem is csodálkoznak a vereségen, vagy talán csak arról van szó, hogy indulataikat az Algéria elleni meccsre tartogatják: ha ott is kikap Fabio Capello botladozó orosz válogatottja, akkor biztos, hogy az arab diákok jobban teszik majd, ha aznap nem mennek az orosz szurkolók közelébe. Ám ha Algéria ellen mégis nyernek az oroszok, akkor valószínűleg továbbjutnak a belgák mögött a H-csoportból – ettől csak az foszthatná meg Oroszországot, ha Dél-Korea valószerűtlenül nagy különbséggel legyőzné Belgiumot.

Capello azonban egyelőre csak abban jó, hogy felidegesítse a szurkolókat. Az olasz szakember a meccs után úgy nyilatkozott, hogy a csapat jól játszott, voltak veszélyes helyzetek - mármint a belga kapu előtt – ő személy szerint elégedett. Ezzel valószínűleg egyedül ő van így, ő is csak azért, mert a 2018-ig tartó szerződését - amely nyomán ő a világ legjobban fizetett szövetségi kapitánya – valahogyan igazolni kell, legalább szavakban. (Na jó, a vb-selejtezőn Potrugáliát megelőzve csoportelsők lettek,  ráadásul az orosz válogatott 2002 óta nem volt vébén, de azért amit eddig Brazíliában nyújtott a csapata, arra nem lehet büszke.)

Az igazság az, hogy egyik csapat sem játszott jól, a belgák sem érdemelték meg a győzelmet - persze lehet, hogy csak jól időzítenek és minden meccsen a győzelemhez szükséges minimumot nyújtják. Végül is, eddig ez bejött.

Kettő az egyben

Bár Algéria és Oroszország később találkoznak, az észak-afrikai csapat egy megalázó ütést vasárnap már bevitt az orosz válogatottnak: 20 perc alatt rúgott három gólt annak a Dél-Koreának, amelyikkel 90 perc alatt az oroszoknak csak egy szerény 1-1-es döntetlenre futotta. Algéria – válogatottjának összértéke 47 millió – nekem már a belgák elleni 2-1-es vereség ellenére is kedvencemmé lett, és ezt a Dél-Korea elleni első félidő csak fokozta. A második 45 perc azonban azt is megmutatta, hogy hullámzó csapatról van szó. Hiába lőttek még egy gólt, kaptak kettőt és tíz perccel a vége előtt is úgy éreztem, Dél-Korea még akár egyenlíthet is. Ez talán túlzás volt, de Algéria a végén már nem volt annyira lehengerlő, és nem volt szimpatikus az sem, ahogyan műsérülésekkel, hordágyaztatással húzták az időt. Dél-Korea – válogatott játékosainak összértéke csak 12 millió euró – pedig minden elismerést megérdemel, amiért egy 3-0-ra elbukott félidő után még képes volt mindent beleadni a győzelemért. „A becsület volt a motivációjuk" – mondta a magyar tévé szakértői kettőse, ami után  elgondolkodtam, mi várható el a magyar válogatottól bárki ellen 3-0-ás hátránynál. 

A 4-2-es meccs a H-csoport eddigi legjobb összecsapása volt. Ha hullámzó is volt, és összességében Algéria megérdemelné, hogy továbbjusson. Egy oroszok elleni döntetlen ehhez elég is lesz, és erre az eddigi két mérkőzése alapján Algériának minden esélye meg is van, főleg, ha Capello nem tudja felpörgetni játékosait a nekik is sorsdöntő összecsapásra.