Valér
-2 °C
0 °C

Hollandiának nincs kitől rettegnie

2014.06.23. 20:25
Két félidőnyi tökörészéssel is megnyerte a meccsét a holland csapat a B csoport utolsó körében, ezzel a csoportot is megnyerték (2-0). A chileiek hiába uralták a játékot, igazán veszélyes helyzetük alig akadt. A hollandoknál a cserék döntöttek. A chileieknek valószínűleg a brazilokkal kell majd harcolniuk a legjobb 16 között.

A hollandok nem vették annyira könnyedén a chilei akadályt a B csoport utolsó körében, a dél-amerikaiak szívósan és egyenrangúan harcoltak, miközben Bakary Gassana gambiai bíró nagyobb hibák nélkül vezette a meccset.

Előzmények

Ismert volt a két csapat előtt, hogy a tét egy szimpla helyosztóénál nagyobb: el kell kerülni a valószínűleg csoportelső, Louis van Gaal holland kapitány szerint nem fair Brazíliát. A két hatpontos közül a hollandoknak a jobb gólkülönbség miatt egy döntetlen is elég lett volna a csoportelsőséghez. Chilének viszont mindent egy lapra kellett feltennie, támadni, támadni, támadni. 

Mindkét csapat némi hendikeppel vágott neki a meccsnek, a hollandoknál Bruno Martins Indi agyrázkódás, Robin van Persie két sárgalapja miatt hiányzott, a chileieknél pedig Mauricio Isla játéka volt kérdéses egy izomhúzódás miatt. Végül a hollandoknál Jeremain Lens először kezdett és először lépett pályára Brazíliában Dirk Kuyt is, a chileiek pedig Arturo Vidalt nélkülözték, de Isla pályára tudott lépni.

Első félidő: amikor lemehettünk az abc-be

A hollandok 4-3-3-as, a chileiek 3-4-3-as felállásban kezdtek, és egyből egymás torkának estek. Ez inkább a középpályán és a szabálytalanságok számában látszott meg, helyzet hosszú ideig nem alakult ki. A holland kapus Jasper Cillessenben ugyanakkor benne volt egy elbaltázás, az elején kétszer is hosszan tartogatta a hátrapasszolt labdát, a chileiek ekkor meg is ijesztették. Alexis Sanchez próbálta építgetni a chilei csapat támadásait, de egyedül kevés volt hozzá, a pontatlan akciók hamar elhaltak. A hollandok viszont az ellenfél kapujáig sem nagyon jutottak el.

A meccs embere: Arjen Robben (Hollandia)

A chilei nyomás egy Vargas-fejesben csúcsosodott ki, az első negyedórában pedig folytatódott a vb trendje, miszerint az első félidők olyan unalmasak, hogy az ember lemehet az éjjel-nappaliba sörért és teljes kiőrlésű zsömléért.

Közben Lens futott bele egy chileibe, ápolni kellett, úgyhogy mindenki rohant vedelni a nagy melegben. A 23. percben Gutierrez sütötte rá egy szöglet után. A lövése fölé ment, de ekkor horkant fel először igazán a közönség. Rögtön utána egy veszélyesnek indult holland támadást zárt le Wijnaldum vacak lövése.

Francisco Silva Lenst rúgta le, meg is lett a meccs első sárga lapja. Wesley Sneijder szabadrúgása a rövidre ment, a Claudio Bravo kapus lazán kapta a kezei közé a pettyest.

Félóra után egy tizenegyest akartak a chileiek elérni egy látványos ugrás–esés-kombinációval, de Gassana bírót nem lehetett bevinni a sűrűbe, továbbot intett. A túloldalon résen kellett lennie a védelemnek, Arjen Robben többször is veszélyesen indult meg, de a passzai nem értek célt.

A 35. percben egy szabadrúgás után de Vrij fejelt közelről és zavartalanul, de a védő mellébólintott. A túloldalon Sanchez próbált újra 11-est kihisztizni, de a hollandok megnyugtatták, hogy magától esett el.

A meccs szólója Arjen Robbené lett, a 39. percben mindenkit lerázva magától egy félpályányit sprintelt, majd 14 méterről elgurította a hosszú felé, de lapos lövése mellé ment. Kicsivel később Lens akarta ezt megismételni, de majdnem kilőtte a labdát a sztratoszférába. Egy chilei szabadrúgás után Felipe Gutierrez fejjel csúsztatott, de kaput megint nem sikerült találni. A túloldalon is volt egy szabadrúgás, itt Lens nem tudta begyötörni, a két kapus változatlanul alulfoglalkoztatott maradt.

Második félidő: cserék meccse

Az első félidőre jellemző volt, hogy ugyan a chileieknél volt zömmel a labda (32-68 százalék), de a kapuralövési próbák zömét a hollandok hozták. A kaput senki sem találta el. A második félidőben Gutierrezt Jean Beausejour váltotta, de ez sem robbantotta be a játékot, ugyanúgy tapogatózott tovább Hollandia és Chile is. A félidő tizedik percére a hollandok váltak kezdeményezőbbé, bár Sneijder és Lens sem alkotott maradandót. Sanchez próbálkozott a túloldalon egy lövéssel, de veszélytelen magasságú volt, Cillessen kb. 15 centit ha ugrott miatta fölfelé.

Statisztikák (HOL-CHI)

Labdabirtoklás: 36-64%

Kapuralövés: 8-1

Passzok: 183-424

Szabálytalanságok: 25-14

Védés: 1-3

Szögletek: 2-7

Lesek: 1-2

Ekkor már szórványosan füttyögött a közönség, elkezdték unni a lötyögést. A 63. percben Cillessen felöklelte a 16-oson belül Sanchezt, de elütötte előle a labdát. Így is érthetetlen, miért kirúgást fújt a bíró. Nem sokkal később Daley Blind begyűjtötte az első holland sárga lapot. Sanchez később bosszút állt, egy védő befűzése után éles szögből szúrta rá, Cillessen kiütötte a lövést. Felpörgött a játék, a túloldalon Robben hülyített be négy védőt, majd egy kis résen rálőtte, Bravo megfogta. Lenst közben lekapták, Memphis Depay állt be helyette, majd Chile is cserélt, Francisco Silva helyett Jorge Valdivia jött be.

Sneijder szabadrúgása előtt nagy volt az izgalom, ahogy utána Robben szögleténél is, de komoly veszélyt egyik sem okozott. Sneijder mehetett is a kispadra, Leroy Ferre cserélték le, miközben a hollandok megelégedtek az iksszel, a chileiek pedig nem nyomtak a győzelemért.

A frissítés jót tett a hollandoknak, a frissen beállt Depay akkorát lőtt 20 méterről, Bravónak vetődnie kellett. Alig lélegzett fel Chile, jött a kataklizma a számukra: a védés utáni szögletet a másik csere, Fer fejelte be, Hollandia bebiztosította a csoportelsőséget. Vargast Mauricio Pinilla váltotta, de Jong pedig kis híján öngólt fejelt egy újabb szögletből.

A chileiek már egy kisebb széllökéstől eldőltek a 16-oson belül, nagyon 11-est akartak. Egy les utáni esésből még kakaskodás is lett. Mindenesetre Chile hiába nyomott, veszélyes helyzetet nem tudtak kialakítani. De Jong Sancheztől rúgta el a labdát, talppal, tarolva, de nem fújt a bíró 11-est. Kuyt közben meghúzódott, Terence Kongolo állt be a helyére bekkelni.

Chile addig nyomott, amíg egyszer csak Robben meglógott egy labdával, végigsprintelt a bal oldalon, majd beadta az érkező Depaynak, aki közelről kotorta be, amikor a chilei védelem még sehol se volt. A hosszabbításban beállított 2-0-s eredménnyel minden eldőlt, a hollandokat izzadságos meló lesz megállítani a legjobb 16 (sőt a legjobb nyolc) között is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!