Nándor
3 °C
16 °C

Argentína kiszenvedte, 24 év után vb-döntős

2014.07.10. 01:14
Gyötrelmes 120 perc és 0-0 után a tizenegyespárbajban kettőt is hibáztak a hollandok a világbajnokság elődöntőjében, Tim Krul most nem lehetett ott a kapuban. Argentína legutóbb is a németekkel döntőzött, 1990-ben kikaptak.

A hollandok kezdőcsapatában ismét ott volt De Jong, a gyomorpanaszoktól szenvedő Van Persie is tudott kezdeni, az argentinoknál Enzo Perez került a középpályára, és maradt Biglia is, Di María viszont sérülése miatt nem játszhatott. 

Az első percekben Robben volt a legaktívabb holland, ahogy arra számítani lehetett. Az argentin tizenhatoson belül csak ketten tudták megállítani, majd néhány perccel később lesen fogták meg, egy eladott argentin labda után is volt egy lehetősége, ezt mellé vágta. 

A 13. percben  az argentinok kaptak szabadrúgást, miután Perezt borította fel Vlaar a holland tizenhatos előtt. Messi tizennyolcról lőtt, a sorfal mellett elcsavarta, Cillessen védte a kemény lövést. Maradtak támadásban az argentinok, a jobb szélen próbáltak a védelem mögé kerülni, a hollandok jól zárták a területet, amikor meg Lavezzi átverekedte magát az ellenfélen, akkor a beadás volt pontatlan.

Mindenesetre az argentinok jóval aktívabbak voltak, mint a korábbi meccseiken, több gyors támadást vezettek A 24. percben meg is lehetett volna a vezetés, egy szöglet után Garay viszonylag tisztán fejelhetett, nem sokkal ment fölé, a mozdulat nem volt az igazi. 

Van Gaal csapata nem nagyon erőltette a játékot, ők egy hosszabbítás és egy tizenegyespárbaj után érkeztek az elődöntőbe, mintha spóroltak volna az erővel. Kicsit el is aludtak a 36. percben, amikor Lavezzinek lőtték be a labdát a védők mögé, a támadó elérte, középre adott, Higuaínnak nem sikerült kapura lőnie. 

A török Cakir játékvezető is hasonló mentalitásban vezette a meccset, mint előtte sokan, több kemény belépőt elengedett, csak a 44. percben adott lapot Martins Indi sokadik szabálytalansága után, a védő azelőtt sokszor gondba került a védelem bal szélén. A szünetben le is kapta Van Gaal, Janmaat jött a helyére. 

A holland közönség először az 50. percben fütyülte ki csapatát, amikor Sneijder méterekkel fölé vágott egy szabadrúgást. Az argentinok sem vitték túlzásba, Messi próbálkozott néhány megindulással, a tizenhatos előtt rendre körbevették és megállították a hollandok. Van Gaal a 61. percben pályára küldte a középpályás Clasie-t, a korábban sérült De Jong helyett érkezett. 

A holland szövetségi kapitány a Costa Rica elleni negyeddöntőben a hosszabbítás második félidejéig csak egyet cserélt, most már egy óra után ellőtt két lehetőséget. Igazán komoly helyzetre a 75. percig kellett várni, egy argentin labdaszerzés után jött egy jó Higuaín-passz a holland ötös elé, Perez vetődve belekotor a labdába, csak az oldalhálót találta el. 

A hajrára jött a sérülés miatt több meccset kihagyó Agüero Higuaín helyére, Perezt pedig Palacio váltotta. Messi nem sokkal később helyzetbe is hozta Agüerót, de a csatár elszórakozta a lövést. A hollandoknak a végén volt a legnagyobb helyzetük, a 91. percben Robben tört be a védők között, már pont lőtt volna az ötös mellől, de Mascherano szerelni tudta az utolsó pillanatban. Megnyomták a végét, gólt így sem sikerült szerezniük, jött a hosszabbítás, miután mindössze tíz kapura lövés volt a rendes játékidőben. 

Robbenen nem látszott meg, hogy zsinórban második hosszabbításos meccsét játssza, a  97. percben is megkavarta az argentin védelmet, aztán később laposan bombázott, Romero fogta. A többieknek nagyon nem ment, Sneijder és Kuyt hiába ívelgette befelé a labdákat. Vlaar hátul kiemelkedően játszott, csak jó szerelése volt, több labdát is szerzett. Az argentinok is kezdtek elfogyni, az egyetlen értékelhető megmozdulásuk a 110. percben volt, amikor Palacio veszélyesen ívelt középre. 

A hosszabbítás második félidejében már főleg vagdalkozás volt, Mascheranót kiütötték, Kuyt ütközte le vállal, csoda volt, hogy az összes foga megmaradt. A 115. percbenjöhetett volna az argentin gól, Palacio ugrott ki a védők között, a magas labdát egyből kapura fejelte nyolc méterről, Cillessen simán leszedte. A végére felpörögtek az argentinok, Messi elment a jobb szélen, középre adott, Maxi Rodriguez kapásból lőtt, de semmi erő nem volt benne, gond nélkül fogta a holland kapus.

A vége 0-0 lett, jöhettek a tizenegyesek, a hollandoknak zsinórban a második, az argentinoknak először a vb-n, és most a Costa Rica-iak ellen kettőt védő Krullal sem kellett szembenézniük. 

Netherlands 0-0 Germany (2-4) ~ All Penalty & Highlights

A hollandok kezdték, a védő Vlaar pocsékul rúgta, Romero kifogta. Messi jött, magabiztosan bebelsőzte. Robben két lépésről a sarokba lőtte a következőt, az argentin Garay bebombázta erőből. Sneijder már hibázott a következőnél, a kapu jobb oldalába lőtt volna, Romero odaért. Agüero ugyanoda rúgta, ez bement. De nem volt még vége, mert Kuyt begurította a hollandokét. Maxi Rodriguez eldönthette a továbbjutást, Cillessen ugyan beleért, de a labda bement, ezzel eldőlt, hogy Argentína döntős. 

A meccs embere: Sergio Romero

A dél-amerikaiak huszonnégy év után jutottak ismét a döntőbe, akkor pont a németektől kaptak ki, vasárnap megint velük találkoznak. A hollandoknak nem jött össze a döntő, ahogy négy éve, a házigazda brazilokkal meccselnek majd a bronzmeccsen. 


Elődöntő:
Argentína-Hollandia 0-0 - büntetőkkel: 4-2
Sao Paulo, Corinthians Aréna 62 ezer néző, v.: Cüneyt Cakir (török)
sárga lap: Demichelis (49.), illetve Martins Indi (45.), Huntelaar (105.)