Illés
17 °C
29 °C

Kockás terítőt csináltak a horvátokból

2014.06.24. 00:37
72 percig húzta Horvátország Mexikó ellen, sőt a győzelem is ott volt a lábukban. Azonban érkezett Rafa Marquez, majd zsinórban három gólt kaptak a horvátok, összeomlottak. Mexikótól most nem gólokat, hanem egy jogosan járó 11-est vettek el (3-1). Az európai foci tovább haldoklik Brazíliában.

A B csoportnál sokkal nyíltabban alakult az A csoport utolsó köre, főleg a Mexikó-Horvátország-meccs számított sokat. A meccs előtt nagyjából biztosnak tűnt, hogy a másik meccsen Brazília elpáholja a kameruniakat, így egy továbbjutó hely marad kiadó, azért pedig a négypontos Mexikó és a hárompontos Horvátország oroszlánként küzd majd. Főleg a horvátok, mivel egy döntetlen a mexikóiaknak kedvezett volna. Az se volt mellékes ebben a csoportban (nem mintha sok választás lett volna), hogy ki nyer: az biztossá vált, hogy a győztes megússza a B csoport királyát, Hollandiát, míg a második a szintén erős, de nem legyőzhetetlen Chilét kapja magának.

Első félidő: szöglet szöglet hátán

A Recifében játszott meccsen egyik csapat sem szenvedett sérüléstől, így bika kezdőkkel állhattak ki. Mexikó öt védővel kezdett, bár a horvátok felállása sem utalt arra, hogy szét akarják tépni a közép-amerikaiakat.

A meccs pötyögéssel indult, a középpályán cicáztak egymással a csapatok. Az 5. percben a horvátok rúghatták a meccs első szögletét, de nem volt veszélyes, a védők kifejelték a beívelt labdát. A következő horvát szögletnél Dejan Lovren lőtte az űrbe a labdát, majd keresztet vetett. Mexikó bekkelt és kontrázott, a horvátok támadtak. 

A meccs embere: Rafael Marquez (Mexikó)

Ivan Rakitic egy totál elkésett becsúszásért hamar megkapta az első sárgát, majd jött egy mexikói helyzet is, ami elvérzett Hector Herrera labdaátvételén. Luka Modricot ápolgatni kellett egy Rafa Marquezzel történt összefejelés után, de a horvátok tovább nyomasztottak.

Ivan Perisic jól szaladt el a jobb szélen, de a beadott labdára senki sem érkezett, inkább rá kellett volna lőnie. A következő szöglet is életveszély volt, Mario Mandzukic elől kellett Guillermo Ochoa kapusnak mentenie. A túloldalon jött is a válasz, Herrera 20-ról megeresztette, hatalmasat csattant a lécen a labda, majdnem pókhálózott egyet. A meccs kiegyenlített lett a félidő felére, Oribe Peralta veszélyeztetett, de megcsúszott, a horvátok pedig egyre tanácstalanabbul tilitoliztak.

Miközben a brazil-kameruni meccsen már két gól is esett, itt még mindig csak próbálkozások voltak. Danijel Pranjic a 27. percben bikázta fölé, de csak elsőre tűnt veszélyesnek a lövés. Két perc múlva Perisic lábára tettek a társak egy labdát, de ez is mellément.

A horvátok ráálltak az átlövésekre, ami a látvány szempontjából támogathatónak tűnt. Jose Juan Vazquez a túloldalon lőtt egy hanyagolhatót az Átlövések Éjszakáján. Furcsa, de a mexikóiak sokkal jobban nyomtak, pedig az ő továbbjutásuk volt a biztosabb. Szögletet szögletre halmoztak, az egyik ilyet, tiszta kezezés után kifejeltek a horvátok. Perisic meglódult, de ahogy közeledett a védőkhöz, Marquez felrúgta, meg is kapta a sárgáját. Marquez az előző szögletnél történt horvát kezezést reklamálta ekkor is. Mindenesetre Srna fölérúgta a szabadot.

Egy veszélyes mexikói támadást szöglet követett, a szögletnél pedig Pletikosa kapott egy torkost az egyik mexikóitól. Kisebb dulakodás is kialakult, ahogy védték a horvátok a kapusukat. Egy felrúgás után újabb kakaskodás volt, na meg egy újabb veszélytelen szabadrúgás. A mexikóiak szögletre mentettek, a szögletet pedig kifejelték. Az első félidő alapján teljesen lutri volt, ki húzza be a végén a továbbjutást, a statisztikák is tök egyenlőek voltak a két oldalon.

Második félidő: a teljes összeomlás

Peralta rögtön a második félidő elején jó kis ívelést kapott, de nem tudta átvenni. A túloldalon veszélyes helyről jöhetett horvát szabadrúgás, de Herrera kifejelte. Nem szabadult fel a mexikói kapu, sőt a védők majdnem a horvátok elé szerencsétlenkedték a labdát. Mandzukic is kapott egy kiugratást, de Ochoa kapus gyorsabb volt nála.

A horvátok energikusan kezdték a félidőt, abszolút ők nyomtak az első percekben. A mexikóiak az 57. percben feltámadtak, Dos Santos elől Darijo Srna mentett nagyot, a szöglet veszélyt nem jelentett. A horvátok cseréltek, Vrsaljko helyére Mateo Kovacic jött be. A csere inkább Mexikót rázta fel, bár Guardado szabadrúgása zéró rizikót rejtett.

Statisztikák (HOR-MEX)

Labdabirtoklás: 55-45%

Kapuralövés: 5-7

Passzok: 376-299

Szabálytalanságok: 18-12

Védés: 1-1

Szögletek: 7-9

Lesek: 1-1

Jött a következő csere, Dos Santos helyett Javier Hernandez, azaz Chicharito állt be, a támadásokat akarták feldobni. A vb egyik legnagyobb bírói tévedése jött, Srna akkorát kezezett – mit kezezett, védett –, hogy 11-es lett volna, de Ravsan Irmatov üzbég bíró továbbot intett. Chicharito leüvöltötte a fejét ezért, a következő szögletet pedig kihagyták. Az események felpörögtek, kaptak egy sárgát, majd újabb nagy helyzetet dolgoztak ki, Aguilar beadását megúszta az összedőlő horvát védelem. Mexikó a 66. perc környékére átvette a kezdeményezést, a csere nem segítette ki Horvátországot. Olicot is lekapta Niko Kovac szövetségi kapitány, Ante Rebic váltotta.

A 72. percben Marquez végre és váratlanul eldöntötte a továbbjutást: egy szögletre repült nagyot, Corluka fölött fejelte a hosszúra a labdát, Pletikosa nem érte el. A horvátoknak innentől 18 percük maradt két gólt lőni. Az első majdnem hamar összejött, de egy beadást Aguilar vágott ki pár méterre a kaputól. Nem volt vége, Mexikó kivégezte ellenfelét, Chicharito vezette rá, jött két gyors passz, majd Guardado bevágta a horvát kapuba, hiába kapott bele Pletikosa. A 2-0 végleg eldöntötte a továbbjutás kérdését.

A horvátok nem adták fel, nyomtak tovább, Rebic egy rakat védőn cselezte át magát, de nem tudta begurítani, a védők tisztáztak. Carlos Pena Peraltát váltotta a mexikóiaknál, akik vezettek még veszélyes támadásokat.

Olyannyira, hogy egy szöglet után Chicharito fejelt közelről, 3-0. Mexikónak innentől már a csoportelsőség volt a tét, amire a jó gólkülönbség miatt volt esélyük. Fabian beállt Guardado helyére, majd jött egy jó horvát támadás, Rakitic sarokkal tette Perisic elé, aki el is lőtte a hosszúba 3-1-re módosítva az állást.

Rebic ezután úgy felrúgta Penát a mexikói 16-oson belül, hogy egyből piros lapot kapott, ekkor már fokozhatatlannak tűnt az apokalipszisük. Perisic majdnem újabb gólt szerzett egy szöglet után, de Ochoa bravúrosat mentett, igaz les is volt.

A győzelemmel Mexikó a második helyen jutott tovább Brazília után az A csoportból, és a hollandokat kell majd legyőzniük. A kérdés csak az, hogy folytatódik-e az európai foci pokoljárása.