Szilárda
-4 °C
3 °C

Sosem gondolná, hogy ez lesz a vb-döntő!

2014.06.27. 11:02 Módosítva: 2014-06-27 12:27:44
Mi sem hittük volna, de ezt hozta ki az Index-jósda. Szombattól nyolcaddöntők jönnek, vagyis kezdődik a kiesés kör, a vb legjava. Böngéssze végig, értsen egyet vagy csóválja a fejét, és rakja össze saját világbajnokságát.

„A világbajnokság a kieséses szakasszal kel életre” – mondta Sir Alex Ferguson jó pár éve, amikor arról kérdezték, klubedzőként mennyire követi a vb-ket. Pont ez az, ami szombaton kezdődik, az első nyolcaddöntő este hattól a Brazília–Chile mérkőzés.

De még mielőtt nagyon előretekintenénk, nézzük, hol tartunk most.

A világbajnokság 64 mérkőzéséből lement 48, a vb-re kijutott 32 csapatból 16 maradt Brazíliában. Ázsia mindegyik válogatottját elveszítette, a 3+1 ázsiai csapat (Japán, Irán, Dél-Korea és a kontinens kvótájával kijutott Ausztrália) meccset sem nyert, 3 döntetlennel és 9 vereséggel szálltak ki – egyértelműen látszik, hogy

a legnagyobb és legkisebb kontinens közös kontingense továbbra sem tudja

a vb-n elvárható szintet hozni. Persze azt se felejtsük el, hogy ők olyan csoportokból estek ki, amelyekből például a spanyolok, oroszok is.

És akkor már el is jutottunk oda, hogy a legnagyobb vesztesek persze nem is az ázsiaiak, hanem Európa. Részben azért, mert a kijutott 13 csapatnak kevesebb mint fele, 6 maradt versenyben – ez alig több mint negyvenszázalékos eredmény, nagyjából olyan, mint az afrikaiaké (5-ből 2) –,  miközben a dél-amerikaiak közül csak Ecuador, és az észak- és közép-amerikai térségből is csak Honduras esett ki (6-ból 5, illetve 4-ből 3 ment tovább, ez 83 és 75 százalékos arány).

Ráadásul Európából patinás csapatok búcsúztak. Kiesett – történelmi rekordot jelentő módon, már 2 kör után – a címvédő spanyol válogatott, 1958 után ragadt be ismét a csoportba Anglia, hatalmas kapushibák segítségével az angol kispad után az orosz válogatottnál is leégett Capello, és C. Ronaldo sem volt elég a bivalyerős csoportból a portugálok továbbjuttatásához. (Miközben Algéria például fennállása során először került az egyenes kieséses szakaszba, igaz, jobbára francia születésű és gyökerű játékosokkal.)

De térjünk vissza arra, mi jön ezek után:

az egyenes kiesés. Szombaton két dél-amerikai meccsel, a Brazília–Chile és Kolumbia–Uruguay nyolcaddöntővel.

Ha már elkezdtük, játsszuk is tovább, és ön is lejátszhatja, ha ide kattint, az egész világbajnokságot, hogy kiderüljön, ki kivel játszik és játszhat, amíg döntőbe jut.

Mi is megtettük, mutatjuk, mire jutottunk. Brazília sikere aligha kérdéses, hazai pályán a 16 között nem éghetnek meg. Úgy érezzük, a Kolumbia–Uruguayt előbbi nyeri, Suárez nélkül nem az igaziak Forlanék. Brazília Kolumbiával játszik negyeddöntőt, és meg is veri, azaz bekerül az elődöntőbe.

A 16 között még

a hidegvérű Hollandia kiveri a lelkes Mexikót,

és a fél, nem, az egész világ szíve megszakad, amikor a rondán futballozó görögök megállítják Costa Ricát. Az eredmény holland–görög a nyolcért, előbbi megy tovább, és elődöntős lesz.

A harmadik ágon a franciák elintézik Nigériát, a németek Algériát, hogy összehozzák a tényleg étvágygerjesztő francia–németet, minden vb-k álommeccsét, ami pedig Eb-t és vb-t is számítva 1986-ban volt legutóbb! Természetesen a németek még NSZK néven futottak, és Platiniék ellen játszottak. A németek nyertek, persze, és újra ők fognak, Németország is ott lesz a négyben.

Végül

az argentinok megeszik Svájcot,

a belgák az amerikaiakat, így Argentína–Belgium következik, ami szintén 86-ban volt legutóbb, Maradonáék nyerték – most is ők fogják, Messiék mennek elődöntőzni.

Brazília–Németország és Hollandia–Argentína harcolhat tehát a döntőért, és ismét szívek szakadnak meg, amikor a házigazda kiesik, a németek meg bemennek a fináléba. Ahol Messiékkel fognak találkozni, mert ők kiverik Robbenéket, tehát a világbajnoki döntő: Németország–Argentína.

Azt meg már mindenki döntse el, közülük ki nyer, mi tovább nem merünk tippelni. Ha pedig nem tetszik, amit mi összehoztunk, gondolja ki, és játssza végig magának itt!

Út a döntőig

Nyolcaddöntők és győzteseik:

Brazília–Chile=Brazília

Kolumbia–Uruguay=Kolumbia

Hollandia–Mexikó=Hollandia

Costa Rica–Görögország=Görögország

Franciaország–Nigéria=Franciaország

Németország–Algéria=Németország

Argentína–Svájc=Argentína

Belgium–USA=Belgium

Negyeddöntők és nyerteseik:

Brazília–Kolumbia=Brazília

Hollandia–Görögország=Hollandia

Franciaország–Németország=Németország

Argentína–Belgium=Argentína

Elődöntők:

Brazília–Németország

Hollandia–Argentína

Döntő:

NÉMETORSZÁG–ARGENTÍNA

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!