Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Costa Rica csodát csinált, Anglia játék nélkül kiesett

2014.06.20. 20:10 Módosítva: 2014-06-20 20:17:22
A brazíliai világbajnokság meglepetéscsapata lesz-e Costa Rica, és kiesik-e már, a futballtörténelemben először két meccsnap után a világbajnokságról Anglia? – ez volt a két legfontosabb kérdés, amire választ vártunk a pénteki első meccstől, az Olaszország-Costa Ricától.

A helyzet egyszerű volt: ha az olaszok nyernek, akkor az utolsó fordulónak még mind a négy csapat úgy megy neki, hogy esélye van a továbbjutásra. Ha kikapnak, akkor Costa Rica továbbment, és az utolsó fordulóban az Olaszország-Uruguay máris egyenes kiesési meccsé változik.

Nos, ez a forgatókönyv jött be.

Pedig a meccs elején úgy tűnt, mindkét csapat a döntetlen híve – érthető okokból. Az ugyanis azt jelentette volna, hogy az olaszok és Costa Rica 4-4 pontosak, vagyis pontelőnyük lesz a 3 pontos Uruguay előtt. Így aztán az első félidő első húsz percében mindkét csapat barátkozott a labdával, a pályával, a körülményekkel, a recifei légköri viszonyokkal, egymással, a fűvel, a fával, és ki tudja még, mivel.

A tizenhatossal és pláne kapuval mondjuk éppen nem. Főleg az olaszok voltak, akik úgy érezték, hogy a dolgokat érdemes természetes állapotukban hagyni: ha egy meccs 0-0-val kezdődik, miért is ne érhetne véget azzal? Mindkét csapat főleg a pálya közepén játszott, mintha az oldalvonalak környéke valami hasonlóan rémületes holtsáv lenne, mint a Nyugati téri aluljáró egy ködös november hétköznapon, valamikor hajnali kettő körül.

Statisztika

  • Labdabirtoklás 58:42
  • Kapura lövés: 6-6
  • Szöglet: 4-5
  • Les: 11-3
  • Szabálytalanság: 10-24
  • Sárga lap: 1-1
  • Passz: 593-394

Így aztán a meccs 28. percében az állás 2-0 volt. Nem, nem a meccsé, hanem a kapura lövéseké (és 1-0 a kaput eltalálóké), ráadásul ebben Costa Rica vezetett. Ekkor történt az, hogy Pirlo egy ívelését az egyik Costa Rica-i védő Motta elé fejelte le, aki rálőtt – vagyis valamerre lőtt, de a kaput nem találta el. Négy perccel később aztán Balotelli mutatott be elképesztő alakítást: a védők mögé laposan belőtt labdát hosszan vette át, és bár átemelte a Costa Rica-i Navas fölött, de a labda nem a kapu, hanem az oldalvonal irányába kezdett gurulni.

A félidő második részében egyébként az olaszok elkezdték kicsit komolyabban venni a meccset, a középpályán átvették az irányítást, volt néhány olyan megoldásuk is, ami az NB I.-en edződött szemmel nézve már-már támadásnak is tűnt. Igazán komoly helyzetük azonban ekkor sem volt, miközben Costa Rica előbb nem kapott meg egy tizenegyest (Campbellt lökték fel nagyon látványosan a tizenhatoson belül), majd a szünet előtt néhány másodperccel Ruiz fejese a lécről a gólvonal mögé pattant – bár bekapcsolták a gólvonal-technológiát, az ismétlésből egyébként is világosan látszott, hogy gól volt.

A szünetre tehát egygólos olasz hátránnyal mentek a csapatok, ami semmi jót nem ígért Pirlóéknak, és pláne nem az angoloknak. A futballtörténelemben ugyanis sosem nyertek az olaszok olyan világbajnoki mérkőzést rendes játékidőben, amelyen a szünetre hátránnyal mentek volna (Costa Rica pedig most először állt vezetésre a félidőben).

És most sem.

2. félidő

A második félidőben az olasz kapitány, Giuseppe Prandelli tíz percen belül kétszer is cserélt, és a végén már tulajdonképpen négy csatárral játszottak – Balotelli mellé beállt a szünetben Cassano, majd Insigne és az inkább szélre kitolt Cerci is – de a támadójátékot finoman szólva sem tudták dinamizálni. Pontosabban nem tudtak mit kezdeni az ellenfelük nagyon szervezett és zárt, Gonzalez által jól irányított védekezésével: az olasz csatárok tíznél többször futottak lesre (egy meccsen többször, mint bármely más csapat a vb-n).

A második félidő végén az olaszok kitámadtak, de Costa Rica egy-egy kontrája veszélyesebbnek tűnt, mint az olaszok kísérletei – egyetlen igazán veszélyes támadásuk sem volt, ötlettelen játékukban nem volt benne a gól, így jogosan nyert 1-0-ra a közép-amerikai csapat.

A meccs embereG. Gonzalez (Costa Rica)

Amely így két forduló után is a D csoport élén van, úgy hogy legyőzött két korábbi világbajnokot és kiejtette a harmadik. Anglia ugyanis a Costa Rica-i győzelemmel két forduló után kiesett, az utolsó fordulóban lényegében tét nélküli meccset játszanak egymással (az angolokkal 1958 után esik meg először, hogy nem jutnak tovább a csoportból). Costa Rica akár ki is kaphat, úgy is lehet csoportelső, az olaszok pedig legfeljebb azzal vigasztalhatják magukat, hogy Uruguay ellen döntetlennel is továbbjutók lesznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!