Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Itt az alapmódszerek nem segítenek

2014.07.09. 11:49

A brazil futballválogatott megalázó, 7-1-es vereséget szenvedett Németországtól az elődöntőben. A szenvedés szó itt nem erőltetett, Gyömbér Noémi pszichológus általánosságban beszélt az Indexnek a brazil játékosokra váró napokról. 

Scolari kapitány 20 éve együtt dolgozik a brazil válogatott jelenlegi pszichológusával, Regina Brandaóval, akinek még két szakember segít.

Egy, a keddihez hasonló összeomlás természetesen nem számít first world problemnek, hiszen ezeknek a játékosoknak a futball az életük, és nagyon fontos lett volna odahaza, 190 millió szurkoló kedvében járni, ehelyett jött a csúfos megaláztatás.

A játékosoknak hatalmas lelki megrázkódtatást jelentett a mérkőzés, nekik most egyénileg és csoportosan segítenek túljutni a helyzeten, és itt a pszichológus szerint az alapmódszerek nem segítenek.

Az első órák

A játékosok többsége a mérkőzés után nem fordult azonnal pszichológushoz, az estét (ottani idő szerint a mérkőzés este 7-re véget ért) és az éjszakát úgynevezett vákuumállapotban töltötték, ami a szakember szerint arra jó, hogy végigmenjen, átviharozzék rajtuk az összes érzelem.

A futballisták mindegyikéről a csapat pszichológus-teamje tökéletes profillal rendelkezik, így a szakemberek tudnak hova nyúlni, ha valaki egyéni foglalkozást is igényel, sőt, akár kötelezővé is tehetik néhányuknak, ugyanakkor Gyömbér Noémi szerint inkább a csoportterápiára helyezik a hangsúlyt.

Ha valaki kettesben akar beszélgetni a pszichológusával, sok ideje nincs a problémái feltárására, tehát a gyermekkorig nem fognak visszamenni, de Gyömbér szerint 3-4 évvel ezelőtti problémák már felszínre kerülhetnek.

A pszichológusoknak ugyanis rendkívül rövid idő áll a rendelkezésükre, hiszen szombaton már újabb fontos meccs, a bronzmeccs vár a brazil válogatottra.

Krízisintervenció

Az éjszaka után feltehetően már ma délután összeülnek a játékosokkal. Első lépcsőben a rendkívül erős érzelmi hatások feldolgozására van szükség. A csoportban is fontos szempont a bűnbakképzés elkerülése, de ha megjelenik, akkor legyen közös a felelősségvállalás.

A terápia katarzist elősegítő szakaszára csak rövid időt szánhatnak, hogy aztán, ahogy mindenki kisírta bánatát, megtalálják a motivációs bázist, amivel már a szombati meccsre lehet lelkileg ráhangolni a csapatot. A motivációs bázis lehet a küzdés az országért, a kapitányért, kinél mi működik.

A kibeszélés, majd az új motiváció megtalálása persze azonnal elveszítheti szerepét, ha valamely játékos váratlan külső ingert kap, ami lehet annak a híre, hogy például zavargások törtek ki Brazíliában az eredmény miatt, vagy bármilyen más, a meccsel összefüggésbe hozható haláleset, így feltehetően izolálni fogják a játékosokat a külvilágtól.

Bármilyen módszert is választ a csapat hivatalos pszichológusa, annak eredményét legkésőbb szombaton megnézhetjük.