Jenő
-2 °C
6 °C

Jönnek az éles meccsek, kezdődik az igazi vb

2014.06.28. 15:51
Sok gól és többnyire bátor támadójáték jellemezte a csoportkört. Az egyenes kieséshez érve a tét növekedésével valószínűleg ez át fog fordulni az ellenkező oldalra, de bízzunk benne, hogy tartogat még kellemes meglepetést a továbbiakban is a világbajnokság. Edzői elemzés a nyolcaddöntők előtt.

Brazília-Chile, szombat, 18 óra

A házigazda a várakozásoknak megfelelően megnyerte a csoportját, noha a játékuk még messze
nem zökkenőmentes. A horvátok ellen vitatható bírói ítéletek után nyertek, Mexikó ellen pedig csak gól nélküli döntetlenre futotta. Az utolsó forduló Kamerun ellen aztán tökéletes volt önbizalomszerzésre.

Chile hozta azt az attraktív támadófutballt, amit vártunk tőlük. Az első meccsen még az ő gépezetük is döcögött Ausztrália ellen, de a másodikon ők is lesimázták a spanyolokat. A harmadik meccsen azonban a rettenetesen szervezett Holland válogatott már túl kemény dió volt.

Ki nyer? Brazília

Brazília egy remek kontracsapat. A Konföderációs Kupa döntőjében így törték meg a spanyol hegemóniát (3-0), de a vb-csoportmeccseken is látszott, hogy veszélyesebbek az ellenfelek kapujára, ha visszahúzódnak és rendezetlen védelem ellen indítanak gyors támadásokat.

Ebben a chilei csapat egészen biztosan partner lesz, hiszen ők szeretik az ellenfél térfelén járatni a labdát. Egy bökkenő van ezzel a brazil elképzeléssel, mégpedig a hazai pálya. A szurkolók már többször kifejezték nemtetszésüket, amikor átadta a területet a brazil válogatott az ellenfélnek.

Lüketető mérkőzés várható, ahol hol az egyik, hol a másik csapat fog fölénybe kerülni, azonban mégis a védekezésre kényszerülő csapat lehet kapura veszélyesebb kontrákból. A két edzőnek alaposan meg kell szerveznie, hogy a labdavesztések után gyorsan átrendeződjön csapatuk védekezésbe.

A chileieknél Vidal továbbra sem százszázalékos, ráadásul Medelnek is izomproblémái vannak. Az ő kiesése megrengetné a védelmet.

Kolumbia-Uruguay, szombat, 22 óra

Kolumbia a „négykontinens-csoportból” jutott tovább nagyon simán, kilenc ponttal, 9-2-es gólkülönbséggel. Egyáltalán nem érződik a csapaton Falcao hiánya, rettenetesen lendületesek és
kombinatívak az ellenfél térfelén. Cuadrado és Rodriguez is bombaformában játszik.

Uruguay gyakorlatilag saját magát verte meg Costa Rica ellen, hogy aztán keserves küzdelemben
visszaszenvedje magát Anglia és Olaszország legyőzésével a versenybe. Igen, nagy fegyvertény, hogy megverték ezt a két csapatot, ám az olaszok ellen csak talált góllal nyertek, az angolok ellen parádézó Suarez pedig 9 válogatott meccses, illetve 4 hónapos eltiltást kapott a harapásért.

Ki nyer? Kolumbia

A világbajnoki selejtezőkön mindkét csapat nyerni tudott hazai pályán, Kolumbia négy-nullra, Uruguay kettő-nullra. A pillanatnyi forma azonban egyértelműen a kolumbiaiak mellett szól. Az uruk valószínűleg védekezésre fognak berendezkedni és egy-két kontrában, illetve a pontrúgásokban
bízhatnak, mert Suarez nélkül fogatlan oroszlánok. Ha nem tudják kikapcsolni James Rodriguezt,
ebben pedig Riosnak kulcsszerepe lesz, akkor már csomagolhatnak is.

Hollandia-Mexikó, vasárnap, 18 óra

A hollandok mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, ami a halálcsoportban nagy szó. Védekezésük tökéletes, a chilei és a spanyol passzjátékot csírájában fojtották el, elöl pedig Robben
sebességére eddig nincs orvosság.

Az ausztrálok a háromcsatáros direkt focival azért megmutatták, hogyan sebezhető ez a védelem, de van Gaal jól váltott a szünetben. Ha valamelyik csapat panaszkodhat a bírókra, az Mexikó. Két szabályos gólt vettek el tőlük Kamerun ellen, és egy teljesen egyértelmű büntetőt nem kaptak meg Horvátország ellen. Azzal a három góllal a csoport élén végeztek volna, és most nem Hollandia ellen kéne készülniük. A horvátokat és az afrikaiakat simán verték, és a brazilok ellen is partiban voltak.

Ki nyer? Hollandia

Egy rendkívül effektív és egy nagyon attraktív csapat találkozik egymással. Mexikó is inkább a
chileihez és a spanyolokhoz hasonló sokpasszos játékot szereti játszani, arra viszont van ellenszerük a hollandoknak. Van Gaal biztosan felkészítette csapatát Mexikóra, ha Herrera nem változtat valamit, akkor könnyen úgy járhatnak, mint Chile. Van Persie visszatér eltiltása után, de az első számú feladat Robben megállítása lesz. Martins Indi és Leroy Fer nem lesz ott sérülés miatt, a másik oldalon pedig Vázquez eltiltását tölti.

Costa Rica-Görögország, vasárnap, 22 óra

Két meglepetéscsapat áll óriási lehetőség előtt. Egyikük a nyolc közé fog jutni, erre pedig a
legelfogultabb drukkerek sem biztos, hogy fogadtak volna a világbajnokság előtt. Costa Rica nevetve, veretlenül jutott tovább a három világbajnokot is felvonultató D-csoportból, míg Görögország már-már szokásosnak mondható drámai körülmények között.

Ki nyer? Egyformák az esélyek

Mindkét csapatnak a fegyelmezett, zárt védekezés, és az abból történő veszélyes kontrák indítása a fő erénye. A görögöknek nagyon kell vigyázniuk Joel Campbellre és Bryan Ruizra. A Costa Rica-iaknak pedig a labdaszerzések után a széleken előrerobbanó Holebaszt és Toroszidiszt kell megfékezniük. A mérkőzés érdekessége lehet két szélsőhátvéd, Gamboa és Holebasz csatája. Mindketten a görög bal oldalon fognak játszani, és mindketten kulcsszereplők csapataik kontratámadásaikban.

Franciaország-Nigéria, hétfő, 18 óra

A francia csapat nagyon meggyőző volt az eddigi két, téttel bíró meccsén. Honduras legyőzése nem tekinthető mérvadónak, ám a svájciak elleni nagyarányú győzelemre már felkapta fejét a világ. Az azonban még kérdés, hogy egy igazi topcsapat ellen mit tudnak, de erre nem most fogunk választ kapni.

Didier Deschamps nagyon összerakta ezt a csapatot. Pogba és Cabaye személyében biztosított a
kreativitás középpályán, Debuchy és Evra remekül lép be a támadásokba, így a csapat szélessége is megfelelő. Griezmann, de főleg Valbuena pedig ficánkol a sorok közötti üres területeken, sőt, még egy jó formában lévő Benzemájuk is van. Ráadásul állítólag Sakho is felépül a meccsre.

Ki nyer? Franciaország

Minden a franciák mellett szól, azonban észnél kell lenniük, mert rendkívül gyors, és így jól kontrázik a nigériai csapat. A bosnyákokat a jobb oldalon, Odemwingie és Emenike vezetésével verték meg, míg az argentinoknak a bal oldalon okozott komoly fejfájást a két gólt is rúgó Musa.

Ha a franciák labdavesztés utáni átrendeződése támadásból védekezésbe elég gyors és fegyelmezett lesz, akkor azzal kihúzzák a nigériai csapat méregfogát.

Németország-Algéria, hétfő, 22 óra

Nagy csoda kéne hozzá, hogy ebből a párharcból ne a németek jussanak tovább. A portugálokat
és USA-t is magabiztosan verték a csoportban, igaz, Ghána rávilágított egy-két gyenge pontra. Az egyik ilyen a balhátvéd, Benedikt Höwedes, aki sokkal jobban érzi magát középhátvédként, mint
jelenlegi posztján. A támadásokat sem tudja segíteni, és védekezésben is bizonytalan.

Az algériai csapat legnagyobb erőssége pedig pont az ő oldalán játszó Feghouli. Ghána a feltolt, agresszív letámadásával is meglepte a németeket, Dél-Korea pedig tapasztalhatta, hogy erre Algéria is képes. Kérdés, hogy Halilhodzic, az algériai szövetségi kapitány be meri-e vállalni ezt a bátrabb játékot, vagy fülüket-farkukat behúzva visszaállnak a saját tizenhatosuk elé, mint tették azt a nyitófordulóban, Belgium ellen.

Ki nyer? Németország

A németeknek a széleken való támadásban kell feljavulniuk. Bár a jobb oldalon Boateng villantott
támadóerényeket az utolsó meccsen, azonban bal oldalon a már említett Höwedes nem tud eleget
hozzátenni, így nincs biztosítva a megfelelő szélessége a német válogatottnak, ami megkönnyíti
a védekezést ellenük. Elnézve a problémákat, triviális megoldás lenne Lahm balhátvédként szerepeltetése, ami minden probléma megoldása lehetne.

Argentína-Svájc, hétfő, 18 óra

Eddig működik az orrnehéz argentin csapat taktikája, mindig eggyel több gólt rúgtak, mint az ellenfél. Bosznia és Irán ellen is csak kínkeservesen tudtak nyerni. Nigéria ellen már zökkenőmentesebb volt a támadójáték, ám bármikor képesek gólt kapni.

A svájciak a hosszabbításban tudták csak legyűrni Ecuadort, majd Franciaország ellen beleszaladtak a késbe. Az utolsó csoportmeccsre felállást váltottak, és úgy tűnik, ez bejött. Shaqiri és Drmic jól megértették egymást elöl. Fő erősségük a fő problémájuk is. Nagyon jó, támadófelfogású szélsőhátvédjeik vannak, az előretöréseikben mindig ott a veszély, azonban a mögöttük maradó üres területeket nem tudják kellőképp bebiztosítani, labdavesztések után ott sebezhetők.

Ki nyer? Argentína

Az argentinoknál Agüero, a svájciaknál von Bergen vébéje ért véget idejekorán sérülés miatt.
Higauin és Messi mellé Lavezzi fog bekerülni, amivel - Agüero eddigi teljesítményét elnézve - még jól is járhatnak a dél-amerikaiak. A svájci középhátvédek viszont bizonytalannak tűntek a csoportkörben, így Behramira és Inlerre komoly feladat vár, hogy megszűrjék az argentin támadásokat. Di Mariának és Messinek is kitüntetett figyelmet kell szentelni, mind a ketten jó formában vannak. A 4-4-2-es védekezés nem elég, szükségük lesz egy pluszemberre középen.

Belgium-Egyesült Államok, hétfő, 22 óra

A belga válogatott úgy nyerte meg mindhárom csoportmeccsét, hogy mindannyiszor az utolsó negyedórában lőtte a győztes gólt. Az utolsó fordulóban Marc Wilmots pihentette addigi
kezdőcsapatát, de a cseresor emberhátrányban is megverte Koreát.

Az amerikai csapat nagyon nagy küzdő. A semmiből verték Ghánát a nyitófordulóban, és ezzel meg is alapozták a továbbjutásukat. Portugália ellen Klinsmann húzott nyerőt, a németek ellen pedig csak meg kellett úszniuk kis veréssel.

Ki nyer? Egyformák az esélyek

Az amerikaiak nagyon jól, zártan védekeznek középen, a széleken azonban beadásokból sebezhetők. Wilmots még az első meccsen rátalált Mertensre, akinek az agilitására, cseleire szüksége lesz a belga csapatnak, hogy széthúzzák az amerikai védelmet.

A belgák fő problémája, hogy nincsenek klasszikus szélsőhátvédjeik. Sem Alderweireld, sem Vertonghen nem érzi jól magát a szélen, nem tudják megfelelően segíteni a támadásokat. Ennél még komolyabb gond, hogy Kompany, Vanden Borre, Vermaelen és Ciman is sérüléssel bajlódik, így az se biztos egyelőre, hogy lesz-e belga védelem.

Izgalmas kérdés, hogy Wilmots bevállalja-e, hogy a csapat sztárcsatárja, a vébén eddig semmit nem mutató Lukaku helyett a 19 éves, ám de remek formában lévő Origi kezdjen. Igaz, Origi inkább a földön jobb, úgyhogy ha a széleken mennek USA ellen, akkor indokolt lehet Lukaku szerepeltetése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?