István, Vajk
19 °C
33 °C

Csak kamubb 11-es ne legyen, és jó vb lesz

2014.06.13. 14:46 Módosítva: 2015-05-03 00:20:06

"Ha ez büntető, be kell fejezni a futballt" - nyilatkozta Nico Kovac, a horvát válogatott szövetségi kapitánya csapata brazilok elleni, 3-1-es veresége után.

Szerinte a nyitómeccsen tévesen ítélt tizenegyest a japán bíró Frednek Dejan Lovren ellen, amikor a brazil a kapunak háttal elesett a tizenhatoson belül.

Tény, a csatár dobta magát, ahogy a csatárok dobni szokták, amikor bármilyen érintést is éreznek magukon, pláne a büntetőterületen.

Egyik videóból sem látszik biztosan, de érintés volt, ezt leleplezte az ESPN képe:

Lovren egy pillanatra elkapta Fred felkarját, ekkor azonnal esett a támadó. A bíró jól láthatta a fogást, sőt, még a partjelző is, vagyis a kontaktust, ami a 16-oson tilos, keresni sem kellett, így meg is adták a büntetőt.

Nagyon hasonlít az eset a 2000-es Eb holland-cseh meccséhez, ami a rendező ország első mérkőzése volt, és ugyanígy döntetlenre állt, mint csütörtökön a brazíliai vb nyitómeccse. Ott 0-0-nál, a 89. percben látott egy hasonló erősségű visszahúzást a bíró, amikor Jiri Nemec megfogta Ronald De Boer mezét, és a középpályás ugorva hullott a földre. Befújta a játékvezető, az olasz Pierluigi Collina, minden idők leghíresebb és egyik legjobb futballbírója.

A brazil-horvát tizenegyesén lehet vitatkozni, de azon, hogy Olic szabálytalan gólt készített volna elő, aligha. A lassításból látszik, hogy amiatt pottyanhatott a csatár fejére a labda, hogy meglökte a felugró kapust, Julio Cesart.

Az akció vége gól lett, de Nishimura érvénytelenítette azt a kapus lökése miatt, jogosan.