Aliz
6 °C
14 °C

Csak kamubb 11-es ne legyen, és jó vb lesz

2014.06.13. 14:46 Módosítva: 2015-05-03 00:20:06

"Ha ez büntető, be kell fejezni a futballt" - nyilatkozta Nico Kovac, a horvát válogatott szövetségi kapitánya csapata brazilok elleni, 3-1-es veresége után.

Szerinte a nyitómeccsen tévesen ítélt tizenegyest a japán bíró Frednek Dejan Lovren ellen, amikor a brazil a kapunak háttal elesett a tizenhatoson belül.

Tény, a csatár dobta magát, ahogy a csatárok dobni szokták, amikor bármilyen érintést is éreznek magukon, pláne a büntetőterületen.

Egyik videóból sem látszik biztosan, de érintés volt, ezt leleplezte az ESPN képe:

Lovren egy pillanatra elkapta Fred felkarját, ekkor azonnal esett a támadó. A bíró jól láthatta a fogást, sőt, még a partjelző is, vagyis a kontaktust, ami a 16-oson tilos, keresni sem kellett, így meg is adták a büntetőt.

Nagyon hasonlít az eset a 2000-es Eb holland-cseh meccséhez, ami a rendező ország első mérkőzése volt, és ugyanígy döntetlenre állt, mint csütörtökön a brazíliai vb nyitómeccse. Ott 0-0-nál, a 89. percben látott egy hasonló erősségű visszahúzást a bíró, amikor Jiri Nemec megfogta Ronald De Boer mezét, és a középpályás ugorva hullott a földre. Befújta a játékvezető, az olasz Pierluigi Collina, minden idők leghíresebb és egyik legjobb futballbírója.

A brazil-horvát tizenegyesén lehet vitatkozni, de azon, hogy Olic szabálytalan gólt készített volna elő, aligha. A lassításból látszik, hogy amiatt pottyanhatott a csatár fejére a labda, hogy meglökte a felugró kapust, Julio Cesart.

Az akció vége gól lett, de Nishimura érvénytelenítette azt a kapus lökése miatt, jogosan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?