Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már nem fáj annyira, hogy nincs Falcao

2014.06.14. 14:27
Az egyik legkönnyebb csoportban, a C-ben szombat este 6-kor kezdődik a világbajnokság. A továbbjutáshoz Kolumbiának és Görögországnak is győznie kellene, amire a dél-amerikaiaknak jóval nagyobb az esélyük.

A két válogatott egyetlen egyszer, az 1994-es világbajnokság felkészülési meccsén találkozott egymással New Yorkban, és Kolumbia sima, 2-0-ás győzelmet aratott a görögök felett. Az más lapra tartozik, hogy a vébén mind a két válogatott már a csoportkörben ment a levesbe, Kolumbia három, Görögország nulla ponttal esett ki.

Két válogatott, egy sovány továbbjutás

A görögöknek ez a harmadik, a kolumbiaiaknak az ötödik vébéjük. Sok siker nem kísérte eddig a szereplésüket, egyedül Kolumbiának sikerült egyszer, 1990-ben átverekednie magát a csoportkörön, hogy aztán a legjobb 16 között Kamerun megállítsa őket. Most akár mind a két válogatott továbbjuthat a csoportjából, ehhez Elefántcsontpartot és Japánt kellene megelőzniük.

A William Hill fogadóirodánál Kolumbia jóval esélyesebb: egy fontra negyvenet nyerne az, aki őket tippeli világbajnoknak, a görögökre tett egy font viszont 250-et hozna.

Falcao nemcsak lélekben van ott a vébén

A nagyobb hiányzók a kolumbiai válogatottban vannak. A tavaly az Atlético Madridból a Monacóba igazolt – és ezzel valószínűleg élete egyik legrosszabb döntését hozó – Radamel Falcao nem épült fel a vébére, és szintén sérülés miatt nincs a keretben a Fluminense védekező középpályása, Edwin Valencia és a 75-szörös válogatott védő, Luis Amaranto Perea. (A kolumbiai csapategységet jelzi, hogy Falcao és Perea a csapattal lesz.)

José Pékerman szövetségi kapitány, aki a 2006-os vébén még az argentin válogatottat vezette, nincs összezuhanva. A meccs előtt egy nappal azt mondta, hogy a világ bármely csapata szívesen látna soraiban Falcaót, de a válogatott így is elég erős, hogy felvegye a harcot a görögökkel. „A kolumbiai és a latin-amerikai csapatoknak a múltban nehézséget okozott az olyan típusú csapatokat legyőzni, mint Görögország" - utalt Pékerman a görögök túlzott védekezésére.

Igen, Falcaón túl is van élet Kolumbiában. Olyan csatáraik vannak, mint Adrián Ramos, akit a Herthától most igazolt le a Dortmund, méghozzá a klasszis Lewandowski pótlására, Jackson Martínez, a Porto gólkirálya, a Sevillával remek idényt futó Carlos Bacca, vagy a River Plate-ben futballozó Teófilo Gutiérrez, aki a válogatottban még Falcaónál is egy kicsit sűrűbben lő gólt (30/12 a mutatója, Falcaójé 51/20).

A védősorban játszik szélsőt a Falcao mellett legmagasabbra rangsorolt kolumbiai futballista, a nápolyi Juan Camilo Zúñiga. A védelem és a középpályássor tagjai zömmel az olasz,a spanyol és a francia első osztály csapataiból jöttek. Nagy kérdés, hogy milyen formában lesz a védelem oszlopa, a 38 éves, 97-szeres válogatott Mario Yepes (Atalanta), aki először még a múlt században, 1999-ben volt válogatott.

Két öreg legenda még mindig játszik a görögöknél

A görögök messze nem büszkélkedhetnek olyan szintű játékosokkal, mint a kolumbiaiak, bár 2004-ben sem voltak topjátékosaik, egyszerűen csak megnyerték az Európa-bajnokságot. Abból a csapatból különben ketten, Georgiosz Karagunisz (Fulham) és Kosztasz Kacuranisz (PAOK) még mindig válogatottak.

A görög játékosok zöme otthon vagy kisebb-közepes nyugat-európai csapatokban játszik, sőt, a Bolognával és a Fulhammel is két-két kerettag esett ki az olasz A ligából, illetve a Premier League-ből. Két hátvéd a kivétel, és ez előrevetíti, hogy ezen a vébén is a bekkelésben lehet erős a válogatott: Toroszidisz a Romát, Papasztatopulosz a Dortmundot erősíti. Nem feltétlenül kell hinnünk Fernando Santosnak, a görögök portugál kapitányának, miszerint nem a védekezés a legfontosabb, hanem maga a csapat. „Ha defenzíven játszunk, vereséget szenvedünk" – mondta Santos.

Kivételek persze vannak: például a 2004-es Eb-n, ugyebár.