Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Életet és lábat is mentett, most egy gól kicsinálta

2014.06.15. 10:08 Módosítva: 2014-06-15 10:09:46
Ki az az angol edző, aki meccs közben, az olaszok elleni gólt ünnepelve sérült meg? Karriereket köszönhetnek neki, Gary Lewinnek még Beckham válogatott-bemutatkozásához is köze van.

A szombat éjszakai Anglia-Olaszország csoportmérkőzésen óriási volt az angol ünneplés, amikor a 38. percben Daniel Sturridge megszerezte a válogatott egyenlítő gólját, a futballisták és az edzők is tomboltak. Aztán olyan jelenetsor jött, amit világbajnokságon eddig nem nagyon lehetett látni. 

Gólörömből fájdalmas dühöngés

A bíró éppen ivószünetet rendelt el, mert óriási volt a hőség Manausban, úgyhogy egy darabig állt a játék, ezért a kamerák hamar kiszúrták, valami gond van az angolok kispadjánál.

Egy földön fekvő embert többen vettek körbe, hamar nyilvánvalóvá vált, nem játékost ápolnak. Az angol stáb egyik legrégebbi tagját, az ötvenéves Gary Lewin erőnléti edzőt igyekeztek éppen hordágyra rakni.

A pálya mentén dolgozó újságírók tweetjeiből kiderült, Lewin a többi stábtaggal együtt felugrott, amikor Sturridge bevágta az angolok egyenlítő gólját, hogy közösen ünnepeljen a csapattal, ám a tumultusban valahogy elbotlott a frissítőkben, és olyan csúnyán megsérült a bokája, hogy felkelni sem tudott. Dühében és fájdalmában a gyepet ütötte. Még Prandelli, az olasz edző is odament Roy Hodgson szövetségi kapitányhoz, hogy megkérdezze, mi történt. 

A tévéközvetítésben többször bevágták, ahogy a teljes angol stáb igyekszik ellátni Lewint, rögzíteni kellett a lábát, csak ezután tudták bevinni az öltözőbe. Itt általában véget is érne a történet, hiszen a világbajnokságokon nem a stábtagok egészségéért szoktak aggódni a szurkolók, hanem azért, hogy például Cristiano Ronaldo vagy Diego Costa időben rendbe jöjjön, és pályára tudjon lépni.

Ám a közvetítésben is lehetett látni, több stábtag a fejét fogta, amikor Lewint a hordágyon bevitték az öltözbe. Lehetett sejteni, mekkora tiszteletnek örvendő szakember sérült meg. Az angolok végül kikaptak 2-1-re, a lefújás után úgy tűnt, mintha Roy Hodgson vezetőedző rögtön Lewinről kérdezte volna a hozzá siető egyik stábtagot. De mitől ilyen fontos személy a rutinos erőnléti edző? 

Karriert, életet is mentett már 

Az ötvenéves Lewin huszonkét évet dolgozott Arsenalnál, a válogatott stábnak 1996 óta tagja, több nagynevű játékos sérülését kezelte korábban, nem túlzás azt állítani, karriereket mentett már meg. 

Az akkor Arsenalban játszó horvát válogatott Eduardo da Silva 2008 februárjában szenvedett brutális, sőt horrorisztikus sérülést, amikor a Birmingham-játékos Martin Taylor lerúgta egy Premier League-meccsen. A brazil származású csatár annyira súlyosan sérült, hogy a lábát is elveszthette volna, de Lewin a brutális belépő után olyan döntéseket hozott, amik végül megmentették a futballista lábát. 

„Örökre hálás leszek Garynek, hogy megmentette a lábamat. Nagyon fontos döntéseket hozott akkor" - nyilatkozta néhány nappal az eset után a futballista. Eduardo már sosem lett ugyanaz, mint a sérülése előtt, de képes volt újra járni, sőt futballozni is, ma is aktív, ott van a vb-n a horvát válogatottal.

De hálás lehet Lewinnek John Terry is: a Chelsea-játékost egy Arsenal elleni 2007-es Ligakupa-döntőn fejbe rúgták, eszméletlenül elterült, lenyelte a nyelvét. Az arsenalos szakember rögtön kapcsolt és rohant segíteni, hogy szabaddá tegye az ellenfél csapatkapitányának légútját. Terry kórházba került, de hamar kiengedték, amikor megtudta, hogy Lewin segített rajta, azonnal visszavitette magát a stadionba, és megvárta a szakembert az Arsenal öltözőjénél. „Jövök neked eggyel" – hálálkodott neki, amikor találkoztak.

Beckhammel együtt debütált

Lewinnek óriási tekintélye van a válogatott játékosok körében, néhány éve az arsenalos munkáját is feladta, hogy csak a nemzeti csapatra tudjon koncentrálni. Tavaly gondolta úgy, hogy végre utánajár, hány mérkőzésen ült már az angol válogatott kispadján, kiderült, hogy már kétszáz fölött van. Az első találkozó ráadásul emlékezetes is az angol futballszurkolók számára. 

„Moldova, idegenben. A legtöbb ember azért emlékszik arra a mérkőzésre, mert akkor mutatkozott be David Beckham az angol válogatottban, és nem azért, mert az volt én bemutatkozásom!"

- poénkodott novemberben. 

Az már hamar eldőlt, hogy Lewinnek semmi tehetsége a futballhoz, tizenhat évesen küldte el az Arsenal, ő szeretett volna alsóbb osztályban futballozni, esetleg rendőr lenni, de végül a londoni klub tett neki egy ajánlatot, végezze el az iskolát, és legyen erőnléti edző. Így is lett, tizenkilenc évesen már ő felelt az Arsenal második csapatában futballozók egészségéért.

Veszélyes munka az angol stábban dolgozni

Az angol válogatott múlt héten még Miamiban készült a világbajnokságra, amikor jött az első szerencsétlenség, kiderült, hogy Roy Hodgson egyik segítőjét, Ray Lewingtont meg kell műteni, a térdével voltak problémák. „Nem is jöhetett volna ennél rosszabb időben" - kommentálta akkor Lewington a történteket. 

Most pedig Lewint kellett ellátni. A sokak által tisztelt erőnléti edző ezt a mérkőzést nem fogja elfelejteni, a tornájának lőttek. Pedig az angolokra az olaszok elleni vereség után kemény meccsek várnak, az Uruguayt 3-1-re verő Costa Rica már bizonyított, ahogy Suarezék is ezt akarják, ráadásul lehet, a Liverpool-csatár már játszani fog ellenük. Ott is az orvosokon múlik minden. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!