Illés
17 °C
28 °C

Összeraktuk az új spanyol válogatottat

2014.06.19. 20:09 Módosítva: 2014-06-19 20:09:49
Sok új arcnak már most játszania kellett volna, és akkor nem menneének haza két meccs után. Nem lesz rossz dolog spanyol szövetségi kapitánynak lenni továbbra sem.

Vicente del Bosque a tapasztalatra szavazott az idei vb-kerete összeállításakor, és még inkább az abból alkotott kezdő 11 kiválasztásakor, szinte csak olyan embereket vitt magával Brazíliába, akik korábban nyertek neki, vagy vb-n, vagy Eb-n, de leginkább mindkettőn.

A két évvel ezelőtti Eb-győzelemnél a mostani 23-ból 18 embere volt ott. Ezúttal nem hozta magával a sérüléssel kidőlő cserekapust, Victor Valdezt, a sokat kritizált jobbhátvédet, Alvaro Arbeloát, a legalább ennyit ócsárolt jobbszélsőt, Jesus Navast, a tavasszal teljesen formán kívül játszó csatárt, Alvaro Negredót és meglepetésre a Juventusszal remek szezont futó Fernando Llorentét.

Aki bekerült: David De Gea cserekapusnak, Azpilicueta a Chelsea-ből jobb-beknek, ráadásul kezdőnek, egyetlen új középpályást avatott, Kokét, csatárnak visszavette a 2012-es sérüléséből felépült David Villát, és lehetőséget adott a Brazíliából honosított Diego Costának.

Mindennek az eredménye lett a vb-égés, első két meccsét simán elveszítette, világbajnokként máris kiesett a tornáról. A keret mindenek előtt nem volt elég éhes, és van hat másik ok is, amiért kudarccal végződött a kaland.

Del Bosque mostani vb-keret (vastaggal az új tagok, akik nem voltak az előző Eb-n)

Kapusok: De Gea, Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina, (Liverpool),

Védők: Azpilicueta, Sergio Ramos (Real Madrid), Juanfran (Atletico Madrid), Jordi Alba (Valencia), Raul Albiol (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Javi Martinez (Athletic Bilbao)

Középpályások: Koke, Xavi (Barcelona), Sergio Busquets (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), David Silva (Manchester City), Santi Cazorla (Malaga), Cesc Fabregas (Barcelona), Juan Mata (Chelsea)

Csatárok: Diego Costa, David Villa, Pedro (Barcelona), Fernando Torres (Chelsea)

Kimaradtak az előző Eb-ről: Victor Valdes (Barcelona), Alvaro Arbeloa (Real Madrid), Jesus Navas (Sevilla), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Alvaro Negredo (Sevilla)

Del Bosquénak lettek volna már lehetőségei most is fiatalítani, és bár sokan temetik a tiki-takát, a következő kapitánynak, vagy Del Bosquénak, ha marad, és kitölti 2016-ig, az Eb végéig szóló szerződését, rengeteg opciója van az újjászervezésre úgy, hogy a taktikán nem is változtat túlzottan.

Van pár 20-22 éves ember, akinek már most ott kellett volna lennie Brazíliában, és ha az első meccsen nem is, az 5-1 utáni élet-halál, Chile ellenin játszania kellett volna. Nem derül ki soha, de a motivált és félelmet nem ismerő fiatalok valószínűleg nagyobb becsvággyal és győzni akarással mentek volna ki, mint a világ- és Európa-bajnokok.

Van azért, aki már odaért: nem sok, Koke. A második félidőben állt be Xabi Alonso helyett, a realos rókát csak akkor merte lecserélni Del Bosque.

10 embert tehát keresünk a kezdőbe, ez már elég könnyen összerakható, a 23-as keretet inkább csak jósolni lehet, de az sem nehéz.

Kapus

David de Gea már ott áll készenlétben, 22 éves, és bár Casillas is még csak 33, ha a realos továbbra sem fog védeni a klubjában rendszeresen, nem lehet mást tenni, mint leváltani. A ManUnited kapusa a világ egyik legjobbja, ha formában van, de természetesen David Moyes manchesteri ámokfutását az ő önbizalma is megsínylette. Van Gaal lesz az új edzője, rendbe fog jönni hamar.

Védelem

Amire mindenképp szükség van, egy jobbhátvéd, Azpilicueta nem válogatott szint, Juanfrannál is lehet jobbat találni. Nem is nehéz, hiszen keresni sem kell, ott játszott végig a BL-döntőben a nyertes Real Madridban, Dani Carvajal a neve. Lehet, hogy két év alatt akad nála jobb, de ha nem, akkor is tökéletesen megfelel a posztra.

Középen Sergio Ramos helye fix, és az lesz majd újra Piquéé is, csak össze kell majd szedni mind fejben, mind fizikálisan. Ha esetleg nem sikerülne, Javi Martinez be tud ugrani, mint most is, de Piquével nem lesz baj, ha az edzői nem hagyják elkallódni.

Balhátvédben Jordi Alba hosszú távú megoldás, még mindig csak 25 éves, most is vele volt a legkevesebb gond a védelemből. Össze fogja kapni magát.

Középpálya

Kokét már beraktuk ide, Busquets mellett vagy előtt tökéletes lesz. A barcás egy éve gyengélkedik, de még ő is csak 25, bőven van még benne. Előttük játszhatna az új spanyol csapat esze, úgymond Xavija, akinek már most kint kellett volna lennie: Isco. Mivel Ancelotti a Realból kvázi kizárta idén, a válogatottban sem került szóba, pedig vele több lehetősége is lett volna Del Bosquének.

Támadósor

Jobbszélsőben Gerard Deulofeu már kerettag volt Del Bosque vb előtti utolsó barátságos meccsén. Idén az Evertonban szerepelt kölcsönben a Barcától a 20 éves szélső, jó szezont zárt, haza is hozzák a következő szezonra. Mindenképp érdemes lett volna már most kivinni, és Pedro helyett őt játszatni Chile ellen.

Bal oldalon, szélsőként Andrés Iniesta még több, mint rendben van, bár már 30, az Eb után elképzelhető, hogy cserélni kell, de legfeljebb visszamegy a középpályára. Ő olyan korszakos futballista, akit most sem kérdőjelezett meg senki a kezdőben Chile ellen.

Erre a posztra érdekes lett volna megnézni a vb-n a 27 éves, exrealos, most napolis José Callejónt. Soha nem volt még válogatott, kérdés, miért, a spanyoloknál bajnok volt, az olaszokkal is remek első szezont futott.

Középcsatárban Diego Costa négy év múlva korban még rendben lesz, de kérdés, lesz-e valaha is olyan formában, mint az előző 10 hónapban volt, májussal bezárólag. Ha nem, Alvaro Morata, a Real örök cseréje sorban áll - Torres vagy Villa helyett Brazíliában lett volna a helye.

Meg is van a kezdőnk, ami arra a taktikai sémára épült, amit az előző négy évben játszott Spanyolország, ám ettől simán el lehetne térni.

Mindenképp számolni kell a keretben Cesc Fabregasszal, aki semmi lehetőséget nem kapott most Del Bosquétól a vb-n. Bármelyik középpályás helyét el tudja foglalni a csapatban.

Csakúgy, mint egy jelenleg sérült exbarcás, Thiago Alcantará. Őt talán magával is vitte volna Del Bosque, ha nem dől ki pár héttel a vb előtt, 23 évesen övé a jövő.

Szintén sérülésből lábadozik, és fix kerettag, de lehet, hogy kezdő lesz Jese Rodriguez, akit a Realban idén már láthattunk. Egy mini Ronaldo, jobbra, balra tökéletes, feltéve, ha visszanyeri régi formáját térdszalag-szakadása után.

Juan Mata már világbajnok és Európa-bajnok, ám a többieknél éhesebb lehet, mert kvázi egyik nyertes tornáján sem játszott. Két éve az Eb-döntőn ugyan lőtt egy gólt, de sok játékidőt nem tud felmutatni. Középpályára, bármelyik szélre alkalmas. Akár második csatárnak is, ha olyan rendszert választ a kapitány.

Kapitányfüggő az arsenalos Mikel Arteta is. Vele nagyon hosszan már nem lehet tervezni, de az, hogy, 32 évesen sosem játszott a válogatottban, a világ vicce. Ha új edző jön a csapathoz, csak kipróbálás szintjén egy-két válogatottságot mindenképp megérdemel.

A védelemben már nagyobb a csereínség, első blikkre Marc Bartra juthat eszünkbe a Barcelonából, kérdés, a válogatottban megállná-e a helyét. Az előző szezont majdnem végigjátszotta a Barcában, nem volt rossz, de nem is villogott, feltehetően lesz nála jobb 2-4 év alatt, és nem Ramos-Piqué kaliber.

Akiket felsoroltunk, már mind bizonyítottak valamilyen nagyobb klubcsapatban, ez előtt áll még a bilbaós Iker Muniain. Két éve nagy tehetségnek tartják, még mindig csak 21, meglátjuk, hogy fejlődik majd.

A sevillás védő, Alberto Moreno játszott Del Bosquénél felkészülési meccsen most a vb előtt, a 21 éves balhátvéd szép jövő előtt állhat.

Nem szabad elfelejteni, hogy a spanyol U21 egy éve megnyerte az Európa-bajnokságot, szóval abból a keretből még a felsoroltakon kívül is kijöhetnek páran, pedig már így sem állunk rosszul.

Vagyis a spanyol jövő játékosállományban szép, kérdés, sikerül-e megtalálni hozzá a megfelelő edzőt, illetve a megfelelő taktikát. Ha Del Bosque nem mond le, jócskán át kell gondolnia az értékrendjét, és sokkal bátrabban kell nyúlnia a fiatalokhoz.

A jövő kerete

Kapusok: De Gea, Casillas, Valdes, Reina.

Védők: Carvajal, Ramos, Piqué, Javi Martinez, Jordi Alba, Bartra, Alberto Moreno.

Középpályások: Koke, Busquets, Thiago Alcantará, Fabregas, Isco, Mata, Iniesta, Deulofeu, Pedro, Jese Rodriguez, José Callejon (Cazorla, Arteta).

Csatárok: Morata, Diego Costa, Muniain.

Kezdőcsapat: De Gea - Carvajal, Ramos, Piqué, Jordi Alba - Koke, Busquets - Isco - Deulofeu, Iniesta - Morata.