Viola
-5 °C
-2 °C

Robben esett, Hollandia az utolsó öt percben fordított

2014.06.29. 20:27
Mexikó majdnem a teljes második félidőn át vezetett a nyolcaddöntőben a hollandok ellen, aztán jött Sneijder bombagólja és Robben véleményes esése a 16-oson belül. Folytatódott a mexikói nyolcaddöntős átok, Hollandia 2-1-re nyert.

Mexikó a legutóbbi öt vb-n a nyolcaddöntőben esett ki, ezt a sorozatot akarta megtörni, Hollandia pedig három győzelemmel érkezett a tizenhatba, a csoportkörben tíz gólt vágtak, 5-1-re gázolták el a címvédő spanyolokat. A közép-amerikaiaknak sem sikerült rosszul a csoportkör, hét pontot szereztek, és csak egy gólt kaptak. 

A hollandoknal Verhaegh és Kuyt volt a védelem két oldalán, a középpályán Wijnaldum kezdett, Mexikónál Vasquez hiányzott eltiltás miatt, és Javier Havernandez most is kispados volt. 

A meccs elején a mexikói balhátvéd, Layun lőtte körbe a holland kaput, a 6. percben már a holland Cillessennek kellett kirohannia a kapujából, hogy kivágjon egy mexikói indítást. A közép-amerikaiak sokkal jobban kezdtek a hőségben, többet tartották a labdát is.  

Van Gaal holland szövetségi kapitánynak ráadásul már az elején változtatnia kellett, De Jong sérülés miatt kiesett, a vb-n korábban agyrázkódást szenvedő Martins Indi jött a helyére. Layun továbbra is az egyik legaktívabb mexikói volt, a 13. percben simán elment Verhaegh mellett, veszélyesen lőtt középre, a többiek viszont lemaradták a labdáról. A másik oldalon Robben próbálkozott megindulással, az első húsz percben ez volt az egyetlen említésre méltó holland megmozdulás.

A mexikóiak sokkal frissebben mozogtak a harminc fok fölötti hőmérsékletben, nem hiába tartott a körülményektől Van Gaal.  A 17. percben lemaradt egy ívelésről az egyik holland védő, a mexikóiak a tizenhatoson belül passzolgattak, végül Herrera küldte kapura a labdát. Sokat vártak a lövéssel, de így is tíz centivel a jobb kapufa mellett ment ki a labda. Két percre újabb zavar volt a holland tizenhatoson belül, De Vrij és Vlaar addig várt, amíg közöttük Herrera majdnem betört, végül szögletre tudtak menteni. Cillessennek volt dolga, Salcido harmincról bombázott kapura, a holland kapus szögletre ütötte a labdát. 

Mexikó az előző mérkőzésekhez hasonlóan szervezetten védekezett, így első igazi holland helyzetre a 26. percig kellett várni, Van Persie egy magas labdát vett le a tizenhatoson belül, kisodródott helyzetből lőtt, nem találta el a kapust. A hőség miatt háromperces ivószünetet kellett tartani az első félidőben, az ívászat után is a mexikóiak maradtak támadásban, a holland védelemnek a két szélen voltak bőven gondjai. Inkább Kuyt oldala volt a kritikus, rendre átjászották. Súlytalan volt a középpályájuk is, hasonló volt az ötlettelenség, mint a braziloknál a Chile elleni nyolcaddöntőben.  

A 41. percben már egészen közel voltak a gólhoz a mexikóiak, egy sarkalás után Guardado térdéről Dos Santos elé került a labda az ötös sarkánál, éles szögből lőtt is, Cillessen lábbal védett. Az ivószünet miatt négy perc hosszabbítás volt, és a mexikói védők addig szórakoztak hátul, amíg Marquez elnézett egy passzt, Van Persie lecsapott rá, Robben elé játszott, végül Moreno nagy nehezen mentett, belesérült a szerelésbe. Ziccer volt, de ezt is Mexikó hozta össze a hollandoknak.

2. félidő

A második félidőben két perc alatt megszerezte a vezető gólt Mexikó. Dos Santos egy felfejelt labdát levett három holland között, akik addig nézték, amíg erősen meg nem lőtte, jól helyezett lövés volt, Cillessen nem is ért oda. Mexikó 1-0-ra vezetett, nagyszerű találat volt.

A hollandoknak fel kellett pörögni, előbb Sneijder próbálkozott távoli szabadrúgással, de a sorfalat találta telibe, a másik oldalon viszont Peralta nagyjából ugyanolyan helyzetből lőhetett a holland kapura, mint a gólszerző, Cillessen ezt a csavarást most fogta. Az 56. percben egy holland szöglet után a vb-n korábban is fantasztikusan védő mexikói Ochoa ismét góltól mentette meg a csapatát, De Vrij közeli lövése a fejéről pattant a kapufára, szerencséje volt, de így is óriásit védett.

Mexikó elfelejtett futballozni, visszavett és visszaállt, érezhető volt, hogy ennyi világklasszis ellen, Robben, Sneijder, van Persie, Huntelaar nem lehet majd kihúzni a 90-nél is több percet.

Robben kikerült a jobb szélre, sokkal veszélyesebb lett a holland csapat, egy támadásnál betört a tizenhatoson belülre, majd középre játszott Sneijderhez, akinek a lövését blokkolták. Többet volt náluk a labda, ám elment a második félidő fele, és Mexikónál volt az előny. Fogyott is a türelmük, a 68. percben Robben reklamált hisztérikusan tizenegyest, Proenca nem ette meg. Sárgát érdemelt volna műesésért.

Megint Robben veszélyeztetett a 73. percben, besprintelt a jobb szélről, átugrott egy mexikói lábat, hat méterről szélről lőtt, Ochoában elakadt a labda. Most Robben sportszerű volt, mert ha esik, büntető, a cselénél a mexikói megrúgta, de ő tovább ment a ziccerért.

Egyre nagyobb volt a holland nyomás, közben Huntelaar váltotta a veszélytelen Van Persie-t. A hajrában Mexikó már csak ritkán jutott el a hollandok kapuja elé, a 79. percben addig pattogott a labda, amíg Salcido lövőhelyzetbe nem került, tizenhatról viszont csúnyán fölébombázta. 

A hollandok kétségbeesetten ívelgettek, ezeket a mexikói védők simán kivágták, egyedül Robben megmozdulásaiban volt veszély, de ettől eltekintve ugyanaz az ötlettelenség jellemezte a holland támadójátékot, mint az első félidőben. Viszont nyomtak, hajtottak keményen.

A 88. percben aztán egy pontrúgás után csak meglett az egyenlítés, a csereként bejött Huntelaar csúsztatta vissza a labdát egy szöglet után a tizenhatosnál álló Sneijdernek, aki kapásból bebombázta, nagy gól volt.

Az ivószünet miatt hat perc hosszabbítás jött, és a 93. percben eldőlt a meccs. Robben az alapvonalnál cselezgetett, Marquez odalépett, minimális kontaktus volt, a rutinos hátvéd rálépett a támadó lábára. A holland eldobta magát, Proenca befújta, sárgát is adott. A bayernes ravaszul csinálta, de így is befújható büntető volt, Marqueztől amatőr hiba, hogy odalépett, pláne Robbennek.

Huntelaar magabiztosan belőtte a jobb sarokba a büntetőt, Ochoa az ellenkező irányba ment. A hátralévő percekben hiába ment Mexikó, helyzetet már nem tudott kidolgozni.

Hollandia a végén fordított, és 2-1-gyel jutott a negyeddöntőbe, de amit a meccsen mutattak, az egyáltalán nem volt meggyőző. Mexikó sorozata folytatódott, sorozatban hatodjára jutottak be a nyolcaddöntőbe, és ott kiestek. A hollandok a Costa Rica-Görögország győztesével találkoznak, és most már nagy favoritok az egyik elődöntős helyre. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!