Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Németország kiütötte, megalázta, felfalta Portugáliát

2014.06.16. 20:18
A világbajnokságon a holland-spanyol utáni második nagy derbin Németország simán, 4-0-ra verte meg Portugáliát. Cristiano Ronaldo az első pár percet kivéve észrevehetetlen volt, majd Pepe piros lapja minden esélytől meg is fosztotta Portugáliát. Thomas Müller mesterhármast szerzett.

Németország folytatta sort, ahogy a 2006-os vb bronzmeccsén, a 2008-as Eb-negyeddöntőben majd a 2012-es Eb-n a csoportban, a negyedik nagy tornán is megverte a portugálokat.

A mérkőzés előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy az edzésen a térdén jeges tömlővel is járkáló Cristiano Ronaldo tudja-e vállalni a játékot. A portugál csatár bekerült a kezdőbe, és már az első percektől felvállalta a harcias játékot. A harmadik percben ő húzta meg a szélen, Almeida kapta középen a labdát, de a lövés helyett gyenge emelést választott, amit Neuer simán lehúzott.

Ronaldóban óriási volt a bizonyítási vágy, a hatodik percben lehetetlen helyzetből is, jó 30 méterről kapura lőtt. A következő támadásnál is ő gyorsított fel, ekkor már szinte kapuig sprintelt, de már kiszorítva nem volt veszélyes, Neuer védeni tudott.

Pár pillanattal később a portugál kapus, Rui Patricio majdnem összehozott egy gólt a németeknek, a kapu mellől, az alapvonalról gurított a mezőnybe, egyenesen Khedirához. A német azonnal az üres kapu felé küldte, lövése nem sokkal ment csak mellé.

A 11. percben azonban már nem menekült a portugál kapu, Götze tört be a 16-oson belülre, három védő sem tudta szerelni. Perreira oldotta meg a helyzetet, de a lerántásért máris megkapta a sárga lapot, és büntetővel jöhetett Németország. Thomas Müller vállalta el, és küldte határozottan a jobb alsó sarokba.

A gól megfogta a portugálokat, a németek vették át az irányítást, Khedira osztogatott, a jobb oldalt erőltette, de a másikon a cselgép Götze tudta áthúzni magát könnyebben, beindulásaira nehezen reagáltak. Ha voltak is portugál támadások, már a középpályán megszűrték őket, Lahm és Kroos  levette a pályáról a csatárokat, Almeidát, Ronaldót és Nanit.

Az utóbbi a 25. percben végre tisztára játszotta magát, jobb külsővel megküldött lövése veszélyesen csapódott lefelé, de végül elkerülte a kaput.

A német csapat motorja, Sebastian Schweinsteiger sérülése miatt nem játszhatott, de így is félelmetesen jól működöt a német középpálya, a 32. percben Kroos indította a jobb oldalon Özilt, majd a visszapassz után Götze lőtt kapura, egy portugál azonban még belekapott, így szöglet lett. Kroos végezte el, a becsavart labdát a tisztán lévő Hummels könnyedén fejelte a kapuba (2-0).

Néha-néha a portugálok is lendületet kaptak, a 35. percben Nani indult meg, de a tizenhatosnál a középen érkező Ronaldo mögé passzolt. A Ronaldo-centrikusság később sem fizetődött ki, egy elnézett les után Coentrao is csatárt kereste, ahelyett, hogy tíz méterről a kapura tette volna.

Hiába veszélyeztettek a portugálok, Pepe hülyesége miatt minden esélyüket elveszítették. A hátvéd a meglóduló Thomas Müller arcába csapott, majd az üldögélő csatárt is megbólintotta. A játékvezető fel is mutatta neki a piros lapot.

A félidő végén megint Müller lett főszereplő, Kroos csavarta be a 11-es pont körül vállalkozó csatárnak, aki levette két védő között, majd ráfordulás után kilőtte a kaput (3-0).

A németek a második félidő elején is domináltak, az 50. percben Özil lépett ki a leshatárról, egyedül vihette a kapura, de belelőtte a kapusba, a kipattantót pedig Müller fejelte ki.

A tízemberes Portugáliának csak a különbség csökkentése lehetett a feladta, de ebben magukat is akadályozták, Nani vitte el a labdát a tiszta lövőhelyzetben lévő Ronaldo elől. Lahmékon látszott, hogy belekényelmesedtek a háromgólos és emberelőnyös helyzetbe. Löw kapitány is pihentetni kezdte kulcsjátékosait, a 63. percben Özil helyére Schürrlét küldte fel.

Naniék néhány gyors megindulással próbálták is kihasználni az ellenfél visszafogott tempóját, de nem sikerült igazán veszélyes helyzetet kialakítaniuk. A németeknek viszont igen, de hiába vezethette rá Schürrle és Götze egyetlen védőre a labdát, utóbbi elszórakozta, beleléptek a lövésébe.

A 75. percben a portugálok tizenegyest reklamáltak, de Höwedes megmozdulását nem fújta be a bíró. A németek azért nem álltak le, ugyan sokat körülményeskedtek a kapu előtt, de 78. percben Müller így is begyötörte harmadik gólját a fekvő kapus mellett (4-0).

Ronaldo végigszenvedte elől a meccset, csak akkor tűnt esélye a góllövésre, ha jó helyről kaptak szabadot a portugálok. Itt sem ment neki igazán, az egyik lehetőségénél sikerült eltalálnia az egyetlen elé állított védőt. A 93. percben azért kaput talált, de Neuer kivédte a lövést, és kapott gól nélkül hozta le a meccset.

A G csoportban Ghána és az USA ellen javíthat majd Portugália.