Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Irán sorsolással jut a nyolcaddöntőbe?

2014.06.25. 16:25

Az F csoportból Argentínát már továbblőtte a legjobb tizenhatba Lionel Messi, a Barcelona-sztár Bosznia-Hercegovina és Irán ellen is győztes gólt szerzett, most Nigéria ellen zárják a csoportkört.

Az afrikaiak hiába szereztek eddig egyetlen gólt a vb-n, Iránnal bűnrossz 0-0-t játszottak, a bosnyákokat 1-0-ra győzték le, akár a csoport első helye is meglehet. Ehhez meg kellene verniük az argentin válogatottat. Irán ellen a dél-amerikaiak is siralmasan játszottak, nem tudták átjátszani az ellenfél védelmét, Agüero és Higuaín sem tudott mit kezdeni a helyzettel, végül Messi bombája mentette meg a csapatot az égéstől.

"Tudjuk, hogy eddig nem játszottunk valami jól, de ahogy haladunk előre a tornán, egyre jobbak leszünk" - mondta a klasszis eddigi teljesítményükről. 

Nigériának viszont elég a döntetlen is, ha nem akar a csoportelsőségre törni, amennyiben 0-0-ra végeznek, akkor tényleg egyetlen szerzett góllal mennek a nyolcaddöntőbe. 

Ilyen egyébként nagyon rég volt már, még Mexikóban, amikor a négy legjobb csoportharmadik is továbbjutott, a lengyelek egy rúgott góllal jutottak a tizenhat közé. Csoportelsőként ez csak az olaszoknak sikerült 1970-ben, két 0-0 és egy 1-0 után.  

A nigériai kapitány számára viszont nem meglepő, hogy ott vannak a második helyen, Stephen Keshi azt mondta, már a vb előtt is azzal számolt, hogy a csoportkör után is érdekeltek lesznek a világbajnokságon, megvannak hozzá a megfelelő játékosai. 

Az afrikaiaknál John Obi Mikelnek kell vigyáznia, egy sárgára van az eltiltástól, a másik oldalon várhatóan ismét 4-3-3-ban kezdenek majd az argentinok, az Iránok elleni kezdőt sem nagyon piszkálja meg Alejandro Sabell vezetőedző. 

Ha viszont Nigéria kikap, még akkor sincs baj, ha Irán nem nyer a bosnyákok ellen. A csoport másik meccsének az európai csapat számára már nincsen tétje, a Nigéria elleni botrányos vereséggel ők már az előző körben kiestek, állítólag vannak is gondok a motivációval. Irán akkor kerülhet helyzetbe, ha minél több góllal veri a bosnyákokat, Nigéria pedig több góllal kikap. 

A legfurcsább helyzet is előállhat, sorsolással dönthetik el, ki megy tovább. Ehhez az kell, hogy Argentína 1-0-ra verje Nigériát, Irán pedig ugyanennyire a bosnyákokat. Ebben az esetben az összes mutatójuk egyezne, és sorsolással döntenék a nyolcaddöntős helyről, ilyen még sosem volt a világbajnokságokon. 

Az irániaktól a vb után távozó Carlos Queiroz lehet, hogy támadásban változtat, miután az előző meccsükön csapata megmutatta, kontrákból veszélyes támadásokat tudnak vezetni, most lehet, hogy a 4-5-1-ről 4-4-2-re állnak át.