Aliz
6 °C
14 °C

Irán sorsolással jut a nyolcaddöntőbe?

2014.06.25. 16:25

Az F csoportból Argentínát már továbblőtte a legjobb tizenhatba Lionel Messi, a Barcelona-sztár Bosznia-Hercegovina és Irán ellen is győztes gólt szerzett, most Nigéria ellen zárják a csoportkört.

Az afrikaiak hiába szereztek eddig egyetlen gólt a vb-n, Iránnal bűnrossz 0-0-t játszottak, a bosnyákokat 1-0-ra győzték le, akár a csoport első helye is meglehet. Ehhez meg kellene verniük az argentin válogatottat. Irán ellen a dél-amerikaiak is siralmasan játszottak, nem tudták átjátszani az ellenfél védelmét, Agüero és Higuaín sem tudott mit kezdeni a helyzettel, végül Messi bombája mentette meg a csapatot az égéstől.

"Tudjuk, hogy eddig nem játszottunk valami jól, de ahogy haladunk előre a tornán, egyre jobbak leszünk" - mondta a klasszis eddigi teljesítményükről. 

Nigériának viszont elég a döntetlen is, ha nem akar a csoportelsőségre törni, amennyiben 0-0-ra végeznek, akkor tényleg egyetlen szerzett góllal mennek a nyolcaddöntőbe. 

Ilyen egyébként nagyon rég volt már, még Mexikóban, amikor a négy legjobb csoportharmadik is továbbjutott, a lengyelek egy rúgott góllal jutottak a tizenhat közé. Csoportelsőként ez csak az olaszoknak sikerült 1970-ben, két 0-0 és egy 1-0 után.  

A nigériai kapitány számára viszont nem meglepő, hogy ott vannak a második helyen, Stephen Keshi azt mondta, már a vb előtt is azzal számolt, hogy a csoportkör után is érdekeltek lesznek a világbajnokságon, megvannak hozzá a megfelelő játékosai. 

Az afrikaiaknál John Obi Mikelnek kell vigyáznia, egy sárgára van az eltiltástól, a másik oldalon várhatóan ismét 4-3-3-ban kezdenek majd az argentinok, az Iránok elleni kezdőt sem nagyon piszkálja meg Alejandro Sabell vezetőedző. 

Ha viszont Nigéria kikap, még akkor sincs baj, ha Irán nem nyer a bosnyákok ellen. A csoport másik meccsének az európai csapat számára már nincsen tétje, a Nigéria elleni botrányos vereséggel ők már az előző körben kiestek, állítólag vannak is gondok a motivációval. Irán akkor kerülhet helyzetbe, ha minél több góllal veri a bosnyákokat, Nigéria pedig több góllal kikap. 

A legfurcsább helyzet is előállhat, sorsolással dönthetik el, ki megy tovább. Ehhez az kell, hogy Argentína 1-0-ra verje Nigériát, Irán pedig ugyanennyire a bosnyákokat. Ebben az esetben az összes mutatójuk egyezne, és sorsolással döntenék a nyolcaddöntős helyről, ilyen még sosem volt a világbajnokságokon. 

Az irániaktól a vb után távozó Carlos Queiroz lehet, hogy támadásban változtat, miután az előző meccsükön csapata megmutatta, kontrákból veszélyes támadásokat tudnak vezetni, most lehet, hogy a 4-5-1-ről 4-4-2-re állnak át. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?