Piroska
3 °C
4 °C

Capello véget vethet a 20 éves gyötrődésnek

2014.06.17. 17:43
Capello csak orosz bajnokságból válogatott, a koreai kapitány légiósokra épít. Ez a meccs dönthet, hogy a belgák mellett ki jut tovább a H csoportból.

A kizárólag hazai bajnokságban futballozókból összeállított orosz válogatott azután mutatkozik be a világbajnokságon, hogy a brazilok már lenyomták a második mérkőzésüket a tornán. 

A Dél-Korea elleni lesz az első találkozójuk a világbajnokságon tizenkét év szünet után, legutóbb 2002-ben voltak ott a vb-n, akkor Japántól és a belgáktól is kikaptak, bent is ragadtak a csoportban. Ugyanez történt velük 1994-ben is, hiába rúgott Igor Szalenko hat gólt a csoportkörben, ebből ötöt egyetlen mérkőzésen, Kamerun ellen. Egyedül a 2012-es Európa-bajnokságon sikerült áttörést elérni, ott a csoportból továbbjutva a negyeddöntőt is nyerték a hollandok ellen, az elődöntőben a később győztes spanyoloktól kaptak ki. 

Most sokan meglepetést várnak tőlük, a csapat egyik fiatal sztárja, Alekszandr Kokorin beszélt arról a napokban, hogy óriási nyomást érez magán, mert sokat várnak a csapattól, és személy szerint tőle is. A Dinamo Moszkvában Dzsudzsák Balázs csapattársaként futballozó Kokorinnak tíz gólja volt idén klubjával a bajnokságban, mellette Alan Dzagojev futhat végre be. Fabio Capello orosz szövetségi kapitány a torna előtt azt mondta, erős bajnokságnak tartja az oroszt, viszont örülne neki, ha néhány kulcsjátékosa külföldön futballozna. 

A másik oldalon már tizenhét légiós van Hong Mjung Bo keretében, több olyan futballistával, akik a 2012-es londoni olimpián bronzérmet szereztek. A koreaiaknak zsinórban ez lesz a nyolcadik vb-részvételük, a 2002-es tornán elért negyedik helyük volt eddig a legjobb eredmény a világbajnokságokon, legutóbb is továbbjutottak a csoportjukból, a nyolcaddöntőben Uruguaytól kaptak ki. 

Ez a dél-koreai csapat erejében már nem nagyon hasonlítható a 2002-es válogatotthoz, ráadásul a torna előtt becsúsztak érthetetlen eredmények, Tunéziától 1-0-ra kaptak ki, Ghána pedig 4-0-ra verte el őket. 

Azt szinte mindenki biztosra veszi, hogy a titkos esélyesnek tartott belgák simán továbblépnek a H csoportból, hogy ki megy velük, arról a kedd éjszakai mérkőzés dönthet, feltéve, hogy Algéria nem borít mindent. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!