Jenő
-3 °C
6 °C

Ronaldo továbblőhette volna Portugáliát

2014.06.26. 20:14 Módosítva: 2014-06-26 20:54:09
A világbajnokság halálcsoportját nem élte túl a Cristiano Ronaldóval nagy tettekre is képesnek tűnő Portugália és Afrika egyik legstabilabb csapata, Ghána sem. A harmadik fordulóban egymással meccseltek, aki nyert volna, annak lett volna lehetősége a továbbjutásra. Portugália, ha szenvedve is, de nyert, ám a 2-1 kevés volt a nyolcaddöntőhöz.

Az világos volt a G csoport utolsó fordulója előtt, hogy Portugáliának és Ghánának is győznie kellene ahhoz, hogy a másik meccs eredményétől függően, de kiharcolhassák a továbbjutást.

Visszatért a Németország ellen meccsen kiállított Pepé, és a csatár poszton Éderrel kezdett Portugália, amely nagyon gyorsan megszerezhette volna a vezetést. Az első komolyabb helyzet Ronaldo jobb szélről beadott labdája után alakult ki, lehet, hogy beadásnak szánta, de a felső kapufán csúszott tovább. Nem sokkal később szintén Ronaldo következett, 20 méterről lőtt szabadrúgást, de az erős lövést a kapus kiöklözte.

Aztán ismét Ronaldo következett, Joao Pereira adott be jobbról, az aranylabdás hét méterről fejelt tisztán, a kapus gyors reflexmozdulattal tolta fölé. Az ellentámadásból Asamoah Gyan kapott le egy egész pályás ívelést, a 16-oson belülre futott és a kapus lába között lőtte volna el a labdát, de Beto összezáró lábairól mellé pattant.

A ghánaiak közül Asamoah Gyan volt a legaktívabb, a legközelebb egy szabadrúgásnál járt a gólhoz, de fejesét Beto könnyen szedte le.

Aztán a 31. percben egy baloldali beadásból vezetést szerzett Portugália. Miguel Veloso beadásához Boye szerencsétlenül ért bele, előre kívánta vágni, de lábáról mögé, a hosszú felsőbe csúszott a labda.

A meccs embere: Asamoah Gyan

A 32. percben Ronaldo lőtt 16-ról, de a kapus ezt is kiöklözte. Akkor még nem tűnt úgy, hogy Ronaldónak ezen a meccsen semmi nem jön össze, nem is spoilereznénk, de kikivánkozik, hogy a meccs is rajta ment aztán el, ennyi helyzetet fordulókon át nem szokott kihagyni, mint amennyit a második félidőben.

2. félidő

A portugálok kezdték ezt a játékrészt is jobban, egy gyors kontra után Ronaldóhoz passzoltak, ő lepasszolta Pereirának, aki visszatette az érkező Naninak. A MU-s középpályásának lövésébe beleért egy ghánai, ezzel elmúlt a helyzet.

Gyan az 51. percben befelé cselezett majd 18 méterről lőtt laposan mellé. 

Az 57. percben viszont a ghánai nyomás góllá érett. Asamoah kapott a bal szélen passzt, egyből beadta, csodálatos technikával, bal külővel, a hosszún Asamoah Gyan érkezett és a kapus lába között befejelte a ghánaiak egyenlítő gólját.

Miután a másik meccsen a németek vezetést szereztek, mind a két csapatnak lehetősége nyílt, hogy egy nagy arányú győzelemmel megszerezze a továbbjutást. A hatvanadik percben meg is lehetett volna a ghánaiak fordítása, a bal szélről érkezett Asamoah Gyan beadása, Waris teljesen egyedül maradt a hosszún, de féltérdre ereszkedbe mellé bólintott. Hatalmas helyzet volt.

A portugálok is próbálkoztak, egy magasan érkező labdára ugrott fel a ghánai kapus Dauda, Jonathan és Ronaldo, a kapus a földre esett, a bíró váratlanul kifelé ítélt, pedig a második hullámban érkező portugálok előtt nagy helyzet adódott.

A 70. perctől Ronaldo pillanatai következtek, előbb Boye lökte fel a 16-oson belül, a portugál a térdét fájlalta, de csak szöglet következett. A 81. percben a ghánaiak bénázása meghozta Ronaldo gólját: Mensah fejese magasan érkezett a kapu elé, ahol a kapus saját védőitől zavartatva, csak belepaskolt egyet a labdába, éppen Ronaldo elé, aki kilőtte a bal alsót.

Statisztika (Por-Gha)

  • Labdabirtoklás: 54-46
  • Szabálytalanság: 21-16
  • Sárgalap: 1-3
  • Kapuralövés: 19-18
  • Szöglet: 7-3
  • Les: 0-4
  • Passzok: 564-419

Ezzel nem volt vége, Ronaldo előbb tíz méterről lőtt mellé, majd egy visszatett labdát rúgott a kapusba, aztán a végén sem tudta elrúgni a kapus mellett, holott az ilyen helyzetekből 10-ből kilencszer gólt szerez. A végén még idegesen Gyan és Mutinho balhéztak kicsit, de gól már nem született, így Portugália győzelmével csak pontszámban tudta beérni az Egyesült Államokat, de maradt a 3. és Ghánával együtt kiesett a világbajnokságról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?