Huba
17 °C
33 °C

Ronaldo továbblőhette volna Portugáliát

2014.06.26. 20:14 Módosítva: 2014-06-26 20:54:09
A világbajnokság halálcsoportját nem élte túl a Cristiano Ronaldóval nagy tettekre is képesnek tűnő Portugália és Afrika egyik legstabilabb csapata, Ghána sem. A harmadik fordulóban egymással meccseltek, aki nyert volna, annak lett volna lehetősége a továbbjutásra. Portugália, ha szenvedve is, de nyert, ám a 2-1 kevés volt a nyolcaddöntőhöz.

Az világos volt a G csoport utolsó fordulója előtt, hogy Portugáliának és Ghánának is győznie kellene ahhoz, hogy a másik meccs eredményétől függően, de kiharcolhassák a továbbjutást.

Visszatért a Németország ellen meccsen kiállított Pepé, és a csatár poszton Éderrel kezdett Portugália, amely nagyon gyorsan megszerezhette volna a vezetést. Az első komolyabb helyzet Ronaldo jobb szélről beadott labdája után alakult ki, lehet, hogy beadásnak szánta, de a felső kapufán csúszott tovább. Nem sokkal később szintén Ronaldo következett, 20 méterről lőtt szabadrúgást, de az erős lövést a kapus kiöklözte.

Aztán ismét Ronaldo következett, Joao Pereira adott be jobbról, az aranylabdás hét méterről fejelt tisztán, a kapus gyors reflexmozdulattal tolta fölé. Az ellentámadásból Asamoah Gyan kapott le egy egész pályás ívelést, a 16-oson belülre futott és a kapus lába között lőtte volna el a labdát, de Beto összezáró lábairól mellé pattant.

A ghánaiak közül Asamoah Gyan volt a legaktívabb, a legközelebb egy szabadrúgásnál járt a gólhoz, de fejesét Beto könnyen szedte le.

Aztán a 31. percben egy baloldali beadásból vezetést szerzett Portugália. Miguel Veloso beadásához Boye szerencsétlenül ért bele, előre kívánta vágni, de lábáról mögé, a hosszú felsőbe csúszott a labda.

A meccs embere: Asamoah Gyan

A 32. percben Ronaldo lőtt 16-ról, de a kapus ezt is kiöklözte. Akkor még nem tűnt úgy, hogy Ronaldónak ezen a meccsen semmi nem jön össze, nem is spoilereznénk, de kikivánkozik, hogy a meccs is rajta ment aztán el, ennyi helyzetet fordulókon át nem szokott kihagyni, mint amennyit a második félidőben.

2. félidő

A portugálok kezdték ezt a játékrészt is jobban, egy gyors kontra után Ronaldóhoz passzoltak, ő lepasszolta Pereirának, aki visszatette az érkező Naninak. A MU-s középpályásának lövésébe beleért egy ghánai, ezzel elmúlt a helyzet.

Gyan az 51. percben befelé cselezett majd 18 méterről lőtt laposan mellé. 

Az 57. percben viszont a ghánai nyomás góllá érett. Asamoah kapott a bal szélen passzt, egyből beadta, csodálatos technikával, bal külővel, a hosszún Asamoah Gyan érkezett és a kapus lába között befejelte a ghánaiak egyenlítő gólját.

Miután a másik meccsen a németek vezetést szereztek, mind a két csapatnak lehetősége nyílt, hogy egy nagy arányú győzelemmel megszerezze a továbbjutást. A hatvanadik percben meg is lehetett volna a ghánaiak fordítása, a bal szélről érkezett Asamoah Gyan beadása, Waris teljesen egyedül maradt a hosszún, de féltérdre ereszkedbe mellé bólintott. Hatalmas helyzet volt.

A portugálok is próbálkoztak, egy magasan érkező labdára ugrott fel a ghánai kapus Dauda, Jonathan és Ronaldo, a kapus a földre esett, a bíró váratlanul kifelé ítélt, pedig a második hullámban érkező portugálok előtt nagy helyzet adódott.

A 70. perctől Ronaldo pillanatai következtek, előbb Boye lökte fel a 16-oson belül, a portugál a térdét fájlalta, de csak szöglet következett. A 81. percben a ghánaiak bénázása meghozta Ronaldo gólját: Mensah fejese magasan érkezett a kapu elé, ahol a kapus saját védőitől zavartatva, csak belepaskolt egyet a labdába, éppen Ronaldo elé, aki kilőtte a bal alsót.

Statisztika (Por-Gha)

  • Labdabirtoklás: 54-46
  • Szabálytalanság: 21-16
  • Sárgalap: 1-3
  • Kapuralövés: 19-18
  • Szöglet: 7-3
  • Les: 0-4
  • Passzok: 564-419

Ezzel nem volt vége, Ronaldo előbb tíz méterről lőtt mellé, majd egy visszatett labdát rúgott a kapusba, aztán a végén sem tudta elrúgni a kapus mellett, holott az ilyen helyzetekből 10-ből kilencszer gólt szerez. A végén még idegesen Gyan és Mutinho balhéztak kicsit, de gól már nem született, így Portugália győzelmével csak pontszámban tudta beérni az Egyesült Államokat, de maradt a 3. és Ghánával együtt kiesett a világbajnokságról.