Ez a percről percre hírfolyam az Index vébémaratonjának legfontosabb eleme, alfája és ómegája, a zenit és a nadír. Ide minden bekerül, ami fontos, ami kevésbé fontos, vagy ami egyáltalán nem az, de vicces vagy érdekes.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A zászlókkal, a játékosokat helyettesítő statisztákkal a himnuszhoz, csak hogy minden rendben legyen.

  • Brazíliában paradinhának hívják azt a 11-est, ahogy Neymar is el szokta végezni, mikor a lövő játékos a lehető legtovább kivár. A Chile elleni büntetőpárbajban bejött neki, akkor belőtte:

    Neymar Practices Stutter Penalty In Brazil Training
  • Nincs mit hozzátenni, padlizsán-paprika-paprika a csomagolt uborka-gomba-retek ellen.

    BrtT2QVCEAAlprT
  • Visszatette a védelem szélére Philipp Lahmot Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya, csatárnak pedig Miroslav Klosét nevezte, aki fizikumával felveheti a harcot a francia csapat hátvédjeivel. Nem maradt ki azonban Thomas Müller sem náluk.

    A franciáknál összerakták a védelemben Mamadou Sakhót, Olivier Giroud pedig kikerült a csapatból Antoine Griezmann kárára, aki újra kezdő a bal szélen. Íme a kezdők.

    Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Kroos, Özil - Klose.

    Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Cabaye, Matuidi - Valbuena, Pogba, Griezmann - Benzema.

  • Mostantól hivatalos: a magyar csatár a következő szezont nem a Schalkénál, hanem a Hoffenheimben kezdi. Hatmillió eurót fizetett új klubja érte, ami azt is jelenti, hogy a Schalke kétmilliós euró mínusszal igazolta át őt.

    A Schalke menedzsere Horst Heldt méltatta őt, mondván: nagyon fontos meccsei voltak a klubban. De megérte, ha több lehetőségre vágyik.

    A Hoffenheim elöljárói boldogok, épp egy ilyen centert szerettek volna. Szalai a Hoffenheimnek még a Mainz színeiben mesterhármast lőtt. Azzal lett 3-0.

  • Ne gondoljunk abba bele, hogy mit kapna a magyar sajtóban bárki, aki a válogatott egyik fontos meccse előtt, már azon morfondírozna, ki lehetne a következő magyar kapitány, ha a meccs rosszul sikerül.

    Nem valószínű, hogy Joachim Löwnek jólesik a Bild cikke - bár nyilván nem olvassa, hiszen pár órája lehet ébren -, amelyik azzal foglalkozik, ha kiesnek a franciák ellen, akkor ki válthatja őt.

    Pár nevet azért előszednek, Jupp Heynckesét, Jürgen Kloppét vagy épp a Mainzot irányító Thomas Tuchelét, de még Löw kap egy esélyt a franciák ellen.

    A németek 1998-ban nem tudták utoljára megnyerni a negyeddöntőt, akkor a horvátok verték 3-0-ra őket.

  • A németek többségének fontosabb a továbbjutás, mint a szép futball - ez derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet a franciák elleni negyeddöntő előtt készítettek. A válaszadók 52 százaléka azt mondta az Algéria elleni, hosszabbítás után kiharcolt nyolcaddöntős továbbjutás után: a lényeg, hogy győzött a csapat. Huszonhét százalék a látványosabb játék mellett tette le a voksát, míg a többiek azt válaszolták, számukra mindegy, mi és hogyan történik.

    A franciák elleni péntek esti negyeddöntőben az 1039 megkérdezett 73 százaléka vár újabb továbbjutást. A csapatkapitány Philipp Lahm helyzetével kapcsolatban is megkérdezték az embereket: 41 százalékuk szeretné, ha a játékos ismét megszokott posztján, szélső védőként tűnne fel, védekező középpályás szerepvállalását csupán 17 százalék támogatja.

  • A Kicker munkatársa találkozott Rióban a brazil világbajnok Ronaldóval. A lapnak a csatár elmondta, nem lesz keserűség benne, ha Miroslav Klose megdönti a rekordját, és megszerzi a 16. vb-gólját.

    "Már akkor írtam és gratuláltam neki a Twitteren, amikor Ghánának belőtte a tizenötödiket, ezzel utolért. Ő egy nagyon jó csatár, ezt már számtalanszor bebizonyította. Én sajnos már nem tudok gólokat lőni, míg a futball folyamatos fejlődésben van."

  • Aki szeretné maga előtt látni egy nagyszerű infografikán, hogy mit tettek eddig a világbajnoki negyeddöntősök, megteheti, ha ide kattint.

    A nem spanyol szakosoknak kis magyarázat. A Marca a következőket vizsgálta, ezek vannak legfeleül az oszlopban: rúgott gólok, kapott gólok, elkövetett szabálytalanságok, ellenük elkövetett szabálytalanságok, sikeres passzok, szögletek, sárga lap és levégül piros lap.

     
    Kolumbia rúgta a legkevesebb szögletet, míg a legtöbbet Argentína. Brazília kapta a legtöbb sárgát, ami csak azt jelzi, nem stimmel annál a csapatnál valami.
     
    2560-nal a németek passzolták a legtöbbet. Kolumbia ebben a rangsorban az utolsó, 1224-gyel.
  • Kolumbia argentin kapitánya, José Pekerman még nem veszített meccset a világbajnokságon. Nyolc éve, amikor az argentin kispadon ült, a döntetlen utáni tizenegyesekkel estek ki a házigazda németekkel szemben.

    Kolumbiáról így vallott a mester.

    „Ez az ország sok éven át keveset mutatott, de most egy igen kiegyensúlyozott csapata van. A múltat kár lenne megtagadni, de azt is el kell ismerni, hogy a futball négy alapelemében nagyon sokat dolgoztak az elmúlt időszakban. Fizikailag, technikailag, taktikailag és mentálisan is jelentős a fejlődés. Minden téren evolúciót látunk.”

    A Monaco csatára, Falcao pedig kint sincs a vb-n, a sevillai Bacca pedig egy percet sem kapott eddig. 

  • Kis Károly a Paks volt trénere nyilatkozott a Heol.hu-nak:

    Ha már a szakvezetőknél tartunk: a sokat kritizált magyar edzői karból tudnék legalább 10–15 kollégát mondani, akik Angliával jobban szerepeltek volna, mint most Roy Hodgsonnal.

    Kis a Pakssal a skót Hibernians ellen 4-0-s vereséggel esett ki évekkel ezelőtt az Európa Liga második fordulójában.

  • Per Mertesacker megmagyarázta, miért nyilatkozott úgy a ZDF-nek Algéria legyőzése után (2-1, hosszabbítás után), ahogy tette.

    Mondandójának lényege az volt, hogy neki tökmindegy, hogyan jutnak tovább, és látványosan nem értette a riporteri kérdéseket, amik azt firtatták, hogy ennél több kell majd a franciák ellen.

    „Minden sportoló került már ilyen helyzetbe, amikor túlságosan az érzelmei vezérelték. Erre a reakcióra abszolút nem lehet felkészülni, csak úgy kibuktak a válaszaim. Azt mondtam, amit gondoltam. Már rég lezártam ezt az ügyet” - mondta a Mittelbayrischen Zeitungnak.

    Mertesacker mondatait egyébként félmillióan nézték meg a megosztókon.

  • A slate.com két bloggere hosszú elemzést írt a játékosok karösszefonásáról, amiket a mérkőzések elején, a kezdőcsapatok bemutatásakor láthatunk. Joannisz Maniatisz mozdulatát például egy hip-hop táncoshoz hasonlították, míg a Real Madrid horvát játékosának, Luka Modricnak a mozdulatát egy rémült nyúllal állították párhuzamba.

    A cikkből megtudhatjuk, hogy a leggyorsabban az algériai kapus Rais Mbolhi, míg leglassabban Aurélien Chedjou kapja fel karjait a teste mellől. A kúlságban a kameruni Benoit Assou-Ekotto lett a győztes, akinek a mozdulata kecses, vicces, nyugodt és egyben kedvesen invitál a mérkőzés megnézésére.

  • Brit sajtóértesülések szerint akár már ezen a héten az FC Barcelonába igazolhat Luis Suárez, a Liverpool uruguayi válogatott labdarúgója. A Skysports honlapja szerint az eltiltott támadónak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) engedélyezte, hogy részt vegyen a klubváltáshoz szükséges orvosi vizsgálatokon.

    A Barcelona sportigazgatója, Andoni Zubizarreta szerint az előző idényben 31 találatával angol gólkirály Suárez bocsánatot kért sportszerűtlen tettéért, és jó úton halad a talpra állás felé.

    Korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy a katalán együttes 60 millió fontot (22,8 milliárd forint) fizetne a több hasonló ballépést elkövető csatárért, a Liverpool viszont 80 millió alatt nem akar megválni Suáreztől.

    A FIFA kilenc mérkőzésre és a futballal kapcsolatos tevékenységektől négy hónapra tiltotta el a 27 éves támadót, aki az olaszok ellen 1-0-ra megnyert csoportmeccsen harapta meg Giorgio Chiellini vállát a brazíliai világbajnokságon.

  • Csütörtök este verekedés tört ki egy étteremben, ahol egy kolumbiai csoport csapott össze helyiekkel. Az ügy igazi pikantériáját az adja, hogy a kolumbiai társaság tagja volt a kolumbiai elnök fia is, Martin Santos, híres színészekkel és egy közismert újságíró fiával együtt keveredett bajba. Pontosan nem tudni, hogy mi történt, de egy hangos szóváltás után tányérokat dobáltak a kolumbiaiak. Az eset vége az lett, hogy a társaságot kitessékelték az étteremből. Remélhetőleg a két csapat világbajnoki negyeddöntője nem hasonló rendbontásokról marad emlékezetes.

    Kolumbia vs Brazília az étteremben
  • Az argentin futballistát az eddigi mind a négy meccsen a találkozók legjobbjának választották. Háromszor érdemelte ez ki a kolumbiai James Rodríguez. Kilenc futballista van, aki kétszer lett eddig a legjobb: Iszlam Szlimani (algériai), Neymar (brazil), Keylor Navas (Costa Rica-i), Karim Benzema (francia), Thomas Müller (német), Guillermo Ochoa (mexikói), Arjen Robben (holland), Xherdan Shaqiri (svájci) és Tim Howard (amerikai).

  • Százezer argentin futballszurkoló érkezésére számít a brazil rendőrség a szombati Argentína-Belgium világbajnoki negyeddöntő előtt. A meccsnek otthont adó Brazíliavárosban csütörtöktől megerősítették a rendőri készültséget, különös tekintettel a repülőtér biztosítására, ezzel próbálják megakadályozni, hogy huligánok lépjenek be az országba.

    Az argentin hatóságok a torna kezdete előtt egy több mint kétezer nevet tartalmazó listát küldtek Brazíliába, ezen agresszív szurkolók szerepeltek. A június 12-i nyitómérkőzés óta 39 argentin drukkernek tiltották meg a belépést, míg két huligánt kitoloncoltak. A Svájc elleni győztes nyolcaddöntő után már akadtak problémák az argentin szurkolókkal: Sao Paulóban a közel háromezres, fékevesztetten ünneplő tömeget könnygáz bevetésével tudták csak feloszlatni.

  • Az volt a két csapat legutóbbi meccse, nem volt tétje. A 160 centis Valbuena fejesgóljával a franciák vezettek az első félidő végén, aztán Müller és Khedira góljával fordítottak a németek.

    A győzelem azért volt történelmi, mert 1935 után sikerült idegenben nyerniük.

    Akit érdekel, hogy látta a német sajtó és hogyan osztályozott ezen a meccsen, itt megnézheti.

    Akit jobban érdekel az 1986-os meccsről a beszámoló, az pedig ide kattintson.

  • A kolumbiai futballista a vb eddigi négy meccsén öt gólt lőtt és 2 gólpasszt osztott ki, ezzel hét pontja van. Csak eggyel marad el mögötte a német Thomas Müller (4+2), és kettővel az argentin Lionel Messi (4+1). A kanadai lista további állása:

    Karim Benzema (francia) 3+2

    Juan Guillermo Cuadrado (kolumbiai) 1+4

    Neymar (brazil) 4+0

    Arjen Robben (holland) 3+1

  • Egy hétéves brazil kisfiú több francia futballsztár után kapta a nevét, aminek a kiejtése még neki is gondot okoz: Zinedine Yazid Zidane Thierry Henry Barthez Eric Felipe Silva Santos.

    A kis Zidane, ahogy egyszerűen hívják, az első három nevét probléma nélkül ki tudja ejteni, de a többivel akad még gondja. Bár a 2006-os világbajnokságon Franciaország kiejtette Brazíliát, a kisfiú édesapja tiszteletből három francia sztár nevét adta fiának, Zidane, Henry és Barthez után. Az Eric név a Manchester United egykori sztárjára, Cantonára utal, a Felipe pedig a jelenlegi brazil kapitány, Scolari után kapta a fiú.

    A Silva és a Santos nem meglepő módon pedig a családneve. A család Maceioban lakik, Alagoas államban, ahol az apuka egyszerre drukkol a francia és a brazil válogatottnak. Ám amikor a kis Zidane-tól megkérdezték, hogy tetszik-e a neve, ezt válaszolta: „Nem, jobban szeretném ha Luis Gustavo, a brazil középpályás után kaptam volna a nevemet."

  • A Real Madrid legendás futballistája, Puskás Ferenc egykori csapattársa ma ünnepli a születésnapját.

  • A várakozásoknak megfelelően a Deportivo La Coruna és a Porto korábbi kapusát, Nunót nevezték ki a Valencia labdarúgócsapatának vezetőedzőjévé. A 40 éves portugál szakember a szerdán menesztett Juan Antonio Pizzit követi a kispadon.

    A spanyol klub közölte: egy évre szóló szerződést kötött a trénerrel, de a megállapodás egy évvel meghosszabbítható. Nuno - teljes nevén Nuno Espirito Santo - 2010-ben vonult vissza, majd trénerként az előző szezonban a fináléba vezette a Rio Ave gárdáját a portugál kupában és a ligakupában is.

    Az argentin születésű Pizzit tavaly decemberben nevezték ki, irányításával az Európa Ligában elődöntőbe jutott a csapat, amely ott a későbbi győztes, szintén spanyol Sevilla ellen esett ki. A bajnokságban ugyanakkor csak nyolcadikként zárt a gárda, így lemaradt az európai kupaszereplésről.

  • A Chelsea-nek eladott Diego Costát Mario Madzukic pótolhatja az Atletico Madrid, számol be a Vecernji horvát lap.

    Úgy tudják, 18 millió eurót kellene a Bayern Münchennek fizetni, ahonnan a horvát center azért menne el, mert a lengyel Lewandowski érkezik. Costáért 39 milliót kapnak az angoloktól.

  • A Bild arról ír, hogy a védelem jobb oldalán Kevin Grosskreutz fog játszani, Joachim Löw először próbálja ki.

    A lap azért következtet erre, mert az utolsó gyakorláson ő volt a jobbhátvéd. Ő egyébként jobbszélső, de már Klopp is visszarakta néhányszor, mert példátlan sérüléshullám sújtotta a szezon közben a Dortmundot.

    Középen Hummels és Mertesacker kapott lehetőséget az utolsó edzésen, míg a balhátvéd Höwedes volt.

  • Karim Benzema remekül idézhető mondattal rukkolt elő, be is járta a világsajtót.

    "Még sohasem éreztem ilyen jól magam a válogatottban. Tudom, hogy a németek ellen én jelenthetem a különbséget. És ez jó."

  • Ezt állítja címlapján a Marca, és azt, hogy Florentino Perez, a Real Madrid elnöke 60 millióról indította a licitet Rodriguezért.

    A kolumbiai 10-es négy vb-meccsen öt gólt lőtt, ha sorrendben az ötödiken is betalál, rekordot állít fel, mert az még Ronaldónak vagy Romariónak sem sikerült.

  • A világbajnokságon eddig 154 gól esett, amelyből a legtöbbet a Bundesligában futballozó játékos ért el. A német bajnokság 30 góllal vezet és eggyel előzi a Premier League-t, a harmadik helyen a spanyol bajnokság áll, jelenleg 24 találattal. A listán összesen 23 bajnokság szerepel, közte egy másodosztály, az angol Championship is.

  • A brazil kapitány Luiz Felipe Scolari arról beszélt ezúttal is, hogy nagy a nyomás a csapaton, de erre számítottak.

    "Nem lesz háború Kolumbia ellen, mert nekünk Chile, Uruguay és Argentína az ősi riválisunk, ellenük mindig más játszani. James Rodriguez nagyon jó formában van, ő egy szimbóluma ennek a csapatnak, csak közösen tudjuk kikapcsolni a játékból, egyénileg nem fog sikerülni. Kolumbia jobb Chilénél, tőlünk több kell, mint a múlt szombaton, ha versenyben akarunk maradni."

  • Manuel Neuer az Algéria ellen 2-1-re megnyert nyolcaddöntőn nemcsak kapus volt, hanem söprögető is a német válogatottban.

    "Láttam én is a 82-es jelenetet, amikor Schumacher letarolta Battistont a vb-elődöntőben. Nem szeretnék ilyen helyzetet soha átélni. Ha viszont a csapatnak szüksége lesz rám, akkor ki kell mozdulnom a kapuból, és meg is fogom tenni. Tudom, hogy a piros lapot kockáztatom, ahogy megtettem ugyanezt hétfőn is, de ezt kívánta a közös érdekünk. Elsősorban azonban most arra kell koncentrálnom, hogy azt a hét vagy nyolc lövést, ami jöhet a kapumra, magabiztosan megfogjam" - mondta a Kickernek.