Ez a percről percre hírfolyam az Index vébémaratonjának legfontosabb eleme, alfája és ómegája, a zenit és a nadír. Ide minden bekerül, ami fontos, ami kevésbé fontos, vagy ami egyáltalán nem az, de vicces vagy érdekes.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A világbajnokságok történetének ötödik leggyorsabb gólját szerezte kedd hajnalban Clint Dempsey, az amerikai labdarúgó-válogatott játékosa, aki a FIFA bejelentése szerint hivatalosan 30 másodperc elteltével talált a kapuba a ghánaiak ellen 2-1-re megnyert csoportmérkőzésen.

    A vb-k történetének leggyorsabb góljai:

    1. Hakan Sükür (török) - a Koreai Köztársaság ellen (2002) 11 másodperc

    2. Vaclav Masek (csehszlovák) - Mexikó ellen (1962) 16 másodperc

    3. Ernst Lehner (német) - Ausztria ellen (1934) 25 másodperc

    4. Bryan Robson (angol) - Franciaország ellen (1982) 27 másodperc

    5. Clint Dempsey (amerikai) - Ghána ellen (2014) 30 másodperc

    6. Emile Veinante (francia) - Belgium ellen (1938) 35 másodperc

    Arne Nyberg (svéd) - Magyarország ellen (1938) 35 másodperc

    8. Bernard Lacombe (francia) - Olaszország ellen (1978) 37 másodperc

    9. ALBERT FLÓRIÁN - Bulgária ellen (1962) 50 másodperc

    10. Adalbert Desu (román) - Peru ellen (1930) 50 másodperc

  • A két német játékost a 4-0-s győzelem után helikopterrel szállítottak Eunopolisba. Hummelsnak a combhajlítóját vizsgálták meg MRI-vel, Boatengnek pedig a csuklóját röntgenezték meg.

  • A sokat kritizált angol csatár még sosem lőtt gólt a világbajnokságon, ezért hétfőn külön is gyakorolta a kapuralövéseket. A brit sajtó szerint ezzel csak Hodgsonnak akart bizonyítani, de Rooney kijelentette, hogy már a vb elején megmondta, mindent megtesz a sikerért, és ennek ez az edzés is része volt.

  • Kedden Algéria is bemutatkozik a futball-világbajnokságon, a csapattal együtt Nabil Nentaleb, aki 19 évesen és 205 naposan minden idők legfiatalabb algériai vb-futballistája.

  • Felgyógyult sérüléséből, bevethető a világbajnokságon Gianluigi Buffon és Mattia De Sciglio.A kapus Buffon boka- és térd-, míg a hátvéd De Sciglio lábsérülés miatt hagyta ki az angolok ellen szombaton 2-1-re megnyert mérkőzést.

    A meccs után Daniele De Rossi és Andrea Barzagli szintén sérülésre panaszkodott, de kedden már mindketten tréningezhettek. Az olaszok pénteken a szintén győzelemmel nyitó Costa Ricával találkoznak.

  • Kényszerpihenő vár Jozy Altidore-ra, akit a Ghána ellen 2-1-re megnyert mérkőzés 23. percében kellett lecserélni. Az amerikaiak csatára a combját fájlalja, és kérdéses, hogy pályára léphet-e vasárnap, amikor a portugálokkal találkoznak.

    Van még egy sérült az amerikai keretben: a hátvéd Matt Beslert a szünetben cserélték le, mert térdfájdalmakra panaszkodott.(MTI)

  • A dél-amerikai válogatott meglepetésre 3-1-es vereséggel kezdett Costa Rica ellen, most végre kiderült, mi volt a háttérben. 

    A brazil hatóságok 40 kilónyi karamellakrémet koboztak el a válogatottól, amikor megérkeztek a helyszínre. Az Uruguayban népszerű édesség tejet tartalmaz, és a stábnak nem voltak meg a szükséges dokumentumai, hogy ekkora mennyiségű ételt hozzanak be az országba. 

  • Az előrejelzések szerint a hatkor kezdődő Belgium-Algérián száraz és napos idő várható, 24 fok lesz Belo Horizontéban, és még ennél is öt fokkal melegebb Fortalézában, ahol a brazilok gyürkőznek neki Mexikónak, 21 órától.

    Az Oroszország-Dél-Koreán már nem kizárt az eső, de ott sem lesz 27 foknál hűvösebb.

  • Mexikói szurkolók így szívattak meg egy az argentin szurkolólányokat. 

     
  • Újraszámolta a FIFA Arjen Robben gól előtti sprintjét, derül ki a mérkőzés hivatalos statisztikáiból, ugyanis az eddig 37 km/h-s sebességű futásnak gondolt meglódulás már csak 31,03-mal szerepel a hollandok adatainál. Ez persze nem az átlagsebessége volt, hanem a maximum, ám még annak is egy picit soknak tűnt a 30 éves hollandtól. Így továbbra is Theo Walcott vezet 35,7-tel, a második pedig Antonio Valencia 35,2 km/h-ja.

  • Legalábbis ezt állítja Marc Wilmots, a belgák szövetségi kapitánya, aki szerint a Chelsea 23 éves játékosának nevét mindenki meg fogja ismerni, a belgák aranygenerációja sikerre éhes.

  • A tmz.com megkereste Zlatan Ibrahimovicot, akinek csapata, Svédország nem jutott ki a világbajnokságra. Amerikában bukkantak rá, ahol vakációját tölti a PSG-csatár, és ha már megtalálták, ki is kérték a véleményét az amerikai futball legégetőbb kérdéseiről. Azaz hogy mit gondol arról, hogy Klinsmann szövetségi kapitány kihagyta az amerikai keretből (a 32 éves, 156-szoros válogatott) Landon Donovant?

    "Az ő baja."

    Aztán azt tudakolták, ki nyeri a vb-t.

    "Az USA."

    A riporter nem érezte őszintének Zlatan válaszát, és utána ment, hogy ugye ez csak vicc.

    "Egy nagy vicc."

    Zlatan Ibrahimovic 'A Big Joke'
  • Pepe miatt. "A második gól, Hummels fejese az ő hibája volt. Emiatt begőzölt, ezért jött a kiállítása is. Talán nem érdemelt volna egyből pirosat, de a bírók az ilyen agressziót keményen büntetik. Ilyen sokáig 10 emberrel maradni egy ilyen meccsen, az túl nagy előny az ellenfélnek."

  • Az argentin a bosnyákok elleni meccs előtt nem pacsizott egy kissráccal, aki hiába tartotta a tenyerét nagy bálványának. Messi azt mondja, egyszerűen nem vette észre a fiút.

    "Hogy képzelhetik, hogy direkt nem üdvözöltem a srácot? Egyszerűen nem vettem észre. Sosem tennék ilyet, nekem is kicsi fiam van."

    Messi nem fog kezet gyerekekkel
  • Falcaót már a vb-re se tudták kivinni, most újabb csatáruk sérült le, a sevillás Bacca a hírek szerint legalább tíz napig nem léphet pályára egy húzódás miatt. 

    Kolumbia 3-0-s győzelemmel kezdett a görögök ellen, legközelebb Elefántcsontparttal meccselnek, csütörtökön. 

  • Németországban 26,36 millióan követték élőben a válogatottjuk hétfői mérkőzését, a találkozót a televíziók előtt ülők 81,8 százaléka nézte. Korábban a legmagasabb nézőszámot a nyitómérkőzés alatt jegyezték fel Németországban.

  • Nem nehéz kitalálni, hogy a Marca osztályzatait lestük meg.

    Mindkét válogatott nagyot perecelt, a spanyolok 5-1-re kaptak ki, a portugálok 4-0-ra.

    Az értékelés: a kiállított Pepe és Raul Meireles 3, míg Ramos, Piqué, Alba, Azpilicueta 3,5-3,5.

    A szomszéd fájdalma amúgy is édesebb.

  • Horvátország a vb nyitómeccsén a házigazda Brazíliától szenvedett 3-1-es vereséget, míg Kamerun 1-0-ra kapott ki Mexikótól, a második körben egymással játszanak.

    A horvát válogatott középpályása, Luka Modric lábsérüléssel bajlódik, ám a szövetségi kapitány, Niko Kovac szerint bevethető lesz, a 42 éves szakvezető egyúttal kitért az eltiltás után visszatérő Mario Mandzukicra is: "Egyre jobban érzi magát Modric, úgy gondolom, hogy megfelelő állapotban lesz. Mandzukic visszatérése erőt adhat nekünk, mert képes arra, hogy fellendítse a csapat támadójátékát".

    A Kamerunt irányító 66 esztendős német Volker Finke az ellenfelet méltatta: "Horvátországnak nagyszerű játékosai vannak, akik élcsapatokban szerepelnek. Ugyanabban a helyzetben vannak, mint mi, elvesztették az első mérkőzésüket. Ha vereséggel kezdesz egy tornán, nincs értelme túl sokat gondolkodni: csak a győzelem elfogadható".
     

  • "Németország megvalósította a tökéletességet. A fizikai fölényük félelmetes, Portugália törpének nézett ki ellenük. Intelligensen is futnak. Müllernek meg nincsenek izmai, mégis kiválóan játszott" - nyilatkozta az 1986-ban világbajnok exvilágklasszis a venezuelai Telesur-csatornának.

    Maradona életének visszatérő motívuma Németország. 28 éve őket verték a vb-döntőben 3-2-re, 24 éve tőlük kaptak ki 1-0-ra Argentínával. 2010-ben, amikor Maradona argentin szövetségi kapitány volt, Németország ütötte ki őket a 8 között, nem is kicsit, 4-1-gyel.

  • Nem a mexikói örökifjú exbarcás, Rafa Marquez, hanem a motoros világbajnok, Marc Marquez. A 21 éves zseni hétből hetedik futamát ebben a csizmában nyerte vasárnap Barcelonában.

    A katalán pilóta természetesen Spanyolországnak drukkol, Xaviékra rá is fér a biztatás a Hollandiától kapott ötös után.

  • Teszi fel a kérdést a svájci Blick. A néma Sepp című cikkben egy hatalmas fotót hoznak, amint a meghatódott svájci politikus átszellemülten énekel mellette.

    Szavazásra bocsátották a kérdést, kell-e neki énekelni, hiszen mégiscsak svájci, míg a másik válasz: a FIFA-elnöknek semlegesnek kell maradnia. Az első válasz vezet, vagyis énekelnie kellene. 58-42 az állás pillanatnyilag.

    A 78 éves Blatter korrupciógyanús ténykedéséről könyvtárnyi az irodalom, a legutóbbi fejezetről itt olvashatnak.

  • Besicről a klub csak a vébé után tárgyal, most már 2-3 millió euró alatt nincs miről beszélni; mondta Orosz Pál FTC-vezérigazgatóa DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

    „Besic nagyon jól játszott, a bosnyák csapat egyik legjobbja volt Argentína ellen. Nagy karrier előtt áll, ez már látható volt a technikai tudásából, amikor hozzánk került, de még taktikai fegyelmet kell tanulnia. Jó úton van egy komoly csapat felé. Jelenleg száz százalék, hogy a Fradiban folytatja, de van összeg, amiért eladnánk persze, viszont a vébé végéig senkivel sem tárgyalok, addig változhat az ára. Két-három millió euró alatt aligha hallgatnánk meg az ajánlatokat” - jelezte a vezérigazgató.

  • Jobb is elfelejteni a 0-0-s meccset. 

  • Akár három mérkőzésről is eltilthatják Pepét, a portugál válogatott védőjét, akit a Németország elleni 4-0-ra elvesztett találkozón állították ki a 37. percben, mert összeszólalkozás után lefejelte a földön ülő Thomas Müllert. A 31 éves hátvéd a portugál válogatott következő, Egyesült Államok elleni mérkőzését mindenképpen kihagyja, kérdés, hogy pályára léphet-e a csoportkör záró fordulójában Ghána ellen.

    Erről a FIFA fegyelmi bizottsága dönt majd. A testület két kiállított játékos ügyéről már tanácskozott: az uruguayi Maxi Pereira és a hondurasi Wilson Palacios is egy találkozót lesz kénytelen kihagyni. Pereirát a Costa Rica-i Joel Campbell felrúgásáért, míg Palaciost a franciák elleni találkozón két sárga lapja miatt küldték le a pályáról.

    A kiállított játékosokra automatikusan egymérkőzéses eltiltás vár, ám erőszakos cselekedetért kapott piros lap esetében súlyosabb büntetés is lehetséges, írja az MTI.

  • A Kicker futballszaklap vb előtti címlapja négy évszámmal jelent meg. 1954, 1974, 1990 és 2014.
    Nem kell nagyon magyarázni, a három vb-győzelem évszáma után jön az idei. Aki a számmisztikában szeretne elmerülni, akár felfedezheti benne azt a törvényszerűséget, hogy 24 évnél többet még sohasem vártak a németek az aranyra.

    Idén pedig 24 év telik el a legutóbbi győzelem után.

  • Kansas Cityben egy utcányi ember tombolt, amikor a válogatott megszerezte a vezetést Dempsey rekordgyors góljával Ghána ellen. A meccset 2-1-re nyerték.

    Kansasban örjöngenek az amerikai gól után
  • Clint Dempsey, az amerikai válogatott támadója nagyon örült annak, hogy csapata két korábbi világbajnoki vereség után le tudta győzni Ghánát. "Volt közös múltunk Ghánával, és vissza akartunk vágni a korábbi vereségekért" - mondta Dempsey, aki 29 másodperc után szerzett vezetést. - "A legutóbbi két tornán legyőztek minket, de a siker azt mutatja, hogy ez nem számított, tanultunk a kudarcokból."

    "Ha egy csapatot kétszer egymás után legyőzöl, nagyon elszántan fognak ellened pályára lépni, hogy harmadszor ez ne történjen meg. Úgy gondolom, hihetetlenül motiváltak voltak" - mondta a ghánai szövetségi kapitány, Akwasi Appiah.

    A második fordulóban Németország-Ghána és Egyesült Államok-Portugália találkozókat rendeznek a G csoportban.

  • 4000-szeres pénzt lehet vele nyerni. Az ausztrálok 2000-szerest hoznak, a hétfő este múlhatatlan futballkínzást bemutató Irán ehhez képest csak 1500-szerest pénzt hoz a még be sem mutatkozó Algériával egyetemben.

    A spanyolok a nagy vereségük után 13-szoros pénzt hoznak, ezzel ki is kerültek a legjobb háromból. Hollandia az 5-1 után is csak 17-szeres nyereménnyel kecsegtet.

    Az élen a helyzet változatlan: Brazíliával 4, Argentínával 4,5, míg Németországgal 5,5-szeres a nyeremény.

  • Magas a brazíliai világbajnokság eddigi gólátlaga, ha a csapatok hasonlóan termékenyek maradnak, megdőlhet a gólrekord.

    Az eddigi 14 mérkőzésen 44 gól esett. A csúcsot az 1998-as franciaországi torna tartja, amelyen 171 találat született.

    A gólátlag csúcsa nem forog veszélyben. A 44 találat 3,14-es, a 171 gól 2,67-es átlagnak felel meg, az 1954-es svájci világbajnokságon viszont mérkőzésenként 5,38 gól esett. Ott azért volt ilyen magas ez a szám, mert mindössze 26 találkozón hoztak össze a csapatok 140 gólt.