Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tudták, hogyan fojtsák meg a spanyolokat

2014.06.14. 14:59
Hollandia lesöpörte a spanyolokat, Van Gaal kitalálta, hogyan, játékosai pedig megvalósították. A holland válogatott kivégezte a címvédőt, 5-1-re nyerte a vb eddigi legjobb meccsét.

Intenzív és precíz letámadásával harminc percig tudta kordában tartani a spanyol válogatott a hollandokat. Ezután engedtek a gyeplőn, és elszabadult a pokol.

Holland védekezés

Van Gaal nagyon megszervezte és a spanyolokra szabta csapata védekezését. Piquével és Ramosszal nem foglalkoztak. Sneijder dolga volt szemmel tartani a védők közé belépő középpályást (általában Busquetset), Robben és van Persie zárta a szélsőhátvédek felé az utat, de Jong és de Guzman meg gyakorlatilag levakarhatatlanul tapadt Xavira és Alonsóra.

Olyan szinten, hogy ha azok visszaléptek mélyen a Sneijderék fala elé, oda is elkísérve őket gyakran alakult ki a hollandoknál egy 4-2-4-es védekezés. A középpálya és a védősor között lófráló Silvára meg Iniestára állandóan volt egy kirepülő ember a hátsó sorból, amint feléjük indult a labda. Tették mindezt egy feltolt védővonallal, gyakorlatilag kezdőkör átmérőjűvé kicsinyítve a pályát.

A spanyolok

Nem is volt sok sanszuk a spanyoloknak földön a hollandok mögé kerülni, csak ha letámadásból
sikerült labdát szerezniük és rendezetlen volt a holland védelem. Ám ez nem sokszor fordult elő, mert ha veszélyt sejtettek hátul a holland védők, azonnal vágták előre a labdákat van Persie és Robben felé.

Illetve egyszer sikerült átjátszani őket, a góljuk előtt, amikor Iniesta és Silva elképesztően kis területen passzolta ki de Jongot, majd Xavi ugratta ki Costát.

Hiába jött át Silva rendre középre és a bal oldalra, hogy létszámfölényt alakítson ki a spanyol csapat, mindenkire jutott legalább egy védő. Láttunk már ilyet korábban is, ám akkor a szélsőhátvédek érkeztek a befele mozgó középpályások mögé, ám ezen a meccsen sem Albát, sem Azpilicuaetát nem használták.

Leginkább hosszú ívelésekkel próbálkoztak Costát kiugratni a feltolt védelem mögé, de erre Xabi
Alonso kivétele miatt a szabadon hagyott Piqué vállalkozott legtöbbször, neki meg azért nem ez a
szakterülete. Nála még Ramos is jobb választás lehetett volna.

A vezetés birtokában a spanyolok elengedték a pressinget , és visszaálltak, átadva a területet a
hollandoknak. Akiknek így már nem csak a hosszú indítások maradtak, hanem tudtak játszani már a spanyol térfélen is. Leginkább a széleken próbálkoztak a hol jobb, hol a bal oldalon feltűnő Robben segítségével, ám egy veszélyes Blind-beadáson kívül többre ekkor még nem futotta.

A sors fintora, hogy a félidő végén Silva, ha belövi a ziccerét, nagyot léphetett volna a győzelem felé a spanyol válogatott. Azt egy egyéni hiba előzte meg, Janmaat maradt le Iniestáról, és el is csúszott az egész védekezés.

Ebből is látszik, mekkora fegyelem és koncentráció kellett a hollandoknak, hogy megvalósítsák van
Gaal elképzelését és teljesen megfojtsák a spanyolok játékát. Egy perccel később pedig fordult a kocka, Ramos aludt bele Blind indításába (Silva is messze járt) és maradt le van Persie-ről, Casillas pedig meccsrutin híján nem tudta eldönteni, mitévő legyen, így közelről nézhette végig a gyönyörű csukafejest.

Második félidő

A második félidőben nem változattak a csapatok, a spanyolok csak ímmel-ámmal támadtak le az
ellenfél térfelén, nem helyeztek elég nagy nyomást a hollandokra, ami ezen az estén végzetes volt. Blind kiosztotta második gólpasszát. Silva megint lemaradt, Piqué és Ramos megint egy
gondolattal később reagált, ráadásul a köztük lévő nagy távolság miatt Ramosnak esélye sem volt
időben odaérni.

A hollandok vérszemet kaptak, ám nem úgy tűnt, hogy a spanyolok elveszették volna a nyugalmukat, egy parádés labdakihozatallal mutatták, hogy még nem jöttek zavarba. Azonban jött a harmadik gól is, egy újabb magas labda és egy újabb óriási hiba után.

Xabi Alonso helyére Pedro állt, így Iniesta lépett hátrébb középpályára, ám a hollandok ezt is lereagálták, továbbra is állandó nyomás alatt tartották a játékszervezőket (Busquets, Xavi, Iniesta).
Pedro agilitása és direkt játéka majdnem visszahozta a meccsbe a spanyolokat, úgy tűnt, jó csere
volt, de Xabi Alonso sokszor kisegített a védekezésben nem túl virtuóz Silva és Iniesta mögött a két
szélen.

Lecserélésével nemhogy megszűnt ez a kisegítő szerep, de ráadásul Iniesta (később Fabregas)
bekerült középre Busquets mellé, akik közül egyik sem az a fizikális ütközőember, aki földre viszi a
felgyorsulni igyekvő ellenfelet, így átjáróházzá vált a spanyol középpálya, ám ebből pont nem kaptak
gólt (ezeket a helyzeteket elbohóckodták a hollandok).

Casillas sokadik hibájánál pedig végleg elment a hajó. Mindent egy lapra tettek föl a spanyolok. A két gyors holland csatárt, ekkor már Lenst és Robbent, 1:1-ben hagyták hátul a nem éppen villámléptű középhátvédekkel, jött is a kegyelemdöfés. A végére teljesen szétzuhantak a spanyolok, és akár még nagyobb K.O. is lehetett volna.

Összefoglalás

Van Gaal kitalálta, hogyan fojtsák meg a spanyolok játékát, a játékosai pedig remekül
megvalósították. A spanyolok kapura nem tudtak veszélyesek lenni, ellenben a hátsó soruk
rettenetesen bizonytalan volt. Ez fél óra elteltével lett igazán szembetűnő, amikor visszavettek az
addig nagyon intenzív és jól működő letámadásukból, és hagyták labdázgatni a hollandokat. Casillas és a középhátvédek is elképesztő hibákat vétettek, a hollandok pedig kegyetlenül kihasználták mindet.