Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szombatra kidobhatják Suarezt a vb-ről

2014.06.25. 08:35
Az olasz Chiellinit megharapó uruguayi csatár ellen minden bizonyítékot bevetnek. De hogy jön ide Puhl Sándor?

A brazil futball-világbajnokság egyik legnagyobb botránya már megvan, a kedd esti Olaszország–Uruguay hajrájában az uruguayi Luis Suarez beleharapott az olasz Giorgio Chielleni vállába, a bíró nem vette észre az esetet. Chiellini pedig hiába mutogatta a vállán a harapásnyomokat, nem állították ki a csatárt. Suarez közben a fogsorát fájlalta. A dél-amerikaiak megnyerték a továbbjutásról döntő csoportmeccset, bejutottak a nyolcaddöntőbe, de esélyes, hogy a korábban az angolok ellen duplázó Suarez már nem játszhat ezen a világbajnokságon. 

Mindent bevethetnek Suarez ellen 

A FIFA kérdésünkre azt írta az éjjel, egyelőre a bizonyítékokat gyűjtik, de az ilyen esetekben a FIFA büntetőszabályzata szerint járnak el. 

„A 77. pont szerint a FIFA illetékes bizottsága a felelős, hogy kivizsgálja az olyan súlyos eseteket, melyek elkerülték a játékvezető figyelmét. A 96. pont szerint ilyenkor bizonyítékként szolgálhatnak az esetről készült video- és hangfelvételek, a szemtanúk nyilatkozatai, a játékvezetők által beadott jegyzőkönyv és a felek által tett állítások”

– írta a nemzetközi futballszövetség válaszában. A vizsgálat előtt a FIFA nem beszélt arról, Suarez pontosan milyen büntetéssel nézhet szembe a harapás miatt, a szabályzat szerint kétmeccses eltiltás a legenyhébb büntetés, de akár két évre is elmeszelhetik a Liverpoolban futballozó csatárt, ha példát szeretnének statuálni.

Sokkal valószínűbb viszont, hogy a játékost annyi időre tiltják el, hogy a világbajnokságon semmilyen esetben ne léphessen pályára, bármeddig is jut az uruguayi válogatott. Ez négy mérkőzés lenne. 

A FIFA várhatóan szombatig meghozza a döntést az ügyben, akkor kezdődnek a nyolcaddöntők, a meghallgatásra az uruguayi futballszövetség képviselőjét vagy magát a játékost is beidézhetik, hogy elmondja a verzióját. 

Az esetről azóta több felvétel is megjelent, egy másik szögből készült videón az is látszik, hogy Suarez nemcsak odaharapott, hanem igyekezett fogást találni Chiellini vállán. 

A tizenhatoson belül bármi lehet

A mérkőzés után Luis Suarez azt nyilatkozta, az ilyesmi előfordul a tizenhatoson belül, ütköztek Chiellinivel, nem kell az ilyen dolgoknak különösebb jelentőséget tulajdonítani. Edzője, Oscar Tabarez pedig úgy gondolta, „ez a világbajnokság, ne moralizáljunk. Nem láttam az esetet, de úgy tűnik, sokan ellenszenvvel viseltetnek Luis iránt, és múltbéli dolgokért piszkálják őt."”. 

Persze Chiellininek megvolt a véleménye az esetről, szerinte Suarez csak azért maradhatott a pályán, mert a FIFA nem szeretné, hogy a nagyobb sztárjai ne játszanak a világbajnokságon, ugyanis a szponzorok nem fizetnének annyit. „Kíváncsi vagyok, mernek-e ellene videobizonyítékot használni” – tette hozzá az olasz védő.

Suarez a fogát fájlalta, Chiellini a vállát
Suarez a fogát fájlalta, Chiellini a vállát

Az esettel kapcsolatban megszólalt a FIFA alelnöke, Jim Boyce is, aki a szervezeten belül a játékvezetői bizottságot is irányítja. „Többször megnéztem az esetet a tévében. Suarez egy fantasztikus játékos, de megint olyat tett a pályán, ami miatt sokan kritizálhatják” – vélte Boyce. A FIFA végrehajtói bizottságának tagja, a belga Michel D'Hooghe kirívó fegyelmezetlenségnek nevezte az esetet.

Suarez nem először harapott a pályán. Tavaly tíz mérkőzésre tiltották az angol Premier League-ben, mert megharapta a chelsea-s Braniszlav Ivanovicsot. Amikor még az Ajaxban játszott, akkor Otman Bakkal vállába harapott, ezért hét meccsre meszelték el.

Puhl Sándor meccse után 8 mérkőzéses eltiltás

Az eddigi legsúlyosabb büntetés, amit világbajnokságon kiszabtak, az 1994-es tornán lejátszott spanyol–olasz negyeddöntőn történt eset miatt volt, a mérkőzést a magyar Puhl Sándor vezette. Akkor egy beadásnál az olasz Mauro Tassotti leütötte a spanyol Luis Enriquet, akinek betört az orra, ömlött a vér. 

A magyar játékvezető nem szúrta ki az esetet, nem is nagyon volt rá esélye, így lapot sem adott, hiába tomboltak a spanyolok. Később a FIFA nem hibáztatta Puhlt, sőt, a döntőt is odaadták neki.

A cikkhez a Sport Géza Facebook oldalán szólhat hozzá. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!