Olivér
4 °C
8 °C

Suarez fog még harapni

2014.06.25. 10:14
Pszichológusok szerint Luis Suárez leszokhat az ellenfelek harapdálásáról, de nem lesz könnyű.

Az uruguayi csatár a világbajnokságon az olaszok ellen beleharapott Giorgio Chiellini vállába, ezért a nemzetközi szövetség fegyelmi eljárást indított ellene.

„A csalódottságát és a dühét vezette le Chiellinin, aki megakadályozta, hogy a labdához férjen" - véli Eva Kimonis, az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem pszichológusa, hozzátéve, mások megharapása általános dolog gyerekkorban, felnőttekre viszont nem jellemző. Szerinte ez egy tágabb értelemben vett rossz magatartás, illetve agresszió egyik eleme, amely más formában, például verekedésben, hangoskodásban és erőszakos fellépésben is megnyilvánulhat, és főként a szenvedélyes, lobbanékony természetű emberekre jellemző.

„A harapás megnyilvánulhat valós vagy feltételezett fenyegetés hatására, illetve megelőző cselekvés is lehet a dominancia és a birtoklás kifejezésére" - fejtette ki Kimonis.

A nyugat-ausztráliai Murdoch Egyetemen dolgozó kollégája, Corinne Reid szerint Suárez esetében az is meghatározó, hogy saját maga, illetve környezete hogyan értékeli a harapást. „Ha elfogadhatónak tekinti ezt, és ebben társai, illetve edzői is megerősítik, akkor valószínűtlen a változás" - közölte arra utalva, hogy Diego Lugano csapatkapitány a keddi meccs után bőgőmasinának csúfolta Chiellinit, aki „férfiként mélységes csalódást okozott".

Reid professzor szerint a viselkedési probléma beismerése fontos lépés lenne, mert akkor személyre szabott kezeléssel módosítani lehet a stressz ezen megnyilvánulását. „A folyamat ebben az esetben sem gyors, mivel a berögzült szokásokon csak kellő elszántsággal és elhivatottsággal lehet változtatni".

A Liverpool 27 éves játékosának már több ilyen esete volt: tavaly tízmeccses eltiltást kapott Branislav Ivanovic (Chelsea) megharapásáért, 2010-ben pedig még az Ajax Amsterdam csatáraként kapott hét meccset, mert megharapta Otman Bakkalt (PSV Eindhoven).

Uruguay az 1-0-s győzelemmel bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol Kolumbiával találkozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?