Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Élet-halál harc Suarezzel, Rooney-val

2014.06.19. 17:01

„Az összes létező fegyverünket bevetjük Uruguay ellen" – ígérte az angol szövetségi kapitány, Roy Hodgson szerda este. Az angolok 2-1-es vereséggel kezdtek az olaszok ellen, a dél-amerikaiak pedig a torna egyik első sokkját okozták, amikor leégtek Costa Rica ellen, 3-1-re kaptak ki.

Azt már az első mérkőzésen lehetett látni, Uruguay mire ment támadásban Suarez nélkül, a Liverpoolban futballozó csatár most már állítólag játszani fog, kérdés, hogy néhány héttel térdműtéte után mire lesz képes. Valószínűleg nem véletlenül nyilatkozta a napokban, hogy nem csak rajta múlik a továbbjutás. A dél-amerikai válogatottnak ráadásul hátul is vannak gondjai, miután Maxi Pereira eltiltás miatt nem játszhat: az előző meccs végén agyonrúgta a Costa Rica-i Campbellt, a rutinos Lugano pedig sérülés miatt hiányzik majd a védelem közepéből. 

Az angoloknál nincsenek ilyen problémák, már Alex Oxlade-Chamberlain térde is rendbe jött, Hodgson pedig a héten az angol sajtóban sokat kritizált Wayne Rooney-t is megvédte, azt mondta, talán a vb-n sem lennének a Manchester United csatára nélkül. Többen is elmondták, hogy Rooney nem a megfelelő helyen játszott, a bal szélen, az olaszok elleni vereség alatt, ezért nem tudott hozzátenni a játékhoz, várhatóan most visszakerül majd középre, és helyet cserél Raheem Sterlinggel. 

Mindkét válogatott szövetségi kapitánya látja, hogy élet-halál harc jön, aki csütörtök este kikap, akkor esik ki biztosan a világbajnokságról, ha pénteken az Olaszország–Costa Rica döntetlennel zárul. Ebben az esetben két négypontos csapat lenne már a csoportban. Az angolok akkor is továbbmehetnek, ha esetleg pont az angol bajnokságban gólkirály Suarez vezetésével nyernek az uruguayiak, és mondjuk a másik csoportmeccsen nincs döntetlen. Ebben az esetben meg kell verni Costa Ricát a következő körben, akkor még maradhat esély. 

Ez a bizonytalan helyzet, ami motiválhatja Uruguayt is. A csatár Cavaninak sem ment Costa Rica ellen, ahogy a PSG-ben sem volt igazán kiemelkedő szezonja, de azt hangsúlyozta, ez a mostani csapat sok mindenen átment már. „Játszottunk már pótselejtezőket, nehéz mérkőzéseket, voltunk már lehetetlen helyzetekben, most mégis itt vagyunk. Ez a generáció már szinte mindent megnyert, tudjuk, mit kell tennünk" - foglalta össze a helyzetet. 

Benne van az is a mérkőzésben, hogy elszabadulnak az indulatok a feszült helyzetben, az angolokkal nem egyszer történt meg az utóbbi években, hogy valakit kiszórtak egy döntő mérkőzésen, Uruguaynál is hajlamos elgurulni a gyógyszer. A meccset egy spanyol bíró, Carlos Velasco fogja vezetni, őt két éve, az Európa-bajnokságon pont azért támadták, mert a görög–lengyel nyitómeccsen két játékost is kiállított.

A mérkőzés este kilenckor kezdődik.