Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Élet-halál harc Suarezzel, Rooney-val

2014.06.19. 17:01

„Az összes létező fegyverünket bevetjük Uruguay ellen" – ígérte az angol szövetségi kapitány, Roy Hodgson szerda este. Az angolok 2-1-es vereséggel kezdtek az olaszok ellen, a dél-amerikaiak pedig a torna egyik első sokkját okozták, amikor leégtek Costa Rica ellen, 3-1-re kaptak ki.

Azt már az első mérkőzésen lehetett látni, Uruguay mire ment támadásban Suarez nélkül, a Liverpoolban futballozó csatár most már állítólag játszani fog, kérdés, hogy néhány héttel térdműtéte után mire lesz képes. Valószínűleg nem véletlenül nyilatkozta a napokban, hogy nem csak rajta múlik a továbbjutás. A dél-amerikai válogatottnak ráadásul hátul is vannak gondjai, miután Maxi Pereira eltiltás miatt nem játszhat: az előző meccs végén agyonrúgta a Costa Rica-i Campbellt, a rutinos Lugano pedig sérülés miatt hiányzik majd a védelem közepéből. 

Az angoloknál nincsenek ilyen problémák, már Alex Oxlade-Chamberlain térde is rendbe jött, Hodgson pedig a héten az angol sajtóban sokat kritizált Wayne Rooney-t is megvédte, azt mondta, talán a vb-n sem lennének a Manchester United csatára nélkül. Többen is elmondták, hogy Rooney nem a megfelelő helyen játszott, a bal szélen, az olaszok elleni vereség alatt, ezért nem tudott hozzátenni a játékhoz, várhatóan most visszakerül majd középre, és helyet cserél Raheem Sterlinggel. 

Mindkét válogatott szövetségi kapitánya látja, hogy élet-halál harc jön, aki csütörtök este kikap, akkor esik ki biztosan a világbajnokságról, ha pénteken az Olaszország–Costa Rica döntetlennel zárul. Ebben az esetben két négypontos csapat lenne már a csoportban. Az angolok akkor is továbbmehetnek, ha esetleg pont az angol bajnokságban gólkirály Suarez vezetésével nyernek az uruguayiak, és mondjuk a másik csoportmeccsen nincs döntetlen. Ebben az esetben meg kell verni Costa Ricát a következő körben, akkor még maradhat esély. 

Ez a bizonytalan helyzet, ami motiválhatja Uruguayt is. A csatár Cavaninak sem ment Costa Rica ellen, ahogy a PSG-ben sem volt igazán kiemelkedő szezonja, de azt hangsúlyozta, ez a mostani csapat sok mindenen átment már. „Játszottunk már pótselejtezőket, nehéz mérkőzéseket, voltunk már lehetetlen helyzetekben, most mégis itt vagyunk. Ez a generáció már szinte mindent megnyert, tudjuk, mit kell tennünk" - foglalta össze a helyzetet. 

Benne van az is a mérkőzésben, hogy elszabadulnak az indulatok a feszült helyzetben, az angolokkal nem egyszer történt meg az utóbbi években, hogy valakit kiszórtak egy döntő mérkőzésen, Uruguaynál is hajlamos elgurulni a gyógyszer. A meccset egy spanyol bíró, Carlos Velasco fogja vezetni, őt két éve, az Európa-bajnokságon pont azért támadták, mert a görög–lengyel nyitómeccsen két játékost is kiállított.

A mérkőzés este kilenckor kezdődik.  

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!