Erzsébet
1 °C
4 °C

Ronaldo asszisztja megmentette Portugáliát

2014.06.23. 02:04 Módosítva: 2014-06-23 03:20:05

Az elmúlt napokban az európai futball vb-csődjének voltunk szemtanúi, kiestek a spanyolok, az angolok, a bosnyákok, vereséget szenvedtek az olaszok, nehezen egyenlítettek a németek Ghána ellen, futball-nagyhatalmak közül Portugália is nehéz helyzetben várta az Egyesült Államok elleni második fordulót (2-2).

A múlt héten teljesen összezuhantak, Pepét eltiltották a németek elleni meccs (0-4) után, de ez vasárnap nem látszott a portugálokon, Cristiano Ronaldo a hétvégén jó kedvűen viccelődött, és várható volt, nem fogják félvállról venni az amerikaiak elleni meccset.

Az Egyesült Államok már négy éve is nagy reményekkel állt a vb-hez, csoportelsőként jutottak tovább, a 16-ban Ghána verte őket. Most sem adnák alább, a csoportban Ghánát 2-1-re verték az első fordulóban. 

1. félidő

A meccset a portugálok kezdték jobban, az ötödik percben Ronaldo szédített meg három amerikait, majd egy perccel később egy hatalmas amerikai védelmi hiba után Nani lőtte be a portugálok vezető gólját.

Egy oldalról, laposan belőtt labda Cameronon felpördült, éppen a hosszúnál várakozó manchesteri elé, aki egy testcsellel elfektette a kapust és öt méterről bevágta a hálóba a labdát.

A mezőnyben inkább az erő dominált, Meireles és Beckerman keménykedett egymással, előbbinek az állkapcsa bánta. Postiga meghúzódott a 16. percben, Éder jött a helyére.

Az amerikaiak messziről próbálkoztak, előbb a 14. percben Dempsey lőtt szabadrúgást, éppen csak fölément, majd öt perccel később ismét ő jött, hosszú indítást kapott, lehetetlen szögből rálőtte, Beto bravúrral védett. Aztán a szöglet után megint Dempsey emelt, de ez elkerülte a kaput. Bradley is 30-ról próbálkozott, picivel ment fölé.

A meccs embere: Howard

Aztán Johnson 25 méterről bombázta rá, ez centikkel ment mellé, az amerikaiak nagyon küzdöttek az egyenlítésért. A félidő előtt a portugálok percei jöttek, előbb Nani rúgta rá messziről, a kapus kiütötte. Ugyanebből a támadásból Ronaldo szabadrúgást rúghatott, az viszont csúnyán fölé ment.

Ismét Nani próbálkozott, a bal kapufáról jött ki a lövés, ezt a csere Éder belsőzte rá egyből, Howard kapus már a földön volt, de sikerült visszanyúlnia, óriási védés volt.

2. félidő

A második félidőben is a portugálok kezdtek jobban. Előbb Éder lőhetett félfordulatból látványosan a 11-es pontról, de az is fölé ment, majd Johnson ment el a jobb oldalon, beadása megpattant egy lábon, Beto bravúrral ütötte szögletre a labdát.

Az amerikaiak egyre több helyzetet dolgoztak ki, amelyből a legnagyobbat az előző szövetségi kapitány fia, Bradley hagyta ki. Bedoya futott le az alapvonalig, kicsit hosszan tolta meg, ezért Beto is megindult a labdára, de az amerikainak sikerült visszapasszolnia, az érkező Bradley gyakorlatilag oda lőhette volna, ahova akarja, de a gólvonalra visszaért Costa térdébe rúgta.

 A 64. percben aztán meglett az egyenlítés, egy amerikai szöglet után kipattant a labda, elég messze a kaputól, hogy ne vegyék komolyan Jonest, aki levette a labdát, megtolta és 20 méterről gyönyörűen kilőtte a hosszút. Beto kapus csak a végén vette észre a labdát.

A portugáloké a következő néhány perc, de nagy helyzetig nem jutottak, Nani kétszer lőtt távolról, de mindkettő elkerülte a kaput.

Statisztika:

  • Labdabirtoklás: 48-52
  • Kapuralövés: 15-20
  • Szöglet: 6-4
  • Les: 1-4
  • Szabálytalanság: 11-14
  • Sárgalap: 1-0
  • Passzok: 547-571

Aztán a 82. percben az amerikaiak először történetük során fordítani tudtak világbajnokságon. Yedlin ment el a jobb oldalon, a kipattanót Bradley próbálta rálőni, de gyengén,  a bal oldalról  Zusi visszatette, Dempsey pedig előredőlve, hassal tette be a hálóba.

Néhány percük maradt csak a portugáloknak egyenlíteni, minden labdával Ronaldót keresték, de őt hol elnyomták a védők, hol rosszul találta el, fejese sem jött be a végén. A hosszabbításban Bruno Alves ért el egy lehetetlenül hosszú labdát, de az alapvonalról az tényleg csoda lett volna, ha bemegy, oldalháló.

Az ötperces hosszabbítás sem hozott változást, egészen az utolsó pillanatig.

Akkor viszont Ronaldo kijött a jobb szélre, megkapta a labdát, gyönyörűen adta be, a hosszún érkezett Varela, aki előrevetődve fejelt a kapu bal oldalába, ezzel 2-2 lett, megmaradtak a portugál remények.

Amerika 4 pontos Németországgal egyetemben, Ghánának 1 pontja van, a portugáloknak 1, ha az utolsó fordulóban az USA és a németek döntetleneznek, továbbmennek, a másik két csapat pedig haza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?